Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kompatibilita jazyků v ubuntu a windows  (Přečteno 4728 krát)

jirihuf

• Stálý člen
  • **
Kompatibilita jazyků v ubuntu a windows
« kdy: 04 Září 2007, 14:40:14 »
S Ubuntu funguju už rok, ale teď mě napadá, že se konečně zeptám...:-)
Doposud jsem byl smířen s tím, že pakliže soubor v ubuntu pojmenuju s českou diakritikou, windows ho nebude umět správně přečíst a protože nezvládne jméno, často ho ani nebude umět kopírovat. Je pak otrava v ubuntu nazývat složky a soubory standardními nespecifickými českými znaky, aby s nimi mohl windows pracovat...
Jak z toho ven?
Have you tried turning it off and on again?

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2007, 14:53:21 »
No zadávej, pokud to je možné bez "hacku a carek" - pak s tím ani ve widlích problémy nejsou.
Problém ovšem je, pokud máš třeba 150 mp3 s českými názvy, to už je to přejmenovávání na mašli ;) - ale i to jsem už přestal řešit - když si je přetáhnu do widlí a jsou tam samý čtverečky, tak mi to už nevadí.
Chtělo by to nějaký skript na hromadné přejmenovávání/nahrazování kódování jak souborů, tak názvů složek.
(Jeden skript na překódování do utf-8 textových souborů zde na fóru je: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2013 , ale to je vše - a stejně to někdy blbne a po použití je kódování ještě více rozhozené, než bylo...)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2007, 15:06:36 »
Jen jsem si říkal, jestli na to není nějaká vychytávka, o které jsem nevěděl. Jako kupříkladu, že by stačilo někde něco doinstalovat a systémy by byly co do znakových sad naprosto kompatibilní...:-)
Have you tried turning it off and on again?

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2007, 15:25:06 »
Ideální by bylo nějaké univerzální mezinárodní kódování (utf-8 se tomu docela blíží), ale když si člověk vezme, kolik je jazyků a abeced (zápisů jazyků), tak to je skoro nemožné. No a pak každá větší softwarová firma si založí vlastní znakovou sadu a guláš je připravený...
Proto jak jsem psal - tak to ani nijak neřeším, když to je nějaká hatmatilka, tak si holt ten soubor ani nestahuji, byť by byl jakkoliv zajímavý. Co nejvíce používám utf-8 a soubory se snažím zadávat bez diakritiky nebo anglicky.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #4 kdy: 04 Září 2007, 18:40:54 »
protoze cp1250 je mrkvo$ofti error, nedoporucuju ho vubec pouzivat. Diakritika by nemela byt v nazvech souboru vubec..
co se tyce Vaseho prejmenovani, nejjednodusi bude udelat nejaky zvraceny regularni vyraz, ktery postvete na inkriminovane soubory :D
Kód: [Vybrat]
echo ěščřžýáíé | sed 's/ě/e/;s/š/s/;s/č/c/'priznavam, ze z hlavy z fleku nevylovim bez experimentovani spravny postup, ale v rychlosti me napadlo toto reseni:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash

ls &>filelist.tmp

RENAME(){
while read line; do
        # nahradime sedem znaky s diakritikou za znaky bez a dame cely do uvozovek kvuli mezeram v nazvech souboru
        AFTER=$(echo $line | sed 's/ě/e/;s/š/s/;s/č/c/;s/ř/r/;s/ž/z/;s/ý/y/;s/á/a/;s/í/i/;s/é/e/;s/ů/u/;s/ú/u/;s/^/"/;s/$/"/')

# zapiseme v uvozovkach stav "pred"
        BEFORE=$(echo $line | sed 's/^/"/;s/$/"/')

# tenhle radek je kyzena akce, v nasem pripade si v ramci debugovani skriptu nechame jen vypsat co by to udelalo..
        echo "mv $BEFORE $AFTER"
done
}

RENAME rm filelist.tmp

# ps. jeste existuje prikaz 'tr', ktery se pouziva takto:
# echo abc | tr a-z A-Z
dopredu upozornuju, ze to je hodne retardovaneho ditete ;) urcite je treba ho ohledat a prizpusobit lokalnim podminkam, abychom se vyhli nejakych nevratnych erroru.

onen regularni vyraz je napsany desivym zpusobem, budu jedine rad, pokud me nekdo opravi a ja se priucim, protoze verim, ze cela zalezitost jde vyresit na jeden radek konstrukci s xargs + sed a minimalne daleko obratneji pri zapisu substitucniho prikazu pro sed

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 05 Září 2007, 23:52:40 »
Čekám, jestli do vydání GG "náhodou" někdo nepřeloží program Métamorphose pro hromadné přejmenovávání. Není to možná to pravé, co potřebujete, ale nezajímavý taky není.
Jsem člověk z venku, do dění kolem lokalizace nevidím a Anglicky neumím. Mám v plánu po vydání GG položit téma, které programy by se ještě hodilo přeložit, které chybí v repo a které jsou nedoceněné ( :) ). Třeba objevíme zajímavé tipy. Tak popřemýšlejte!

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 06 Září 2007, 09:22:44 »
Marpe: Nástroje na hromadné přejmenování jsou. Zkus EasyTag. Tyto programy umí většinou pracovat i se soubory. KDyž budeš trošku hledat, najdeš i jiné.

jirihuf: Např při vypalování v K3B je možno zvolit znakovou sadu, kterou to cd bude podporovat. Zaškrtnout "Joliet" a "Rock ridge" rozšíření. V K3B 1.0.3 to je pojmenované trošku jinak. Nějak: "soubory pro Windows i pro Linux".

Jinak v názvech souborů stejně nepoužívám diakritiku ani mezery. Prostě za ty problémy to nestojí...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Petr125

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 06 Září 2007, 09:56:10 »
Citace: marp
... Problém ovšem je, pokud máš třeba 150 mp3 s českými názvy, to už je to přejmenovávání na mašli ;) ...
Proč? Stačí si ve Windowsech nechat hromadně odstranit diakritiku v názvech souborů. Na to používám toto: http://www.pspad.com/cz/remdiak.htm

Pokud chci vysekat diakritiku z id3 tagů, taky existuje řešení: http://www.id3renamer.com/moreinfo-cz.html

Pokud něco takového existuje pro Linux, dejte vědět.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 06 Září 2007, 13:17:51 »
EasyTag znám a nenapadl mě. Jsem zahleděný do Métamorphose. :) Další programy pro Linux: KRename, Purrr, Bulk Rename - doplněk pro souborový manažer Xfce Thunar. Ať to tu máme pohromadě. :)

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 06 Září 2007, 13:38:08 »
Citace: Petr125
Pokud chci vysekat diakritiku z id3 tagů, taky existuje řešení: http://www.id3renamer.com/moreinfo-cz.html

Pokud něco takového existuje pro Linux, dejte vědět.
http://rename-mp3.sourceforge.net/ Tenhle skript by měl něco takového umět.
Další programy pro tagy jsou tady.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 06 Září 2007, 13:46:25 »
Co dělají UNICODE tagy na Windows? EasyTag umí převod.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 06 Září 2007, 18:07:15 »
Zkuste si někdo namnožit nějaké empétrojky a ty tagy poupravovat EasyTagem. Umí kǒdování UTF-8, ISO-8858-2, Windows-1250. Něco z toho přece musí háčky zachovat i pro Windows. ;) Nemám Windows k dispozici...
Nebo tagy nedělají problém?
Ve Skener/Přejmenovat soubor a adresář/Nastavení/Nastavení souborů je volba nahradit neplatné znaky v názvu souborů (pro Windows a CD-Rom). Zkoušeli jste?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.