Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s rychlostí SSH2 / SFTP  (Přečteno 2383 krát)

martin_janda

• Návštěvník
    • Zápisník Martina Jandy
problém s rychlostí SSH2 / SFTP
« kdy: 13 Září 2007, 09:02:46 »
Zdravím vás,
mám doma NB s kubuntu 7.04 a staré pc s ubuntu server 7.04 spojené routerem do LAN sítě. To staré pc používám hlavně pro zálohu dat z notebooku. Přenos souborů dělám pomocí SSH2 a zde je ten problém.
Rychlost přenosu nejde přes 1100KB/s. Mám za to, že když oba pc mají síťovku 10/100MB, tak by to mělo dávat mnohem lepší rychlost.

Už jsem zkoušel nastavovat iptables jestli to neomezují:

sudo iptables -I INPUT -p udp -m limit --limit 10000/s --limit-burst 10000
sudo iptables -I INPUT -p tcp -m limit --limit 10000/s --limit-burst 10000

a dále jsem tady na fóru našel tip použít ethtool takto:

sudo ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg on

Ale nic nepomhlo, přenos je stále pod 1100KB/s.
Na notesu používám klienta gftp, na serveru běží std. openssh z repozítáře.

Budu vděčný za každou radu. Předem díky.

rolif

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 13 Září 2007, 17:31:22 »
Zkus pouzit prikazy "ethtool eth0" nebo "mii-tool eth0" (mely by fungovat oba, mozna nektery nebude, ale snad aspon jeden zabere). Mely by napsat, jakej stav maji, napr.
Kód: [Vybrat]
# ethtool eth0
Settings for eth0:
        Supported ports: [ MII ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Half 1000baseT/Full
        Supports auto-negotiation: Yes
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Half 1000baseT/Full
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Speed: 100Mb/s
        Duplex: Full
        Port: Twisted Pair
        PHYAD: 1
        Transceiver: internal
        Auto-negotiation: on
        Supports Wake-on: g
        Wake-on: d
        Current message level: 0x000000ff (255)
        Link detected: yes
# mii-tool eth0
eth0: negotiated 100baseTx-FD flow-control, link ok
Jinak tyhle iptables pravidla bych tam vubec nedaval, pokud vazne nechces limitovat rychlost (btw: to pravidlo znamena, ze chces povolit max. 10000 packetu za sekundu a pokud to presahne, tak povolis max. 10000 a pak to zacnes dusit), ale jak pisu, nema to smysl (osobne limit spis vyuzivam pro limit pouze u navazovani spojeni, cili jeste se --syn prepinacem).

dalsi vec je, ze treba opravdu ten HW na tom starem PC nemusi vic stihat. SSH2 provadi sifrovani a jeste kompresi dat. Zkus si na oba pocitace nainstalovat iperf. Na jednom ho spust jako iperf -s a na druhem iperf -c IP-SERVER, kde za IP-SERVER das IP adresu toho, kde bezi ten iperf -s. ono to pak bude 10 sekund (muzes nastavit i delsi cas) posilat ciste jenom data pres TCP a pak ti zobrazi prumernou rychlost.

Pak jeste muzes otestovat scp nebo sftp klient primo z openssh baliku, pripadne muzes zkusit rsync pres ssh, nebo cistej rsync (ale rsync provadi optimalizaci). Ale nejlepsi mereni udelas fakt tim iperfem.

martin_janda

• Návštěvník
    • Zápisník Martina Jandy
« Odpověď #2 kdy: 14 Září 2007, 21:20:04 »
Díky za radu. Zkusím to. Zatím jsem se jen díval kolik si sftp bere na serveru při přenosu z výkonu procesoru a je to dost, takže to bude možná ono. Zkusím ale napsaný postup. Díky. Napíšu sem pak výsledek, aby to bylo třeba užitečné i jiným s podobným problémem.

Pavelp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 14 Září 2007, 21:57:19 »
1100 kB =~8800kbit =~ 8,8 Mbit. to do 10 megabit nema moc daleko, nejaka rezie a je to akorat. Co chcete vic?

martin_janda

• Návštěvník
    • Zápisník Martina Jandy
« Odpověď #4 kdy: 14 Září 2007, 22:47:01 »
Hm, takže jsem zjistil, že síť jede 93.1 Mbits/sec a když jsem pustil při přenosu přes sftp program htop na sledování zatížení procesoru, tak to bylo na 98%, takže to jde opravdu tak pomalu kvůli pomalému cpu.

Nakonec jsem nainstaloval vsftpd a teď to běhá přes 6000KB/s, takže úplná spokojenost. Na rychlí přenos v lan budu používat ftp a na přenos přes net (to jsou stejně jen malé soubory) bude rychlostí dostatečný a bezpečností lepší sftp.

Díky za pomoc Rolife

rolif

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2007, 22:47:22 »
No, pokud by obe sitovky mely 100Mbps a byly do toho modu prepnuty a FD, tak by mohly delat teoreticky neco kolem 12,5MB/s, prakticky mozna tak kolem 10MB/s. Ale uvidime, co bude vysledkem iperfu a jak jsou nastaveny karty.

martin_janda

• Návštěvník
    • Zápisník Martina Jandy
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2007, 22:49:47 »
Pavelp: síťovka je 10/100Mbit :) takže jasně, že chci víc.

rolif

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 14 Září 2007, 23:15:49 »
jestli jeste muzu poradit, osobne mam rad http (wget:)) na jednodussi prenosy (prece jenom u ftp se pouziva jeste druhej kanal ikdyz ten to taky moc nezatezuje), ale mozna by ti pomohl na prenosy rsync, ktery by mel prenaset relativne logicky. hlavne to nesmis pustit pres ssh, to bys byl ve stejnej situaci jako se sftp:) navic rsync umi i komprimovat pri prenosu, coz by ale zase trosku mohlo zatezovat ten pomalejsi pocitac. Pak samozrejme muze hrat roli i rychlost pristupu na disk na tom pamlym kompu - pokud bude mit max. rychlost cteni 3MB/s, tak proste do site neposles vic:) ten iperf je opravdu jenom na mereni rychlosti site:)

Krtko

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 15 Září 2007, 08:25:52 »
no nenarocne na cpu a dobre pre prenos medzi linux/unix systemami je NFS.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.