Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak na TV v notebooku aneb rozbočovač, opakovač apod.?  (Přečteno 8750 krát)

XomboX

• Aktivní člen
  • *
Jak na TV v notebooku aneb rozbočovač, opakovač apod.?
« kdy: 08 Září 2007, 15:55:24 »
Doma mam antenu (analogovy prijem), od ktere vede koaxialni kabel do televize. Ja bych vsak chtel koukat na TV i v notebooku a zaroven nebrat signal televizi (tj. aby se na obou dvou zarizenich daly sledovat programy TV soucasne).

Cili budu asi potrebovat neco jako:
- rozbocovac (tj. nejakou rozdvojku)
- opakovac (repeater)

Ten opakovac zajisti, aby byl signal dost silny pro obe dve zarizeni (ntb + TV) soucasne.
(Prosim, opravte me, kdybych psal neco spatne. Uvazuji naprosto laicky.)

Nevite, kde se da rozbocovac a opakovac sehnat? Kolik to stoji? Mohl byste sem, prosim, dat nekdo primy odkaz na vzorovy rozbocovac,opakovac?

Na netu jsem uz hledal, ale stejne poradne nevim co je k cemu.
Tak treba na netu prodavaji aktivni rozbocovac, ktery v sobe ma zesilovac. To znamena, ze zadny opakovac uz potreba nebude?

Diky za rady!
« Poslední změna: 01 Července 2008, 10:08:14 od Anna Taliánová »
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Jak na TV v notebooku aneb rozbočovač,opakovač apod.?
« Odpověď #1 kdy: 08 Září 2007, 17:03:22 »
Pro začátek bych to zkusil jen s tou rozdvojkou, je dost dobře možné, že bude stačit ;)
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Září 2007, 20:23:41 »
Jestli nemas hodne spatny signal, tak rozdvojka staci. Ale nejsou to jenom poslepovane tri konektory. Myslim, ze je v te rozdvojce na TV i nejaky pasivni clen(odpor/kapacitor???). Takhle mame doma zapojenych 5 zarizeni v serii a funguje to v pohode(Ale z kabelovky). Akorat televizni karta vetsinou potrebuje silnejsi signal, nez televize, tak bych ji pripojil za co mozna nejmensi pocet rozdvojek(Ale v tvem pripade bude stejne jen jedna, tak to nemusis resit). Myslim, ze tahle sranda stoji asi 50 korun.

Edit: A ten aktivni rozbocovac, na ktery linkujes,  je to co potrebujes, kdyz nebude stacit pasivni rozdvojka.
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Září 2007, 10:18:42 »
Citace: fritzek
Jestli nemas hodne spatny signal, tak rozdvojka staci. Ale nejsou to jenom poslepovane tri konektory. Myslim, ze je v te rozdvojce na TV i nejaky pasivni clen(odpor/kapacitor???). Takhle mame doma zapojenych 5 zarizeni v serii a funguje to v pohode(Ale z kabelovky). Akorat televizni karta vetsinou potrebuje silnejsi signal, nez televize, tak bych ji pripojil za co mozna nejmensi pocet rozdvojek(Ale v tvem pripade bude stejne jen jedna, tak to nemusis resit). Myslim, ze tahle sranda stoji asi 50 korun.

Edit: A ten aktivni rozbocovac, na ktery linkujes,  je to co potrebujes, kdyz nebude stacit pasivni rozdvojka.
Aha, takze mi nezbyva nic jineho nez to vyzkouset. No do toho aktivniho rozbocovace se mi zatim investovat nechce, tak to zkusim jenom s tou pasivni rozdvojkou.

Cili, abych "napichnul" soucasny kabel vedouci od anteny k TV, tak budu potrebovat:
- 22 m koaxialniho kabelu
- 4x koncovku
- 1x pasivni rozdvojku

Daji se potom tyto rozvody vyuzit na digitalni vysilani TV? Tj. ze si koupim USB dvb-t tuner a zapojim do nej ten koaxialni kablik?
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 09 Září 2007, 17:35:27 »
Pro digital se to bude dat vyuzit. Ale jestli ma toho kabelu byt 22m, tak doporucuji koupit, co nejkvalitnejsi. Tam uz muze byt utlum docela slusny
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 10 Září 2007, 09:22:03 »
Asus A6JC-Q003, Ubuntu

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Září 2007, 16:08:54 »
Vem ten s nejlepsim pomerem cena/utlum :)

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 10 Září 2007, 17:43:35 »
Těch 22 metrů bude mít útlum okolo 5 dB, dále musíš počítat s útlumem na každém přechodu/konektoru (cca 0,3) a ten pasivní rozbočovač je opravdu LC článek (který odbočuje "na Lambda půl") s útlumem cca 3-6dB.... takže pokud nemáš STA nebo domovní zesilovač, ale jen "nějaký" anténní svod, tak ten zesilovač asi budeš potřebovat =)

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 10 Září 2007, 19:13:58 »
Citace: Jony
Těch 22 metrů bude mít útlum okolo 5 dB, dále musíš počítat s útlumem na každém přechodu/konektoru (cca 0,3) a ten pasivní rozbočovač je opravdu LC článek (který odbočuje "na Lambda půl") s útlumem cca 3-6dB.... takže pokud nemáš STA nebo domovní zesilovač, ale jen "nějaký" anténní svod, tak ten zesilovač asi budeš potřebovat =)
Diky za odpoved! No, v oboru elektorniky jsem docela lamka. Zadny domovni zesilovac nejspis nemam (u anteny tedy zadna krabicka "navic", dle meho odhadu, neni).
Dneska jsem se stavoval v OKAY elektrospotrebice a borec mi tam rikal, ze zadny zesilovac potrebovat nebudu, ze pry je to tomu analogovemu signalu jedno. Ja vsak tyto rozvody chci pouzit i na digitalni vysilani, coz jsem mu zapomnel zminit.

Cili takto:
- pro analogovy prijem zesilovac potreba neni
- pro digitalni prijem zesilovac potreba bude, takze s ohledem na ruseni analog. vysilani je lepsi ten zesilovac koupit a nainstalovat uz ted

Je to tak? :-)

Ptam se tedy jeste jednou, staci jaky aktivni rozbocovac mam poridit? Potrebuji aby byl pruchozi jak pro analogovy, tak pro DVB-T signal.

A jaky kabel byste mi doporucoval vy? Na internetu jsem nasel, ze firma bandrige vyrabi digitalni koaxialni kabely. Maji vyborne specifikace, ale jsou taky pekne drahe. 35kc/metr

Kód: [Vybrat]
   *  průměr: 6,5 mm
    * impedance: 75 Ohm
    * kapacita: 52 pF/m
    * útlum
          o 100 MHz 5,9 dB
          o 200 MHz 7,7 dB
          o 400 MHz 11,8 dB
          o 800 MHz 17,0 dB
          o 1400 MHz 23,5 dB
          o 1750 MHz 26,0 dB
          o 2400 MHz 31,0 dB
    * vnitřní vodič: OFC měď 1,13 mm
    * dielektrikum: PEE/DG
    * průměr dielektrika: 4,8 mm
    * stínění: 112 x 0,10 mm + Al foil
    * účinnost stínění: >90 dB
Jsem vam vdecny za jakekoliv blizsi info, dekuji!
Asus A6JC-Q003, Ubuntu

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 10 Září 2007, 19:44:40 »
Rekl bych, ze nejvetsi lamka z nas vsech je ten borec z OKAYe. Digitalnimu, ani analogovemu signalu to neni jedno uplne stejne. Oba totiz trpi utlumem v tech rozbockach (3dB) a pak s kazdym metrem vedeni uplne stejne. Jediny rozdil muze byt v ruzne odolnosti prenosoveho kanalu proti ruseni. Laicky receno ten analog se zhorsi vzdy, ale digital bud pujde, nebo nepujde. Pokud vim, tak analogova i digitalni TV pouziva stejna frekvencni pasma, takze ten zesilovac by mel fungovat na oba druhy signalu. S touhle posledni veci si ale nejsem stoprocentne jisty. Ja byt tebou, tak nejprve zkusim, zda to nebude fungovat pres pasivni rozbocku http://www.eltasat.cz/rozbocovace/rozbocovac-2x-3-5db-1-smer-pruchozi-pro-napajeni a podle toho teprve uvidis, zda ten aktivni rozbocovac skutecne potrebujes. A ten kabel bude v pohode.

Edit: Z tech utlumu v charakteristice kabelu jsou nejdulezitejsi ty hodnoty do cca 850 MHz, na kterych bezi digiTV. Tady zkratka vyjimecne plati cim drazsi, tim lepsi. Jestli je chcete srovnavat, tak treba podle utlumu na stejne frekvenci(treba 800MHz). Cim nizsi, tim lepsi;)

Edit2: A obchodu Okay se vyhybam velkym obloukem. Mam s nimi jen ty nejhorsi zkusenosti. V dobe, kdy se prechazelo na povinnou dvouletou zarucni dobu jsem tam kupoval mobilni telefon. Pri nakupu jsem byl ujisten, ze na telefon se jiz vztahuje ta dvouleta a na krabici bylo velke razitko "zaruka 24 mesicu". Kdyz prestal telefon po necelem roce fungovat, tak jsem ho sel reklamovat. Na prodejne mi rekli, ze na telefon byla jeste sestimesicni zaruka a ze jsem si tam razitko dal sam....

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 12 Září 2007, 16:58:17 »
Prikladam jeste ziskane info z fora na digizone.cz. Treba se to bude nekomu hodit.

Dotaz:
Citace: "XomboX"
Dobrý den,
mám doma anténu (zatím analogový příjem), od které vede hlíníkový koaxiální drát (9m) do televize. Já bych chtěl tento kabel "napíchnout" (pomocí rozbočovače) a příjímat analogové vysílání současně jak na televizi, tak na počítači (televizní karta Leadtek WinFast 2000TV expert).
Tyto rozvody bych však v budoucnu chtěl využít i na příjem digitálního signálu. Představuji si to tak, že až u nás vypnout analogové vysílání, tak akorát koupím STB k TV a digitální tuner do PC, nic víc.

Co se týče anténní techniky, tak jsem naprostý amatér. Ocením, kdybyste mi, prosím, poradili, případně mě odkázali na nějaké srozumitelné a podrobnější zdroje k nastudování.

Schéma: anténa - 10m koaxiálního hliníkového kabelu (mám vyměňovat za měděný?) - rozbočovač - 1m k TV, 22m k počítači.

-------------------------------------------------------------------------------------
1) KABEL (potřebuji 22m)
Nevím jaký koaxiální kabel s ohledem na budoucí využití příjmu digitálního signálu koupit. Z článků zde na digizone jsem vyčetl, že distribuce digitálního signálu je méně náročná (resp. tolik se neutlumí) než analogová. Já však chci do počítače kvalitní jak analogový tak v budoucnu digitální příjem.

ot. a)Jaký koaxiální kabel koupit? Hliník nebo měď? Když koupím měď, mám těch prvních 10m současného hliníkového kabelu vyměnit taky za měděný?

Stacil by treba tento kabel?
Parametry:
Vnitřní vodič (materiál) měď
Rozměr vnitřního vodiče 1.02 mm
Dielektrikum FPE (Foam pěna)
Rozměr dielektrika 4.60 mm
Impedance 75 Ohm
Vnější vodič (stínění) - fólie hliník
Vnější vodič (stínění) - opletení 0.13mm, pocínovaná měď
Vnější plášť / barva 6.60 mm / PVC / bílá
Provozní a skladovací teplota od -40°C do + 70°C
Kapacita (pF/m) 54 +/-2.0pF
Činitel odrazu -
Útlum při 20°C (dB/100m): -
100 MHz 6.80 dB
450 MHz 13.60 dB
600 MHz 16.00 dB
862 MHz 19.70 dB
1000 MHz 21.00 dB
1350 MHz 24.90 dB
1750 MHz 28.80 dB
2150 MHz 32.50 dB
Útlum odrazu (MHz/dB): -
5~470 >20 dB
470~862 >18 dB
862~2400 >16 dB
Doporučené použití vnitřní i venkovní (SAT + TV)
-------------------------------------------------------------------------------------
2) ROZBOČOVAČ
ot. b)Stačí pasivní rozbočovač?
Třeba tento: http://obchod.digizone.cz/rozbocovac-2x-4db/

Nebo je potřeba koupit rozbočovač aktivní/ zesilovač?
ot. c)Jak poznám, zda je rozbočovač průchozí i pro DVB-T? Nebo všechny A-TV rozbočovače jsou průchozí i pro DVB-T?
Citace: "newman"
a) uvedený kabel bude s nejvyšší pravděpodobností vyhovovat, vše ovšem závisí na úrovni signálu v místě příjmu. Je třeba změřit úroveň signálu na anténě, odečíst ztrátu v koaxiálním kabelu a rozbočovači a porovnat výsledek s minimální vstupní úrovní požadovanou set-top-boxem.

b) pokud nebude úroveň signálu na rozbočovači na spodní hranici příjmu (někde kolem 40 dBuV pro DVB-T, 60dBuV pro analogový příjem) tak doporučuji obyčejný pasivní rozbočovač (ne však odporový!). Rozbočovač dle odkazu plně vyhovuje. Aktivní rozbočovač zvýší VF úroveň ale vždy zhorší chybovost signálu.

c) každy běžný rozbočovač vyhovuje pro analogový i digitální signál.

Shrnutí: přidáním 22 m kabelu a jednoho pasivního rozbočovače zvýšite útlum rozvodu o cca 9 dB (počítáno na horním konci TV pásma). Pokud máte za současného stavu úroveň signálu v místě TV vyšší jak 70 dBuV, bude signál dostatečný jak na televizi, tak i na 22 m vzdálené PC kartě. Je-li signál nyní na spodní hranici příjmu (60 dBuV), bude nevyhovující jak na TV tak na PC. V tom případě použijte jednoduchý bytový zesilovač nebo aktivní rozbočovač se zesílením 10 dB.
Asus A6JC-Q003, Ubuntu

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 12 Září 2007, 21:38:57 »
Uz vidim, jak si nekdo doma meri urovne signalu :D

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 12 Září 2007, 22:04:48 »
DVB-T jde zmerit pomoci USB TV tuneru a software My Theatre ;-) Nevim vsak, jestli to umi i analogovy singnal.
Asus A6JC-Q003, Ubuntu

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 12 Září 2007, 22:31:29 »
Muj USB tuner taky ukazuje nejaka cislicka, ale za presne mereni bych to nepovazoval. Jedina rozumna rada podle me zni: zkus a uvidis

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 12 Září 2007, 22:38:40 »
Skutečně je jedno analog/digitál, přenos je ve stejném frekvenčním pásmu.
Aktivní rozbočovač = zesilovač =)
Zkus koupit nějaký bílý Belden cca 10,-/m... zapoj těch 22m navíc a zkus to, pak teprve rozhodni, zda je signál ještě dobrý a "přežije" pasivní"rozbočovač nebo budeš muset koupit zesilovač.

2 fritzek  bacha nepoužívej digiTV (provider alá UPC) místo DVB-T =)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.