Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalacii ubuntu sa neda pripojit na net  (Přečteno 2756 krát)

Michal

• Návštěvník
    • easyDev
Po instalacii ubuntu sa neda pripojit na net
« kdy: 29 Srpna 2007, 11:25:17 »
Zdravim, asi to tu uz bolo viackrat riesene, no v ziadnom clanku, ktory tu je som sa nedostal k vyrieseniu mojho problemu.
Mam Notebook Asus F3KE, (param. v podpise), a po nainstalovani ubuntu mi neberie sietovu kartu, resp lepsie povedane sa cez nu nechce pripojit do siete internet. V Tray mam ikonku dvoch PC (ozn. funkc. netu), zadal som presne aj ip adresu, branu, masku, DNSka, no stale sa nevie pripojit do siete.. skusal som kroky podla navodov z inych tem, ale nikde som sa nedopracoval k funkcnemu netu.

Prosim pomozte. Dakujem
Impossible is nothing...
Asus F3KE, AthlonTM 64 x2 Dual Core TK53, 1.7GHz, 1024 Mb RAM, ATI X2300 128Mb; Linux Ubuntu 8.04 Hardy Heron

gargy2002

• Host
« Odpověď #1 kdy: 29 Srpna 2007, 12:33:13 »
Pokud mate zprovoznenou wifi, tak bych ji vypnul. Taky bych doporucil ping na sitovou kartu(kontrola zda vubec funguje), pak na router(pokud je) a nasledne do internetu. Pokud se nekam nedopingate, tak to sem napiste, urcite nekdo zkusenejsi poradi..:)

Michal

• Návštěvník
    • easyDev
« Odpověď #2 kdy: 29 Srpna 2007, 12:44:04 »
wifi mam vypnute, ubuntu ho vobec ani neberie.

ping na sietovku funguje, sietovka je funkcna.

ping na router vracia "Destination Host Unreachable"

ping do webu vypisuje "unknown host"

vo wine mi funguje net bez problemov.

uz dva dni prechadzam vsetky mozne manualy ako to rozbehat, no bezvysledne..
Impossible is nothing...
Asus F3KE, AthlonTM 64 x2 Dual Core TK53, 1.7GHz, 1024 Mb RAM, ATI X2300 128Mb; Linux Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Michal

• Návštěvník
    • easyDev
« Odpověď #3 kdy: 29 Srpna 2007, 14:44:15 »
tak ma napadlo, nemoze to byt v ovladaci sietovky? alebo nieco take?
pod winom mi to ide pekne cely net.. ale v linuxe sa mu nechce pripojit ani na branu..

budem vdacny za kazdu radu
Impossible is nothing...

gargy2002

• Host
« Odpověď #4 kdy: 30 Srpna 2007, 12:36:25 »
Pokud pingnete na sitovku, tak by mela byt funkcni a zavada je nekde na trase mezi routerem a sitovkou. Kabel to asi nebude, takze bych to videl na rekonfiguraci routeru. Ping hlasi nedostupne zarizeni, takze je nekde neco spatne nastavene. Nejlepsi zpusob je konfigurace routeru primo z ubuntu, teda aspon jsem to tak delal. Z widli se pak clovek pripoji jednoduse kdykoliv. Ja zacal klasicky pres DHCP z ubuntu, mrknul na ip adresy(davalo stridave pouze 2 a byly 2 PC), nastavil jednu(tu pres kterou jsem byl pripojenej pres to DHCP) jako statickou pro muj comp, maska se nastavila automaticky, DNS a Gateway byla adresa routeru a net slape jako hodinky. Byl tam nejakej rozsah, takze kdokoliv prisel s widlema byl pripojenej behem sekund, kdyz jsem mu rekl co ma zadat do konfigurace. Jsem sitova lama a delam pouze to, co uz jsem vyzkousel a funguje...:)
Jeste bych poradil restart routeru. Po novem nastaveni je to nekdy treba...

Michal

• Návštěvník
    • easyDev
« Odpověď #5 kdy: 30 Srpna 2007, 12:56:39 »
u mna je ta chyba, nechapem preco, ze pokial nemam zapojeny kabel v pc pri bootovani linuxu tak mi jednoducho lan nezoberie.

ak je zapojeny od zapnutia pc potom net bezi v poriadku..
Impossible is nothing...

gargy2002

• Host
« Odpověď #6 kdy: 30 Srpna 2007, 13:03:56 »
Citace: stelmi
u mna je ta chyba, nechapem preco, ze pokial nemam zapojeny kabel v pc pri bootovani linuxu tak mi jednoducho lan nezoberie.

ak je zapojeny od zapnutia pc potom net bezi v poriadku..
Rekl bych, ze pri startu system kontroluje pripojeni k netu a pokud zadne neni, tak se tvari ta sitovka jako vypnuta. Stacil by asi restartovat networking a jelo by to normalne. Me se to same stavalo taky, kdyz jsem dal kabel do pc az po startu(nesla mi wifi, restartoval jsem z widli), tak jsem pak musel vypnout a zapnout sitovku...

Michal

• Návštěvník
    • easyDev
« Odpověď #7 kdy: 30 Srpna 2007, 13:10:18 »
akym prikazom mozem tu sietovku restartovat??
Impossible is nothing...

gargy2002

• Host
« Odpověď #8 kdy: 30 Srpna 2007, 14:07:40 »
Citace: stelmi
akym prikazom mozem tu sietovku restartovat??
Staci napsat "ifconfig eth0 down" a pro start "ifconfig eth0 up" v pripade, ze eth0 je vase sitova karta. Ja to ale delal radsi v system/administration/network, v grafickem rezimu odskrtnul Wired connection, pockal, az se vyplne a znova zaskrtnul. Ty prikazy by mely ale fungovat taky...:)
Ty prikazy by se mely delat jako root...

Michal

• Návštěvník
    • easyDev
« Odpověď #9 kdy: 30 Srpna 2007, 16:33:21 »
:) jj diky moc :) tato vec mi uz fachci :)
Impossible is nothing...

Michal

• Návštěvník
    • easyDev
« Odpověď #10 kdy: 07 Září 2007, 02:46:00 »
no aj tak tomu nerozumiem.. raz to ide, raz nie.. robi si to co sa mu zachce...
raz mi ta siet funguje aj po odpojeni, pripojeni kabla do notebooku, inokedy len od vsunuti kabla od pociatku bootovania, dakedy zas nejde vobec... uz mi z toho preskakuje..
snad to v nevej verzii uz bude aj pre tento stroj vyriesene.. :(
Impossible is nothing...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.