Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: postfix - účty  (Přečteno 4112 krát)

easidor

• Návštěvník
postfix - účty
« kdy: 18 Září 2007, 12:29:43 »
Dobrý den,
nainstaloval jsem si mail server POSTFIX podle návodu

http://www.howtoforge.com/perfect_setup_ubuntu704_p5

instalace podle návodu proběhle v pořádku, teď se však pomocí poštovního klienta nepřipojím k serveru, respektive po mě vyžaduje jméno a heslo, to není nic divného, ale když vytvořím účet pomocí useradd jmeno a následně mu pomocí passwd jmeno vytvořím heslo, tak mi to tento účet nebere...
prosím proto o radu jak teď vytvořit emailový účet... děkuji

easidor

• Návštěvník
postfix - účty
« Odpověď #1 kdy: 18 Září 2007, 13:21:40 »
asi jsem narazil na to proč to nefunguje, ale nevím jak to odstranit...
v mail.log mi píše že nemůže najít /home/jmeno  apotom vyhodí chybu

totiz kdyz vytvorim uzivatele, tak se mi v adresari /home nevytvori jeho slozka....  

tak ted uz opravdu nevim co je spatne...

Pavelp

• Host
postfix - účty
« Odpověď #2 kdy: 18 Září 2007, 15:30:30 »
Zalezi na tom, jaka je struktura dorucovani, jestli Maildir, nebo mailbox.
Kdyz se nevytvari home, ma to nejakou pricinu, muze jich byt vice, podivejte se na paramatry adduser, useradd, passwd, soubor /etc/skel/ a podobne.

easidor

• Návštěvník
postfix - účty
« Odpověď #3 kdy: 24 Září 2007, 10:12:38 »
struktura je maildir, uz jsem nasel duvod proc to nevytvari adresar v home.. jedna se o prepinac u prikazu adduser, jenze ikdyz vytvorim uzivatele s adresarem v /home, tak mi pise v logu ze uzivatele nezna...

Pavelp

• Host
postfix - účty
« Odpověď #4 kdy: 24 Září 2007, 11:16:04 »
Jednak ten uzivatel musi existovat primo v systemu, druhak struktura Maildir musi byt v jeho home vytvorena, dela to pgm maildirmake, mel by byt nainstalovany.

easidor

• Návštěvník
postfix - účty
« Odpověď #5 kdy: 24 Září 2007, 13:39:21 »
maildirmake  je skutecne nainstalovany... ale neni mi jasne jeho pouziti.... prikazu maildirmake se predhazuje jako parametr slozka, ktera bude slouzit jako maildir? zrejme ano, jelikoz je v konfiguracnim souboru postfixu definovano /Maildir, zvolil jsem tedy prikaz

sudo maildirmake Maildir

nacez mi vytvoril Maildir v home toho uzivatele tedy v /home/uzivatel1/Maildir, ale co me zarazi ze se do toho adresare vubec nedostanu

mail.log mi ukazuje tuto chybu:
courierpop3login: Connection, ip=[......]
courierpop3login: chdir Maildir: Permission denied

nevim co je spatne, protoze login u postovniho klienta zadavam korektne. prosim tedy o radu

Pavelp

• Host
postfix - účty
« Odpověď #6 kdy: 24 Září 2007, 14:38:14 »
1. podiveje se do dokumentace maildirmake: $info (or) pinfo maildirmake
2. Maildir je a MUSI byt pristupny JEN A JEN uzivateli, v jehoz homu je vytvoreny.
Courier se tam nemuze dostat, protoze viz 2 / pustil jste to jako root a ma to tedy prava roota. Rootovi se NESMI dorucovat posta z bezpecnostnich duvodu.  
Tip. Spustte maildirmake jako root (sudo) na katalog /etc/skel a automaticky se Vam vytvori vzdycky pri tvorbe noveho usera i s jeho pravy.
Oprava: zmente trebas pomoci MC prava k Maildir a vsemu co je pod nim na rwx --- --- pro uzivatele1

easidor

• Návštěvník
postfix - účty
« Odpověď #7 kdy: 25 Září 2007, 06:30:30 »
to by davalo smysl... takze jsem tak udelal a voala ono to funguje posta mi chodi.....
uy mam jen jeden proble, kdyz vytvorim noveho uzivatele
sudo useradd -m uzivatel2
tak se mi sice vytvori v homu adresar uzivatel2 ale maildir nikoli, ackoli jsem dle vasi rady pouzil prikaz
sudo maildirmake /etc/skel (napsalo mi to: maildirmake:File exists), ale u nove vytvorenych mi Maildir nevytvori. Necha se to sice udelat tak ze vytvorim jeho Maildir jako root a pak stejne jako v predchozim pripade predelam prava, ale to se mi zda prinejmensim neobratne. Prosim tedz o jeste jednu radu jak docilit toho aby se mi pri vytvareni noveho uzivatele vytvoril i jeho Maildir.
dekuji

Pavelp

• Host
postfix - účty
« Odpověď #8 kdy: 25 Září 2007, 06:40:27 »
/etc/skel je struktura, ktera se vytvori novemu userovi. s jeho pravy kdyz spustite adduser. Takze to Maildir tam musi byt vytvorene. Nekde delate chybu, mozna preklep? Lomitko na konci?  Jinou radu nemam.  Reseni "hrubou silou" je, to tam udelat rucne, s pravy roota.

easidor

• Návštěvník
postfix - účty
« Odpověď #9 kdy: 25 Září 2007, 07:33:33 »
nejprve jsem zadal prikaz: sudo maildirmake /etc/skel
dale
1. vytvoreni noveho uzivatele:  sudo useradd -m -g mail uzivatel
2. vytvoreni hesla:                    sudo passwd uzivatel
Maildir se nevytvori
pote nezbyva nez vytvorit rucne...
dival jsem se do /etc/skel a jsou tam tri soubory a v jejich obsahu neni nic coby naznacovalo ze by se mel Maildir vytvorit.... :(

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
postfix - účty
« Odpověď #10 kdy: 25 Září 2007, 07:52:02 »
Pridejte uzivatele pomoci adduser - vytvori to i domovsky adresar. Co se tyce maildir, postfix si jej vytvori sam pri prichodu prvni zpravy.

Mimochodem - toto Vam vpodstate rikal uz Pavel ;)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.