Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vydrz na baterii  (Přečteno 2589 krát)

maer

• Aktivní člen
  • *
Vydrz na baterii
« kdy: 13 Září 2007, 23:47:54 »
Zdravim muj HP compaq 6715s .... Vista jako system stoji za prd ale notes mi vydrzi jed cca 4 hodiny ale na Ubuntu ma vydrz tak kolem 2 hodin.... Pride mi to divny ze to tak je proto to chci vyresit...- Nevi nekdo jak to upravit aby to tak nezralo?
intel i3 3.07GHz , 8GB DDR III , nVidia N560GTX , 1TB Hitachy , Beng 24" FullHD , MB MSI P55-GD80 - Intel P55

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
Vydrz na baterii
« Odpověď #1 kdy: 14 Září 2007, 07:33:13 »
Já měl ze začátku taky problém z výdrží baterky (Linux - 1:30; Win - 2:20), ale stačilo nastavit dynamickou změnu frekvence procesoru a jsou na přibližně stejné úrovni. To je ale řešení pro Centrino, nevím jak je na tom AMD...

PS: Mám takový pocit (ale není to ověřené), že se výdrž baterie zvýšila také instalací novějších ovladačů pro ATI.
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

jirihuf

• Stálý člen
  • **
Vydrz na baterii
« Odpověď #2 kdy: 14 Září 2007, 09:26:53 »
Nemáte třeba ve win vypnutou wifi? To dělá taky dost...
Have you tried turning it off and on again?

fish

• Aktivní člen
  • *
Vydrz na baterii
« Odpověď #3 kdy: 14 Září 2007, 13:05:06 »
Mám 6715s verziu so Sempronom. Skúšal som výdrž - Vista Home Basic 2h 45m, Kubuntu 7.04 2h 30m - browsovanie po internete. 4 hodiny som nedosiahol - zrejme máte verziu s lepším akumulátorom.
Kubuntu má nástroj Power Manager kde sa dá nastaviť spotreba, v Gnome je nástroj s rovnakým menom (v diskusii to niekto spomínal).
Takže niekde je chyba - máte najnovší bios? Spustené wifi/bluetooth?  Zle nastavený power management? Proces zaťažujúci procesor? Nastavený kernel parameter noacpi? - je veľa možností.
Spotrebu som meral pomocou rmclock vo viste a v linuxe  cat /proc/acpi/battery/C1ED/state (násobiť present rate a present voltage) Vyšla mi približne rovnaká - cca 16W (bez wifi/bluetooth).
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI MR HD 4650/4GB RAM :: Ubuntu 10.04 64bit/Kbuntu 10.10 64bit/Win7 HP 64bit

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Vydrz na baterii
« Odpověď #4 kdy: 14 Září 2007, 13:54:26 »
Nainštalovať si balíček laptop-mode a zabezpečiť, aby sa automaticky pri štarte spúšťal program laptop-mode. Zistil som zmenu napríklad vo využívaní swap (0%) a nie tak častý prístup na HDD.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Quimby

• Návštěvník
Vydrz na baterii
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2007, 15:16:36 »
vadimo - a jak toho docilim nebo jak to aspon zjistim, ze se mi ten program laptop-mode spousti? Staci jen spustit prikaz laptop-mode? Takze ho jen pridat do session v ubuntu?

maer

• Aktivní člen
  • *
Vydrz na baterii
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2007, 17:54:44 »
Citace: fish
Mám 6715s verziu so Sempronom. Skúšal som výdrž - Vista Home Basic 2h 45m, Kubuntu 7.04 2h 30m - browsovanie po internete. 4 hodiny som nedosiahol - zrejme máte verziu s lepším akumulátorom.
Kubuntu má nástroj Power Manager kde sa dá nastaviť spotreba, v Gnome je nástroj s rovnakým menom (v diskusii to niekto spomínal).
Takže niekde je chyba - máte najnovší bios? Spustené wifi/bluetooth?  Zle nastavený power management? Proces zaťažujúci procesor? Nastavený kernel parameter noacpi? - je veľa možností.
Spotrebu som meral pomocou rmclock vo viste a v linuxe  cat /proc/acpi/battery/C1ED/state (násobiť present rate a present voltage) Vyšla mi približne rovnaká - cca 16W (bez wifi/bluetooth).
No ale ja nemam semprona!!! Mam Turion 64 X2 a ten se sam podtaktuje podle vyuziti!!!! Proto mi to je divny!!! A moje vydrz ve vistach mam 3:56 a jsem na netu prez wifinua jede mi i bluetooth....
intel i3 3.07GHz , 8GB DDR III , nVidia N560GTX , 1TB Hitachy , Beng 24" FullHD , MB MSI P55-GD80 - Intel P55

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Vydrz na baterii
« Odpověď #7 kdy: 14 Září 2007, 22:27:54 »
Citace: Quimby
vadimo - a jak toho docilim nebo jak to aspon zjistim, ze se mi ten program laptop-mode spousti? Staci jen spustit prikaz laptop-mode? Takze ho jen pridat do session v ubuntu?
Musí sa spúšťať so sudo, takže treba to vyriešiť cez script, aby nežiadal od teba systém heslo. Dá sa to riešiť aj vložením do rc, ale ja to mám vyriešené takto:

V home adresári mám tento súbor s názvom laptopmode.sh:
Kód: [Vybrat]
echo tvoje_heslo | sudo -S laptop-mode start
sudo -k
daj mu práva na spustenie (ale asi nie je to podmienka, kedže sa spúšta pomocou sh)

Potom v Sedeniach si daj tento príkaz:
Kód: [Vybrat]
sh /home/tvoj_login/laptopmode.shNo a potom už pri budúcom štarte by mal sám naskočiť.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Honzin

• Stálý člen
  • **
Vydrz na baterii
« Odpověď #8 kdy: 15 Září 2007, 01:26:20 »
Mám semprona a je pravda, že ve win mam tak o půl hodiny větší výdrž než v Kubuntu. Ale nějak se s tím smířim. V GG by už ta správa měla být lepší...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.