Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nenalezena CD/DVD mechanika  (Přečteno 2891 krát)

martasek

• Aktivní člen
  • *
nenalezena CD/DVD mechanika
« kdy: 05 Září 2007, 11:27:03 »
dobry den tady vam vsem. mam docela potiz s CD/DVD mechanikou a uz si nevim rady. prolezl jsem forum, wiki a nic nepomohlo. lezim nad tim uz mesic :-) pri instalaci probehlo vse v poradku. mechanika bezela bez potizi. po spusteni instalnuteho Kubuntu mechanika CD/DVD behala opet bez potizi, pokud se automaticky sama prihlasovala do adresare /media. jenze ja jsem chtel si ji mountovat rucne a do uplne jineho adresare. tak jsem v /etc/fstab pripsal radek: /dev/scd0 /cd auto user 0 2 a cely vypis fstab zakoncil novym radkem. mechaniku scd0 mi detekoval system pri instalaci a po ni. a od te doby mam problemy s pripojovanim mechaniky. nekdy se pripoji s CD v mechanice, nekdy se nepripoji vubec (castejsi varianta). nemusi se nekde to puvodni automaticke prihlasovani vypnout? popr. kde mam nastavit zpet to automaticke prihlasovani? mam Kubuntu 7.04 s prostredim KDE. tudiz nastaveni bude nekde jinde nez v ubuntu-gnome. dekuji za odpoved, popr. navedeni kam se podivat.
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 02:24:52 od Anna Taliánová »

martasek

• Aktivní člen
  • *
nenalezena cd/dvd mechanika
« Odpověď #1 kdy: 09 Září 2007, 19:31:48 »
vysledoval jsem dalsi podrobnosti k problemu nenalezeni CD/DVD mechaniky. mechaniku Kubuntu najde naprosto spolehlive, kdyz spoustim pocitac s nahranym CD/DVD v mechanice. pak uz muzu naprosto bez potizi pripojovat a odpojovat CD/DVD dle libosti. ale jakmile spustim system bez jakehokoliv nahraneho media v ni, nelze ji pripojit.

radek z fstab pro CD/DVD. ted je upraven do teto podoby:

/dev/scd0 /cd auto user,noauto 0 2

nemuzu se zbavit dojmu, ze se snazi pristupovat system nejak jinak nez jen pomoci fstab.

snad to pomuze k identifikaci problemu. zatim vsem diky
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 02:24:39 od Anna Taliánová »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 09 Září 2007, 20:02:13 »
Skusime to takto
1. kedze niekedy sa pripoji predpokladam ze adresar /cd je vytvoreny
2. zakomentoval si predchadzajuci riadok vo fstab ktory odkazoval na cdrom?
3. ta dvojka na konci tusim oznamuje systemu ze na nom ma kontrolovat suborovy system co u cdrom asi nebude treba cize skus tam dat 0.

To scd0 je SATA cdrom?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Září 2007, 20:43:05 »
dik za upozorneni. v fstab mam k mechanice jen tento radek, nulu na konci dam, coz jsem si uvedomil vlastne az ted. driv jsem ji tam mel. adresar cd je vytvoren.

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 09 Září 2007, 22:11:44 »
Citace: martasek
vysledoval jsem dalsi podrobnosti k problemu nenalezeni CD/DVD mechaniky. mechaniku Kubuntu najde naprosto spolehlive, kdyz spoustim pocitac s nahranym CD/DVD v mechanice. ........
tak to taky neni uplne pravda. jedine co mi ted pomohlo, jsou tyto radky v fstab tykajici se pripojovani CD/DVD mechaniky:

/dev/scd0 /mnt/cdrom auto noauto,ro,owner 0 0
/dev/scd0 /cd auto user,noatime,noauto,ro,owner 0 0

po teto uprave mi staci spustit system a CD/DVD muzu pripojit kdykoliv do doby, nez nekorektne vypnu pocitac. treba z duvodu vybiti baterie ntbk. pak musim system spustit s nahranym CD/DVD v mechanice a opet to pak naprosto spolehlive funguje. mozna casem najdu zpusob jak i pri nekorektnim vypnuti systemu pujde pripojovat CD/DVD uplne stejne jako HDD. nerikam ale ze je toto konecne reseni. treba se vyskytnou nejake chybky. a kdyz ano, dam vedet. kdyby nahodou nekdo vedel jak se zbavit najizdeni systemu s CD/DVD v mechanice po nekorektnim vypnuti, necht je tak dobry a posle sem navod.
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 02:27:09 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.