Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace do PC s vice disky  (Přečteno 2215 krát)

El_Diabl0

• Aktivní člen
  • *
    • gfx
Instalace do PC s vice disky
« kdy: 06 Září 2007, 22:50:23 »
Mel jsem v PC dva disky ( dohromady tri oddily)
C: - system WIN XP
D: -obyc data
E: - -filmy muzika apod

do PC sem pripojil novy disk - pro linux

do mechaniky jsem dal CD, restartl PC, rucne nabootoval z dvdromky, cimz se spustila instalace linuxu ubuntu ( posledni verze tusim ). vse projelo OK uplne presne jak melo - na ten disk LINUX , zvolil sem asistovane pouzit cely disk a pouzil sem disk pro lnx urceny. jinam se mi to snad *censored*, zadnou ztratu dat, oddilu, disku nepozoruju
instal dojel do konce, chtelo to restart a vyndat CD - tak sem to udelal
boot - WIN XP

coze ??
aha asi nejakej problem, GRUB nebo jak se ma menovat ten *censored* na vyber mezi OS mozna nemaka
ale ani kdyz umele (jako prve dvd) u biosu nabootuju jakoby z toho disku, kde je LINUX a nic jinyho, tak mi to naskoci do cernyho screenu s jednim radkem textu vlevo nahore - chybi operacni system - nebo tak neco
coz nechapu proc to tam jako neni a pise to tohle. co sem udelal spatne ? vsak se to na ten disk nainstalilo, tak proc to ted nejde do linuxu nabootovat ??
win xp jedou porad OK

druhy pokus dopadl stejne

diky za odpovedi....

radili mi stahnout
Kód: [Vybrat]
http://ubuntu-releases.sh.cvut.cz/7.04/ubuntu-7.04-alternate-i386.isoci neco ake, ale nemam zrovna moznost ted stahovat takto velky objem dat a doufam, ze to pujde vyresit nejjak jinak, vsak snad jde dat linux do PC s vic diskama ( esil to je teda tim ...)
HP 6735s - 9.04 64bit (eyecandy) / XP Profi (performance)
&
AMD 6000+, ATI 4850, 4GB ram, 22 LCD, 1 TB space ... Windows XP Profi

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #1 kdy: 06 Září 2007, 23:01:53 »
prosím odstraňte ty nevhodné výrazy

jinak si myslím že zaváděč grub se asi nainstaloval někam jinam než měl

nabootujte do Live CD a dejte sem výpis
sudo fdisk -lmožná by se šlo pokusit zavaděč nainstalovat znovu podle tohoto návodu z Live CD (Pomocí Ubuntu Desktop CD)
http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows?highlight=%28GRUB%29
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2007, 23:05:36 »
El_Diabl0 laskavě se naučte slušně chovat! Při svojí registraci jste odsouhlasil pravidla, takže je dodržujte, jinak proti vám můžeme uplatnit sankce!

El_Diabl0

• Aktivní člen
  • *
    • gfx
« Odpověď #3 kdy: 06 Září 2007, 23:07:36 »
za vyrazy se omlouvam, text jsem kopiroval z jineho mista kam jsem to posilal prve a nechtelo se mi to psat znova, neuvedomil sem si tech par vyrazu

jelikoz ten HDD je momentalne zformatovany zpatky do funkcniho stavu ( jeden 10 gb oddil ) nepomohlo by pro pristi instalaci odpojit ostatni disky ( jeden sata a druhy ata )

za vas navod dekuji, ale jednak nemam zminovana CD a druhak jsem zatim linux nevidel ani na dalku, takze prikazy do terminalu a dalsi libustky mi trochu nahaneji strach

dekuji za odpoved
&

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 06 Září 2007, 23:13:31 »
Tam, kde jste to dával prve z vás budou taky nadšení...

GRUB se nainstaloval do bootovacího sektoru toho disku, na který jste ho instaloval → pokud ho zvolíte v BIOSu, tak by měl bezproblémů nabootovat. Vy tvrdíte, že to vyhodí jakousi hlášku - tu bych prosil přesně. Jinak se pořádně přesvěčte, že jste v BIOSu předtím zvolil správný disk.

El_Diabl0

• Aktivní člen
  • *
    • gfx
« Odpověď #5 kdy: 06 Září 2007, 23:16:44 »
Citace: vojtech.t
Tam, kde jste to dával prve z vás budou taky nadšení...

GRUB se nainstaloval do bootovacího sektoru toho disku, na který jste ho instaloval → pokud ho zvolíte v BIOSu, tak by měl bezproblémů nabootovat. Vy tvrdíte, že to vyhodí jakousi hlášku - tu bych prosil přesně. Jinak se pořádně přesvěčte, že jste v BIOSu předtím zvolil správný disk.
na privatnim metalovem foru vladnou tak trochu jine mravy a ... no to neni dulezite

hlaska ma vadne znaky  ( diakriticke ) - a pokud si dobre pamatuju, tak vlevo nahore je jeden radek sedeho textu na cernem pozadi - Chybi operacni system .

Linux sem stoprocentne nainstaloval do na ten disk, ze ktereho mi to pote nejde nabootovat, takze by tam mel byt i ten boot sektor, ale neni tam nic

http://img205.imageshack.us/my.php?image=diskyac6.jpgtakle se mi ten disk rozdelil instalci linuxu na dva oddily ( druhy je asi swap nebo nevim jak presne to ma linux vymyslene )
ale jak sam vidite, nejsou tam zadna data - 100% volneho mista, to je take divne. nevim co tedy a kam ta instalace pul hodiny nahravala

pokud by disk mel , ja nevim, vadny boot sektor a neslo by z nej bootovat, tak by tam meli byt mozna nejaka data z te instalace
ale jinam se to urcite nedalo, nikde se mi nic neztratilo, coz by po formatu a instalaci linuxu asi melo
&

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 06 Září 2007, 23:22:16 »
To, že Windows nic nevidí je jedno - Windows neumí rozeznat linuxové filesystemy, takže to je normální...

Jinak ta zobrazená chyba vypadá (podle popisu) spíš na chybovou hlášku biosu...

truhlik

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Září 2007, 23:32:45 »
Dnes jsem pri instalaci spatril neco podobneho. Mel jsem pocitac s 3 disky. Linux jsem naistaloval na druhy disk a GRUB jsem zapsal na prvni, ale root oddil byl ponechan na prvnim disku jako grub tudiz mi to nebootovalo. Chtelo to rucni editaci Grub.

Chtelo by to zjistit tvoje rozdeleni disku plus kde je naistalovan system. Jak je psano v predchazejich prispevcich.

Jeste bych videl moznost instalace bez pripojenych disku ale pak bude potreba editovat /boot/grub/menu.lst a /etc/fstab

Z ceho si instaloval LInux?
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

El_Diabl0

• Aktivní člen
  • *
    • gfx
« Odpověď #8 kdy: 07 Září 2007, 15:38:37 »
z live CD
&

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.