Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grafika do 3 tisíc  (Přečteno 2613 krát)

Nebezpecna_sit

• Návštěvník
    • Ebest
Grafika do 3 tisíc
« kdy: 08 Září 2007, 21:56:50 »
Sestavila jsem si nový komp a prozatím mám jenom integrovanou Via Chrome9, což mi samozřejmě nestačí a tak uvažuju o koupi grafiky. Samozřejmě, že dotazy na výběr grafiky tady už byly, ale většinou se jedná o starší příspěvky a trh s grafikami se mezitím změnil. Uvítala bych tedy tipy na nějakou PCIe do tří tisíc, na kterou jsou spolehlivé ovladače, a tak se nemusím bát o to, jestli ji rozjedu :)
Děkuju
Linux is sexy :)

rolif

• Návštěvník
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #1 kdy: 12 Září 2007, 18:48:16 »
Osobne kdyz jsem kupoval comp, tak jsem se rozhodoval mezi "necim" s ATI nebo s NVIDIA. Nakonec jsem se rozhodnul pro Saphire Radeon X1300, PCI-E, 256MB DDR2, DVIOUT, TVOUT. Mel jsem zpocatku problem, protoze originalni ATI drivery FGLRX ani Xorg "ati" driver s tou X1300 jeste nefungovaly, takze jsem smazil VESA mod (fakt sranda), pozdeji uz ji ATI i Xorg drivery poznaly, ale zese si ty ATI drivery nerozumnely se sirokouhlym LCD (nebo mozna jsem to podelal tim, jak jsem si tam nacpal pri experimentech ModeLine). Ted uz beha i karta i LCD (obcas nenaskoci obraz na LCD po prepnuti do textu a zpet do grafiky, ale na nekolikaty pokus jo, a to bych spis daval za vinu LCD).

Jinak o grafikach se vedou taky docela zivy diskuze (uvidime jestli tady taky). Nekdo rika, ze NVidia ma lepsi ovladace pro linux nez ATI. Jenze ted zase ATI oznamuje, ze doda kompletni dokumentaci komunite, aby mohli udelat otevreny ovladace. V soucasne dobe maji nejlepsi otevrene ovladace (pry-nemam overeno) intel grafiky (i815 nebo co), akorat si nejsem jistej, jakej vykon tyhle grafiky, mozna na hry budou asi lepsi nvidie nebo ati. Jinak v praci mam dual head matrox MGA400/450, ovladace primo z Xorgu (mga), jedou mi na 2 monitorech dva ruzny fluxboxy:) Ale zase nevim, jak jsou ty MGA ovladace na tom s podporou 3D, ale myslim, ze vykonove jsou na tom dobre (nebijte me, fakt to presne nevim:)).

Taky zalezi na tom, co pro tebe znamena "mám jenom integrovanou Via Chrome9, což mi samozřejmě nestačí". Nestaci ti to pouze ke 2D praci, nebo chces skvely 3D efekty a hry?

Jinak postup vyberu karty bych spis navrhoval takhle: sepis si, co s tou kartou chces delat, jaky od toho ocekavas vlastnosti (ruzny ty technologie shadery atd, v cem se vubec nevyznam:)), typy vystupu (TVOUT, DVI nebo jenom analog), rychlosti, pamet, cena atd. Pak si udelej seznam karet, ktery tem pozadavkum vyhovuje. Z toho co dostanes pak zkus najit ovladace do linuxu. No a tu NEJ kartu si kup. Podobne jsem vybiral i Wifi. Sice ti to zabere nejakej cas, ale budes vedet, co si vybiras. Jinak ti tu mozna kazdej poradi neco jinyho a budes vedet stejny houby:)

Snad jsem ti pomohl aspon trochu. Kdybych ted kupoval zase novou kartu, tak se budu zase rozhodovat mezi ATI nebo Nvidii a vhledem k tomu, ze se ted ATI chvasta tim uvolnenim specifikace, tak bych sel asi zase do ATI.Jinak rychlostne jsem s tou svoji X1300 kartou spokojenej, ale nejsem narocnej paran:)

damnum

• Aktivní člen
  • *
  • Hroznej sráč
    • damnum
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #2 kdy: 12 Září 2007, 23:21:18 »
Jen Ti můžu doporučit .. v žádém případě si nekupuj ATI Radeon X1250, jestli chceš by Ti to fungovalo ... jinými slovy jestli nechceš stejné problémy jako já.
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

rolif

• Návštěvník
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #3 kdy: 13 Září 2007, 08:22:43 »
Citace: damnum
Jen Ti můžu doporučit .. v žádém případě si nekupuj ATI Radeon X1250, jestli chceš by Ti to fungovalo ... jinými slovy jestli nechceš stejné problémy jako já.
Muzes se treba rozepsat, co jsi mel konkretne za problemy? Jak jsem psal, hned po nakupu mi X1300 taky nefungovala a jel jsem na VESU, pak ale pridelali podporu a ted to jede "normalne". Treba jsi jen rozhasil nejaky nastaveni:) Pokud sem takhle kazdej napise "Nekupuj si XYZ, jinak budes mit problemy", tak to za chvilku nebude z ceho vybirat:)

qUAKER

• Host
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #4 kdy: 13 Září 2007, 15:45:49 »
doporucuju Nvidia 7600 GT - instalace ovladacu je bezproblemova,umi to vsecko co je dnes potreba(pixel shadery 3.0 atd) a hry si na tom nejnovsi zahrajes. a je to do 3 tisic.

matlasek

• Návštěvník
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #5 kdy: 13 Září 2007, 18:50:41 »
Ahojda no já se trošku zapojím do diskuze...mam taky zatím integrovanou NVIDIA QUATRO a chystám se na  řadu 7900 resp 7950  od stejného výrobce . Kolega qUAKER před mým příspěvkem doporučuje 7600 GT , nicméně pokud se hodláš prokousat troškou čtení na téma grafika ,tak zjistíš ,že to jsou sice spolehlivé grafiky ,ale energetičtí žrouti...Já osobně dám na dřevo pár stovek navíc a koupím vyšší řadu a výrobce pravděpodobně ASUS...

matlasek

• Návštěvník
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #6 kdy: 13 Září 2007, 18:56:00 »
Vlastně jsem se chtěl zeptat, jsou-li problémy po dodání new grafiky do PC s jejím načtením - jak si s tím Ubuntu 7.04 poradí a nebude-li nutná přeinstalace ???

rolif

• Návštěvník
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #7 kdy: 13 Září 2007, 19:05:34 »
No, preinstalace rozhodne nutna nebude, pokud se pouzivaji stejne ovladace pro novou grafiku jako pro strarou a v konfiguraku neni nikde odkaz na konkretni PCI sbernici nebo tak (tusim option BusID "PCI:....."), vypnes v BIOSu tu starou a budou obe podporovat stejny rozliseni (oni to Xka pripadne nahodi na nejakej nejlepsi default), tak by to melo nabehnout pouze po zandani karty.

Pripadne se jenom lehce posteluje konfigurak Xek, v nejhorsim pripade preinstaluje ovladac (ale ty ATI a Nvidia maji tusim jeden ovladac pro vsechny karty)

Radek Hulán

• Aktivní člen
  • *
  • Vista x64
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #8 kdy: 13 Září 2007, 19:22:22 »
Za 3.000 Kč je absolutně nejlepší karta NVIDIA 8600GT, pasivně chlazená:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47904

Dá se přetaktovat na model GTS za 5.000 Kč. Je plně podporována v Linuxu a pod Windows umí DirectX 10. Na ATI zapomeň, špatné ovladače, vysoká spotřeba, nevyrovnaný výkon. ATI má navíc velice mizerný výkon v OpenGL pod Linuxem (což tě zajímá), pokud vůbec se rozjede.

qUAKER

• Host
Grafika do 3 tisíc
« Odpověď #9 kdy: 13 Září 2007, 20:04:37 »
s Gigabite kartami mám dobré zkušenosti, doporučuju..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.