Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Fat32 disk  (Přečteno 2999 krát)

sportovec.lukas

• Návštěvník
Fat32 disk
« kdy: 08 Září 2007, 18:17:08 »
nevím jestli to patří zrovna sem...Ubuntu mi při každém spuštění kontroluje disky, avšak kontrola disku FAT32 trvá moc dlouho (přestane nabíhání v "grafickém módu" a skočí tam výpis) Jde s tím něco udělat? Potřeboval bych, ale se doba načítání systému zkrátila na minimum.

díky moc za všechny rady

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Fat32 disk
« Odpověď #1 kdy: 08 Září 2007, 18:55:12 »
Asi máte nějak poškozen FAT32 oddíl. Systém se ho snaží opravit.

Spusťte v konzoli kontrolu disku. Nesmí být připojený! A pokud máte Win, nesmí být hybernované!

Citace
sudo fsck.vfat /dev/XXX
Kde za XXX dosaďte disk (hda,sda,atd). Výpis z konzoli sem dejte, pokud to nepůjde.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

rejza

• Návštěvník
Fat32 disk
« Odpověď #2 kdy: 08 Září 2007, 19:27:50 »
Pokud nechces, aby se pri bootu disk s fat 32 kontroloval, nastav v souboru /etc/fstab v prislusnem zaznamu posledni hodnotu na "0", tj. napr.

Kód: [Vybrat]
/dev/sda9 /media/sda9    vfat    defaults,utf8,umask=007 0       0Nutno provest s rootovskymi pravy.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Fat32 disk
« Odpověď #3 kdy: 08 Září 2007, 19:34:43 »
Určitě to u FAT32 nebude. Jedině, že by to dodal ručně.

N. Á. V. O. D. Y.

rejza

• Návštěvník
Fat32 disk
« Odpověď #4 kdy: 08 Září 2007, 20:04:48 »
Citace: milhouse
Určitě to u FAT32 nebude. Jedině, že by to dodal ručně.
Tak tim bych si vubec nebyl tak jisty. Ja to taky nekonfiguroval rucne a mam tam hodnotu 1. Navic pokud by tam tu nulu mel, system by nemel jediny duvod ten oddil kontrolovat.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Fat32 disk
« Odpověď #5 kdy: 08 Září 2007, 20:42:15 »
Pokud vypnete špatně PC při připojeném FAT32, tak určitě má proč najíždět fsck. Teda dle mě ano.

N. Á. V. O. D. Y.

rejza

• Návštěvník
Fat32 disk
« Odpověď #6 kdy: 08 Září 2007, 22:57:19 »
Citace: milhouse
Pokud vypnete špatně PC při připojeném FAT32, tak určitě má proč najíždět fsck. Teda dle mě ano.
Doporucuju prelouskat man fsck. Tam se jasne pise, ze pokud je 6. sloupec zaznamu roven nule, neprovadi se kontrola oddilu ...

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Fat32 disk
« Odpověď #7 kdy: 08 Září 2007, 23:44:19 »
Citace: rejza
Pokud nechces, aby se pri bootu disk s fat 32 kontroloval, nastav v souboru /etc/fstab v prislusnem zaznamu posledni hodnotu na "0", tj. napr.

Kód: [Vybrat]
/dev/sda9 /media/sda9    vfat    defaults,utf8,umask=007 0       0Nutno provest s rootovskymi pravy.
Já měl v fstabu nastaveny hodnoty u / (root) 1, /home 2, vfat (fat32) 1, ntfs-3g (ntfs) 1 a swap 0. Když jsem to všude nastavil na 0, zkrátila se mi doba bootování (startu) Xubuntu asi o 20 sekund, což je celkem příjemné.

A měl bych otázky: Proč se disky při startu kontrolují? Je ta kontrola nutná? Proč se vlastně dělá? Bude to špatně, když ji všude vypojím? Nebo bych ji měl nechat zapnutou jen někde? A kde? A proč? ;)

Díky za odpovědi. :)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

rejza

• Návštěvník
Fat32 disk
« Odpověď #8 kdy: 09 Září 2007, 00:05:31 »
Pokud nechces prijit o data, doporucuju provadet kontrolu alespon linuxovych oddilu. Zalezi na tom, jak je kontrola nastavena, ale obvykle se provadi pri kazdem 20-30-tem spusteni systemu (pro kazdy oddil lze nastavit ruzne hodnoty). Dale se kontrola provadi po kazdem nekorektnim vypnuti systemu.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Fat32 disk
« Odpověď #9 kdy: 09 Září 2007, 00:07:28 »
Přijít o data? Jak by k tomu mohlo dojít? Takže mám kontrolu nastavit zpátky všude na 1?
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

rejza

• Návštěvník
Fat32 disk
« Odpověď #10 kdy: 09 Září 2007, 01:07:07 »
Citace: albi
Přijít o data? Jak by k tomu mohlo dojít? Takže mám kontrolu nastavit zpátky všude na 1?
Treba vypadek napajeni?

U root filesystemu nastav 1, ostatni linuxove oddily 2, zbytek 0 (cdrom, virtualni fs, swap, ...)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Fat32 disk
« Odpověď #11 kdy: 09 Září 2007, 12:40:56 »
Výpadek napájení může poškodit data, ale nevím, v čem by měla kontrola dat zabránit jejich poškození.

A na co mám nastavit vfat (fat32)? Patří to taky do zbytku, tj. nastavit na 0? Nebo jinak?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Fat32 disk
« Odpověď #12 kdy: 09 Září 2007, 13:07:20 »
Prectete si neco u zurnalovacich souborovych systemech (jakym je napr ext3).. A i u tech nezurnalovacich muze fsck napravit aspon nektere chyby, ktere brani napriklad pripojeni disku (poskozeny souborovy system). A bez pripojeni disku si ten zbytek dat jen tezko nekam zkopirujete, ne?

Jeste bych doplnil, ze kdyz v fstabu uvedete u oddilu stejna cisla (ta posledni, o kterych se bavime), tak se u nich bude provadet kontrola zaroven. Coz neni uplne nejlepsi napad, pokud jsou tyto oddily na stejnem harddisku - hlavy pak letaji porad tam a zpet a cele se to jeste zdrzuje.

UPDATE: Tak pokud maji oddily na jednom disku uvedene stejne cislo, tak se opravdu kontroluji sekvencne, soubezne se kontroluji oddily na ruznych discich. Za dezinformaci se omlouvam.

rejza

• Návštěvník
Fat32 disk
« Odpověď #13 kdy: 09 Září 2007, 13:17:14 »
Výpadek napájení může poškodit data, ale nevím, v čem by měla kontrola dat zabránit jejich poškození.
Jde o to, ze pokud system nekorektne ukoncim a pri nejblizsim bootu systemu neprovedu kontrolu disku (resp. u zurnalovacich filesystemu obnovu dat ze zurnalu), mohu dostat nekonzistentni data.

Citace
A na co mám nastavit vfat (fat32)? Patří to taky do zbytku, tj. nastavit na 0? Nebo jinak?
Pokud tam mas data, o ktre nechces prijit, doporucoval bych je kontrolovat. Otazka je, na jakou hodnotu nastavit tu posledni polozku v /etc/fstab. V ubuntu se defaultne nastavuje na 1, ale v man fstab se doporucuje nastavit na 1 pouze / a pro zbytek fs, ktere chci kontrolovat na 2.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Fat32 disk
« Odpověď #14 kdy: 09 Září 2007, 13:41:20 »
Citace: kkaarreell
Prectete si neco u zurnalovacich souborovych systemech (jakym je napr ext3).. A i u tech nezurnalovacich muze fsck napravit aspon nektere chyby, ktere brani napriklad pripojeni disku (poskozeny souborovy system). A bez pripojeni disku si ten zbytek dat jen tezko nekam zkopirujete, ne?

Jeste bych doplnil, ze kdyz v fstabu uvedete u oddilu stejna cisla (ta posledni, o kterych se bavime), tak se u nich bude provadet kontrola zaroven. Coz neni uplne nejlepsi napad, pokud jsou tyto oddily na stejnem harddisku - hlavy pak letaji porad tam a zpet a cele se to jeste zdrzuje.

UPDATE: Tak pokud maji oddily na jednom disku uvedene stejne cislo, tak se opravdu kontroluji sekvencne, soubezne se kontroluji oddily na ruznych discich. Za dezinformaci se omlouvam.
Díky za vysvětlení a za odkaz, na root.cz o tom je zajímavý článek.

V původním fstab jsem měl / (root) 1, /home 2, FAT32 1 a NTFS 1. Když to dělalo nějakou kontrolu, testovalo to pokud vím vždy jen jeden oddíl. (Mám 1 harddisk.)

To jen potvrzuje moje zkušenosti.

Díky za odpovědi. :)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Fat32 disk
« Odpověď #15 kdy: 09 Září 2007, 13:45:10 »
Jde o to, ze pokud system nekorektne ukoncim a pri nejblizsim bootu systemu neprovedu kontrolu disku (resp. u zurnalovacich filesystemu obnovu dat ze zurnalu), mohu dostat nekonzistentni data.
Díky za odpověď. :)

Pokud tam mas data, o ktre nechces prijit, doporucoval bych je kontrolovat. Otazka je, na jakou hodnotu nastavit tu posledni polozku v /etc/fstab. V ubuntu se defaultne nastavuje na 1, ale v man fstab se doporucuje nastavit na 1 pouze / a pro zbytek fs, ktere chci kontrolovat na 2.
To jsem taky četl, takže tam asi nechám ty jedničky, co tam byly původně. Kdybyste měl něco, co by mluvilo pro dvojky, prosím dejte vědět. A díky moc za odpovědi. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.