Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zacatecnicke otazky  (Přečteno 6562 krát)

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Zacatecnicke otazky
« kdy: 13 Května 2006, 19:08:59 »
Dobry den,
mam Ubuntu 5.10 nove na svem notasu R40 a chybi mi tam nekolik veci a nedari se ni je zprovoznit, pokud mi poradite budu moc rad ze budu moci tuto distribuci pouzivat jak si preji.
Poprosil bych vas o pokud mozno polopaticky navod, dekuji :)

1, MC nebo jakykoli jiny 2-panelovy commander, zkousel jsem Krusader, ale hlasilo mi to chybu i jedne z tech 3 knihoven, ktere jsou ke stazeni na jejich strankach, pak jsem jeste zkousel tusim mcCommander a ten taky bez uspechu instalace :(

2, Jak na temata ? respektive stahnul jsem si ikonky Tango http://tango-project.org/releases/tango-icon-theme-0.7.2.tar.gz a zkusil instalaci podle navodu http://tango-project.org/Installation, ale pri pouziti prikazu make se nic nestalo a pri make install to na me zacalo sproste mluvit :)

3, Pouzivam jak pripojeni pres ethernet, tak i pres WiFi a toto jede, a nasel jsem jak to zapnout a vypnout :-) Ale, jelikoz se pohybuji mezi ruznymi sitemi a podle informace http://www.sweb.cz/samba/ubuntu/index.htm kde jsem se nechal inspirovat nekterymi vecmi jsem hledal network-manager coz jsem pochopil ze funguje trochu jako "Access Connection" od IBM na prepinani siti. Nicmene jsem hledal a nasel instalator, ale instalace se opet nepodarila z duvodu chybejicich knihoven :(

4, a,Informace na "systray" podle obrazku jsem se snazil nastavit zobrazeni wifi signalu jak je tomu na obr. t.j horizontalne a nenasel jsem kde :(
b, ikonka uplne vpravo, pro ukonceni, hibernaci atd. ... se mi tam moc libi a ja nevim jak ji tam dostat (je to zalezitost pouze Ubuntu 6-ky ?)
c, monitor frekvence CPU jak je na obrazku bych taky dost ocenil, ale ten se mi vubec neporadilo najit ...

Uf zatim vse ...

Drobnosti jako namapovat Win partition i po startu a dalsi drobne upravy systemu  jsem uz vycetl  na foru a dokonce uspesne zprovoznil vcetne instalace nekterych aplikaci, ale vyse zminovane jsem nenasel :(

Musim rici, ze Ubuntu se mi zatim libi ze vsech distribuci nejvice (Mandrake, RedHat, Fedora, SuSE) a rad bych u ni zustal a pouzival ji, prave na svem firemnim notebooku, kde mi drive nesla WiFi na predchozich distribucich ...

Prosim o pomoc. Predem mnohokrat dekuji.
Prominte me otazky, jsem totalni lama a zacatecnik, ale chci vedet vic ! Mejte se mnou prosim strpeni ... ;-)
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #1 kdy: 13 Května 2006, 19:37:20 »
Jo...na zacatek diky, ze to pises takto prehledne, u mnohych jinych se to neda cist...
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/apt/sources.listodkomentovat radky zacinajici na "deb". Tj. smazat uvodni "#".
Pred:
# deb www.blablabla.com universePo:
deb www.blablabla.com universe
sudo apt-get update
sudo apt-get install mc
Dalsi namety: lfm, ytree (stromoidni struktura), clex je konsolovy jednopanelovy, xfe a gnome-commander jsou graficke. To tak pro namet, doporucil bych mc a gnome-commander...jinak lze doinstalovat TuxCommander, ale ten se musi stahnout z netu, a to i s prostredim BorlandKylix...jo je to napsane v Pascalu...Je super (mimochodem cesky), ale jde to s nim do haje, ted bude muset byt prepsan do FreePascalu, takze je to zle... :/ Dale totez (take cesky) seksi commander, stahnout lze javovej mucommander. A jako perlicka pro VIMomily, existuje vifm, filemanager a la VI pro konsoli ;)

Temata:
sudo apt-get install gnome-artA pak uz jen System-->Volby-->Art manager, tim se to stahuje mnohem lepe a se vsim vsudy...
Na make se zatim vykasli, co to zeslozitovat...jinak make Ti jit nemuze, pokud ho nemas
sudo apt-get install make...nebo lepe
sudo apt-get install build-essential...a sit necham na nekom jinem, tomu nerozumim... :) Tak at to slape! ;) J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2006, 19:40:09 »
Jo a applety: klik na panel, pridat applet, je to i v 5.10 stejne, akorat trochu jinak graficky udelane...J

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2006, 19:42:42 »
Jo - na muComander je treba java, nejlepe ta Sunovska, viz http://wiki.ubuntu.cz/Vyhrazen%c3%a9_form%c3%a1ty
Krusader instalujes doufam z repozitaru, tedy pres sudo apt-get install krusader, ze jo? J

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #4 kdy: 13 Května 2006, 21:56:44 »
Citace: botanicus
Jo - na muComander je treba java, nejlepe ta Sunovska, viz http://wiki.ubuntu.cz/Vyhrazen%c3%a9_form%c3%a1ty
Krusader instalujes doufam z repozitaru, tedy pres sudo apt-get install krusader, ze jo? J
buu ono to nejede :(

janal@ntb-tom-linux:~$ sudo apt-get install krusader
Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí... Hotovo
Některé balíky nemohly být instalovány. To může znamenat, že požadujete nemožnou situaci, nebo, pokud používáte nestabilní distribuci, že vyžadované balíky ještě nebyly vytvořeny nebo přesunuty z Příchozí fronty.

Protože jste požádali pouze o jednoduchou operaci, je téměř jisté, že balík není instalovatelný a měl byste o tom zaslat hlášení o chybě (bug report).
Následující informace vám mohou pomoci vyřešit tuto situaci:

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
  krusader: Závisí na: kdelibs4 (>= 4:3.3.2-1ubuntu9) ale nebude se instalovat
E: Poškozené balíky
Prominte me otazky, jsem totalni lama a zacatecnik, ale chci vedet vic ! Mejte se mnou prosim strpeni ... ;-)
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #5 kdy: 13 Května 2006, 21:58:00 »
Jo...na zacatek diky, ze to pises takto prehledne, u mnohych jinych se to neda cist...
diky, jsem vycviceny z jinych for  a diskuzi :)

Citace
Temata:
sudo apt-get install gnome-artA pak uz jen System-->Volby-->Art manager, tim se to stahuje mnohem lepe a se vsim vsudy...
neco je spatne :

janal@ntb-tom-linux:~$ sudo apt-get install gnome-art
Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí... Hotovo
E: Nemohu najít balík gnome-art

plz help

jinak super diky za rady ostatni funguje ...

p.s. aspom jede mc :)
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #6 kdy: 13 Května 2006, 22:39:40 »
Jo a applety: klik na panel, pridat applet, je to i v 5.10 stejne, akorat trochu jinak graficky udelane...J
Diky vyresen problem 4 b, a c,
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #7 kdy: 13 Května 2006, 23:22:35 »
Takze gnome-art: to znamena, ze se v Breezym jmenuje jinak, ja provozuji Dappera, tak proto...takze pomuze dat to hledat (bud apt-cache search co nebo proste v Synapticu odkliknout...).
Krusader: to je divne, provozoval jsem ho jak v Breezym, tak aktualne v Dapperovi...ale znamena to, ze jsou tam nejak blbe zavislosti. Zkus to pres Synaptic (System-->...), co to zahlasi...J

Ondřej Surý

• Host
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #8 kdy: 14 Května 2006, 09:24:19 »
Doporučil bych upgradnout na Dappera...  tam je tango+tangerine v základu a co se týče wifi, tak výborný program NetworkManager, bez kterého bych nemohl ani existovat :).

O.

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #9 kdy: 14 Května 2006, 09:44:01 »
Citace: Ondřej Surý
Doporučil bych upgradnout na dappera...  tam je tango+tangerine v základu a co se týče wifi, tak výborný program NetworkManager, bez kterého bych nemohl ani existovat :-).

O.
hehe, OK ... jdu do toho ... ;)

je nejaky zpusob jak to provest primo z distribuce, nebo musim stahnout install CD a spustit z nej ?

nekde jsem pri svem hledani nasel jak tusim zamenit slovo breezy za dapper a pak by to snad melo jit online, ale nemuzu to najit :(

asi uz jsem nasel https://wiki.ubuntu.com/DapperUpgrades ... zkusim to
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #10 kdy: 14 Května 2006, 10:56:49 »
Jasne, jako root nahradis breezy za dapper v sources.listu
sudo gedit /etc/apt/sources.listA pak uz jen
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade... ale je docela dobre mozne, ze tu a tam s necim budou problemy, ale nemelo by to byt nic hrozneho :) J

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #11 kdy: 14 Května 2006, 12:13:34 »
Hotovo uz mam Ubuntu 6.06, Dapper Drake :)
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

Ondřej Surý

• Host
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #12 kdy: 14 Května 2006, 12:50:18 »
Takže ten NM:
sudo apt-get install network-manager-gnomePak vyházet (vymazat řádky) z /etc/network/interfaces zařízení, které chcete obsluhovat NM a v GNOME spustit nm-applet

O.

JanalTom

• Aktivní člen
  • *
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #13 kdy: 14 Května 2006, 16:13:07 »
Citace: Ondřej Surý
Takže ten NM:
sudo apt-get install network-manager-gnomePak vyházet (vymazat řádky) z /etc/network/interfaces zařízení, které chcete obsluhovat NM a v GNOME spustit nm-applet

O.
no, nezobrazuje se mi zadne menu jako na obrazku :

ale jinak sit jede ...

Porad mam potize s tim gnome-art, nedari se mi to nainstalovat ...

spustil jsem "sudo sh setup.sh" a probehla instalace do "/usr/local/lib/site_ruby/1.8/" a v nem podle readme jsem spustil "ruby setup.rb"
s vysledkem:
Citace
janal@ntb-tom-linux:/usr/local/lib/site_ruby/1.8$ ruby gnome-art.rb
ruby: No such file or directory -- gnome-art.rb (LoadError)
nevim jak dal ...
Pouzivam Ubuntu 7.10
-JT-

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #14 kdy: 14 Května 2006, 16:17:04 »
Citace
Porad mam potize s tim gnome-art, nedari se mi to nainstalovat ...

spustil jsem "sudo sh setup.sh" a probehla instalace do "/usr/local/lib/site_ruby/1.8/" a v nem podle readme jsem spustil "ruby setup.rb"
s vysledkem:
Citace
janal@ntb-tom-linux:/usr/local/lib/site_ruby/1.8$ ruby gnome-art.rb
    ruby: No such file or directory -- gnome-art.rb (LoadError)
nevim jak dal ...
Mhhh, proc to nedelas pres ten Synaptic? V repozitarich to je, no vlastne kdyz mas ted Dappera, tak sudo apt-get install gnome-art musi zabrat. J

webbot

• Návštěvník
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #15 kdy: 14 Května 2006, 17:53:59 »
Citace: JanalTom
[
no, nezobrazuje se mi zadne menu jako na obrazku :
Pozor, ten obrazek je dost matouci, v clanku popisuji dva ruzne zpusoby nastaveni WiFi.

Ikona uplne vlevo (s tim malym vykricnikem) je od network-manageru - a i zobrazeny seznam siti patri k teto ikone.

Ikona pro sit cca uprostred je jen applet pro zobrazeni stavu site, ktery jsem pouzival predtim.

vysledek je - ta prostredni ikona tam spravne nema byt.

Xenostellar

• Návštěvník
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #16 kdy: 24 Dubna 2007, 21:21:16 »
Chtěl bych se zeptat jak spustit ten nm-applet.
Jde mi o to, že jsem nějakým nedopatřením tu ikonku NM z panelu odstranil a teď nevím jak jí tam vrátit :(
network-manager-gnome mam nainstalovaný a nm-applet by se měl spouště po startu. Bohužel ikonka tam není. Prosím poraďte.

Xenostellar

• Návštěvník
Zacatecnicke otazky
« Odpověď #17 kdy: 24 Dubna 2007, 21:33:32 »
Tak ikonku už mám. Bylo potřeba přidat na panel "Oznamovací oblast" neboli "Notification area".
Mám ale ještě jeden problém. Jednou jsem zvolil "Manual configuration" a teď se v nabídce vůbec neukazujou dostupné sítě a síly signálu. Po kliknutí na ikonu jsou v nabídce jen 2 položky: "Wired network" a "Manual configuration".
Nevíte jak to nastavit zas na nějakou "auto-configuration"?

EDIT: Tak to už taky mam :) Bylo potřeba zaškrtnout "Enable roaming mode"
Tak se omlouvám za spam :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.