Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s nastavením sítě  (Přečteno 1756 krát)

Hovi

• Návštěvník
Problémy s nastavením sítě
« kdy: 09 Září 2007, 10:15:53 »
Dobrý den, mám několik menších problémů se sítí, se kterými si už nevím rady.

1, V /etc/fstab si připojuju harddisky přes cifs, ale funguje mi to jen když zadám //ipadresa/složka a nefunguje to při //jméno/složka, přitom v konqueroru při zadání smb://jméno se na daný PC dostanu. Rád bych měl v fstab jméno místo ip adresy, protože IP adresa se občas mění.

2, Dostal jsem nový router a musel kvůli tomu přenastavit síť, u všech počítačů mi ale nejde vyplnit brána. Tedy jde vyplnit, ale po kliknutí na "použít" se nic nestane a když se podívám znova na nastavení, brána je opět prázdná. Bránu můžu přidat ručně příkazem "sudo add default gw 192.168.168.1", ale tohle dělat u každýho PC po každém restartu je dost nemotorné.

Díky za nápady a pomoc.
-Hovi-

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 09 Září 2007, 11:03:49 »
1 - zkus editovat soubor /etc/hosts a dopsat tam jména počítačů, kte terým se připojuješ a vedle nich i ipadresy
2 - máš statické adresy nebo DHCP? Zkus nastavení sítě otevřít přes konzoli, abys viděl chybové výpisy...

kralik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Září 2007, 17:26:08 »
tak ja mam podobny problem - nemohu videt druhe PC s ubuntu pres sit, nebot na mem kompu kdyz dam sdilet nejakou slozku a podivam se do site bohuzel nezobrazi se zadne moje sdilene slozky a ani sdilene slozky druheho PC. Kdyz se podivam z druheho PC tam v siti sice vidim sdilene slozky, ale nevidim sebe. Na siti mam DHCP, ktere prideluje IP adresy (nemohu se k nemu dostat). Obe PC maji ubuntu 7.04 - druhe PC ma 64bit. Nevite co s tim. Jedine co me napadlo odinstalovat sambu a nfs a nainstalovat znovu ale nejsem si jist jestli to pomuze :-)))

virusateebola

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Září 2007, 03:12:42 »
Citace: kralik
tak ja mam podobny problem - nemohu videt druhe PC s ubuntu pres sit, nebot na mem kompu kdyz dam sdilet nejakou slozku a podivam se do site bohuzel nezobrazi se zadne moje sdilene slozky a ani sdilene slozky druheho PC. Kdyz se podivam z druheho PC tam v siti sice vidim sdilene slozky, ale nevidim sebe. Na siti mam DHCP, ktere prideluje IP adresy (nemohu se k nemu dostat). Obe PC maji ubuntu 7.04 - druhe PC ma 64bit. Nevite co s tim. Jedine co me napadlo odinstalovat sambu a nfs a nainstalovat znovu ale nejsem si jist jestli to pomuze :-)))
to bych zrejme nezkousel, zkontrolujte nastaveni firewallu, nastaveni jmena skupiny popr domeny. Casto je smb zalostna kdyz bezi pouze dhcp server a ne nazvovy.
Mam rad ultimatni reseni, ale ne od M$

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.