Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nastaveni hesla roota pri instalaci  (Přečteno 2255 krát)

Vendieta

• Host
nastaveni hesla roota pri instalaci
« kdy: 16 Září 2007, 19:53:10 »
Ahoj všem,

jsem krajně nespokojen s jednou věcí. Mám Ubuntu 7.04. Po internetu koluje fáma, že ubuntu po instalaci nemá root. To je samozřejmě blbost. Ale nelíbí se mi, že po instalaci musím příkazem  sudo passwd root si určit hesla pro roota. Kde to jsme? Proč se neurčuje heslo pro roota v instalaci jako u každého jiného systému?

Jako já jsem věčným zastáncem ubuntu, ale tohle mě opravdu štve. Stejně tak, že po instalaci je uživatel ve skupině adm. Měl by mít jen základní práva a všechno "naduživatelské" by se mělo řešit přes root.

Chtěl bych slyšet Vaše názory na tohle a zda se s tím dá něco dělat.

Díky všem.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #1 kdy: 16 Září 2007, 20:09:23 »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Vendieta

• Host
« Odpověď #2 kdy: 16 Září 2007, 20:21:06 »
Aha. Díky za užitečnou informaci. Já bych sice raději uvítal stejně root a zadávat heslo pro root při instalaci, ale to je jen můj názor. V ubuntu root normálně používám. Všechno se tedy točí okolo sudo. Dík.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 16 Září 2007, 20:38:28 »
Citace: Vendieta
Aha. Díky za užitečnou informaci. Já bych sice raději uvítal stejně root a zadávat heslo pro root při instalaci, ale to je jen můj názor. V ubuntu root normálně používám. Všechno se tedy točí okolo sudo. Dík.
Ubuntu to prostě má tak nastavené a sudo je již jeho endílnou součástí...

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 16 Září 2007, 21:24:50 »
Mě osobně práce se sudo příjde rychlejší a hlavně bezpečnější než řešit rootovský účet... ;)
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

merlyn

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Září 2007, 22:35:59 »
Účet uživatele root může spoustu lidí jenom odradit, protože je to pro ně něco neznámýho. Takže já si myslím, že absence roota je jenom dobře.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.