Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 3D prostředí na Intel GMA 950 Integrated Graphic?  (Přečteno 3147 krát)

the slash

• Návštěvník
3D prostředí na Intel GMA 950 Integrated Graphic?
« kdy: 10 Září 2007, 19:45:34 »
Chci si koupit notebook Lenovo N100 (http://www.cybex.cz/produkt.aspx?src=54&aff=MF11247&scut=IBH-598769). Tento ntb má ale jen integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950 Integrated Graphic. Myslíte, že na této kartě poběží akcelerované prostředí?

Tomáš Karvay

• Aktivní člen
  • *
    • Tomáš Karvay
« Odpověď #1 kdy: 10 Září 2007, 19:46:24 »
Ano, s úspěchem ho používám na Intelu 852/855.
Fujitsu Siemens Pi 3525, Ubuntu 10.10

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 10 Září 2007, 20:03:36 »
Citace: the slash
Chci si koupit notebook Lenovo N100 (http://www.cybex.cz/produkt.aspx?src=54&aff=MF11247&scut=IBH-598769). Tento ntb má ale jen integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950 Integrated Graphic. Myslíte, že na této kartě poběží akcelerované prostředí?
Ano, poběží. Grafické karty Intel mají navíc v linuxu velmi dobrou podporu a snadnou instalaci driverů.

akeem

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Září 2007, 22:23:14 »
já mám lenovo N100 3000, grafika stejná a compiz fusion běží jako po másle...problém je spíš se zvukem, ve feisty defaultně nejede, musí se kompilovat....v gutsy je již vše ok, používám aplha verzi, takže to jede vklidu

tomaskCZ

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 11 Září 2007, 17:09:03 »
Mam tu samou a k tomu 1,5 GB RAM na 667 MHz - bere z ní max. snad 224 MB ..
jinak cpu intel dual-core, beryl-manager

K provozu - jak píšou ostatní poběží, ovšem pozor - zadýchává se.
 Tzn. v mém případě, vše běží perfektně (průhledná kostka se otáčí, zoomuje, okna se třepou, průhlednost) dokud nespustím více aplikací - typicky firefox s více okny obsahující obrázky atd. Potom působí už docela zadrhávacím dojmem, navíc třeba spouštění videa není v mém případě možné - zobrazí se pouze černá plocha dokud nepřepnu na defaultního správce gnome metacity - to je docela už opruz to pořad měnit. Problémy jsou i u spouštění windowsovských programů používající gl ovladače pod wine - jedou opět děsně pomalu dokud beryla neshodíš (tam se ani nedoporučuje ho mít ani na pozadí), taky třeba mplayer dokáže rozhodit i přepínaní mezi okny atd.

Takže suma sumárum - nedoporučuju, holt to je sdílená grafika, která má určité limity, které se při používání projeví. Líbilo se mi, vyhrál jsem si s tím, ale (alespoň s touhle grafikou) to není na 'běžnou práci' vhodné (běžnou prací taky rozumím internet, fotky, občas filmeček, nějaká hra, atd ... :), takže dávám pryč - je to hezký, ale je s tím spousta zbytečných starostí.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 11 Září 2007, 17:31:37 »
Citace: tomaskCZ
K provozu - jak píšou ostatní poběží, ovšem pozor - zadýchává se.
 Tzn. v mém případě, vše běží perfektně (průhledná kostka se otáčí, zoomuje, okna se třepou, průhlednost) dokud nespustím více aplikací - typicky firefox s více okny obsahující obrázky atd. Potom působí už docela zadrhávacím dojmem, navíc třeba spouštění videa není v mém případě možné - zobrazí se pouze černá plocha dokud nepřepnu na defaultního správce gnome metacity - to je docela už opruz to pořad měnit. Problémy jsou i u spouštění windowsovských programů používající gl ovladače pod wine - jedou opět děsně pomalu dokud beryla neshodíš (tam se ani nedoporučuje ho mít ani na pozadí), taky třeba mplayer dokáže rozhodit i přepínaní mezi okny atd.
Ta pomalost a sekání v určitých situacích je prostě dána sdílenou grafikou, s tím nic nenaděláte... a v notebooku jsou většinou sdílené grafiky, takže lepší řešení také není...

Jinak k tomu videu - zkusil jste změnit video driver (v mplayeru → preferences → video)?

tomaskCZ

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 11 Září 2007, 17:48:48 »
Jasne :) jde jen o pocity z dany graficke karty vs. composite

video - ted to nemam pred sebou, ale myslim, ze jsem to musel zmenit na x11 po instalaci, jiny mi tusim nesel, nevim.

Jinak ten problem mi prijde, jak jsem psal spise obecny -- vypinat beryla jsem musel i pri spusteni googleearth, veci pres wine apod. Skoda ze nejdou nastavit aplikace, pri kterych by se akcelerovane prostredi neuplatnovalo i kdyz jsem nejake navody videl, ale byly dost komplikovane.

Tomáš Karvay

• Aktivní člen
  • *
    • Tomáš Karvay
« Odpověď #7 kdy: 12 Září 2007, 08:33:05 »
Já mám na video nastavený "xv" a funguje vše jak má..
Fujitsu Siemens Pi 3525, Ubuntu 10.10

tomaskCZ

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 13 Září 2007, 09:56:15 »
xv opravdu funguje lepe

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.