Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: primy tisk bez ovladace  (Přečteno 1745 krát)

frantisek

• Návštěvník
primy tisk bez ovladace
« kdy: 21 Září 2007, 07:45:42 »
Zdravim vsechny
Mam ubuntu 7.04 a potrebuji tisknout velke vykresy na plotru. Problem je, ze varicad ve kterem kreslim, nevidi nainstalovane tiskarny  / plotr HP Design Jet 500+(pro nej nemuzu najit ovladac) a mala tiskarna HP Laser Jet 1200 - tu pouzivam v ostatnich programech bez problemu /. Na Mandrive jsem to resil exportem vykresu do souboru HPGL2 a ten jsem pak poslal na tiskarnu z konzole prikazem lp -d a dál pak byla tiskarna, ktera pouzivala primy tisk bez ovladace a cesta k souboru.
  Na foru, wiki ani v navodech jsem ale neobjevil moznost pridani tiskarny bez ovladace, vzdy musim vybrat vyrobce, typ atd. a bez toho se dal nehnu.
  Protoze jsem preformatoval disk a ubuntu je jediny OS rad bych to v mezicase rozchodil, drive nez budou vykresy hotove. :)
  Pro uplnost okolni PC a taky server, pres ktery jsou sdilene tiskarny bezi na windows.
dekuji

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
primy tisk bez ovladace
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2007, 08:12:32 »
No sice jsem to jeste nikdy nezkousel, ale pokud se nemylim, tak hpgl2 je vystup skriptovaciho jazyka vcetne esc sekvenci pro tiskarnu, ktera tento jazyk pouziva, neslo by tedy udelat neco ve smyslu:

sudo sh -c "cat /home/uzivatel/nazev_souboru >/dev/parport0"

Coz posle obsah toho souboru natvrdo na LPT1
Urcite by na to pak sla "vyrobit" i tiskarna v CUPSu
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

frantisek

• Návštěvník
primy tisk bez ovladace
« Odpověď #2 kdy: 26 Září 2007, 11:20:25 »
Dekuji za odpoved, problem jsem nakonec obesel tim, ze jsem doinstaloval prostredi KDE a v nastaveni prostredi je pruvodce nastavenim tisku i pro lamy jako ja :). Stacilo nastavit  sdileni tiskarny pres server jeho ip a pri volbe tiskarny jsem pouzil moznost
primy tisk bez ovladace. Z varicadu pak pres jeho ovladace vytvorim soubor .prn a ten poslu z konzole prikazem lp -d na plotr a funguje to.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.