Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: cizí počítače v Sambě  (Přečteno 1511 krát)

Richmond

• Návštěvník
cizí počítače v Sambě
« kdy: 28 Září 2007, 16:36:42 »
Mám nastavenou Sambu podle návodu na wiki. Hlavní pc s Ubuntu, druhé taktéž s Ubuntu a příležitostně se připojují nb s winama. Po nějaké době jsem se díval na místa > síť > sít Windows > doma. Jsou tam nějaké naprosto neznámé počítače typu MilenaPajdlová atd, na které se samozřejmě nemůžu dostat. Co jsou zač?

nettezzaumana

• Host
cizí počítače v Sambě
« Odpověď #1 kdy: 28 Září 2007, 16:47:19 »
:D .. hmm, "Milena Pajdlova, Milena Pajdlova .. to mi neco rika .."
Kód: [Vybrat]
arp -ncache dhcp serveru -- v pripade nezabezpeceneho bezdratu to treba muze byt sousedka..

ps. windows maji take vlastni cache mist v siti (nejsem na ne zadny odbornik, takze vic k tomu neuvedu) a hrde zobrazuji v nabidce mist vsechny pocitace, se kteryma se kdy potkaly.. a zaroven stav refresuji po svem smatlavem zpusobu, tzn. nove pocitace a aktualni stav site se v nich zobrazuje az po nejake dobe (minuty, hodiny..)

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
cizí počítače v Sambě
« Odpověď #2 kdy: 28 Září 2007, 17:18:38 »
Nejsi připojený přes WIFI ? Pokuď nemáš do internetu vystaven router, může to být kdokoli na cestě k nejblišímu routeru.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Richmond

• Návštěvník
cizí počítače v Sambě
« Odpověď #3 kdy: 29 Září 2007, 00:20:13 »
V paneláku máme radiomodem a anténu. Takže cokoliv na cestě k nejbližší anténě a routeru?

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
cizí počítače v Sambě
« Odpověď #4 kdy: 29 Září 2007, 03:18:11 »
Přesně. Ideální by bylo nastavit si iptables v počítači aby kontroloval počítače podle mac adresy. Ale to není moc snadné, zvlášť pro začátečníka. Proto doporučuju koupit nějaký router, aby ti tam nelezli různí všetečkové. routery startují na 600kč a jsou snadno nastavitelné.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.