Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Out of frequency, chybova hlaska monitora  (Přečteno 6037 krát)

rocky32

• Návštěvník
Out of frequency, chybova hlaska monitora
« kdy: 28 Září 2007, 17:14:27 »
Dobry den,
V uvode mojho problemu by som rad podotkol, ze so systemom Ubuntu len zacinam pracovat a preto je moj problem snad vcelku trivialny. Po restarte Ubuntu (2 dni system pracoval uplne spravne) my naskoci klasicke prihlasovacie okno, prihlasim sa,ale nasleduje chybove hlsenie monitora "Out of the frequency" a obrazovka scernie..System nabehne v pohode (pocut uvodnu zvucku a pod.). Skusal som nejake rady, co som tu nasiel na fore, zatial bezuspesne..Za kazdu odpoved vopred dakujem...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #1 kdy: 28 Září 2007, 17:26:24 »
Chybovu hlasku out of frekvency pripadne ak pocitam dobre je to bezna hlaska out of range sposobuje chybne nastavenie monitora v xorg.conf. Budes si musiet zistit horizontalnu a vertikalnu frekvenciu ktoru zvlada tvoj monitor a pri starte v grube zvolit zachranny rezim. Po jeho spusteni budes v konzole prihlaseny ako root cize budes mat pravo prepisovat systemove subory. Tam zadas prikaz
Kód: [Vybrat]
nano /etc/X11/xorg.conf(musis dodrzat velke a male pismena) otvori sa ti pre editaciu subor xorg.conf. Tam najdes sekciu monitor ktora by mohla vyzerat priblizne takto
Kód: [Vybrat]
Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "JEN JT198x6"
    HorizSync       30.0 - 80.0
    VertRefresh     50.0 - 75.0
    Option         "DPMS"
EndSection
a tam zmenis hodnoty horizsync a vertrefresh podla tvojho monitora. Ulozis to ctrl+O  vypnes nano ctrl+X a restartujes.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

rocky32

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Září 2007, 17:28:18 »
Velmi pekne Ti dakujem za odpoved, idme to hned vyskusat...

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 28 Září 2007, 17:29:10 »
Hlavne nezabudni zistit spravne paramerte.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

rocky32

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Září 2007, 17:42:33 »
Ahoj, no skusam to zistit na nete...Naivne som tam hodil parametre, z tvojho prikladu a takto to nefungovalo :rolleyes:...Len kde tie parametre najst, zatial som uspesny nebol

rocky32

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 28 Září 2007, 17:52:08 »
Hm, nasiel som len podobny typ LCD panela k tomu mojmu...Zadal som tam jeho udaje, bohuzial nepomohlo..Je mi trosku aj zahadou, preco by sa tieto parametre prepisovali, v podstate som tieto veci pred tym osudnym restartom ani nemenil a pod....

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 28 Září 2007, 18:15:54 »
Neinstaloval si najake aktualizacie?

rocky32

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Září 2007, 18:22:40 »
No v tomto moze byt problem, aktualizacie sa instalovali, spoznaval som system a podobne...ale s rozlisenim a frekvenciou monitora som nerobil nic...Inak nasiel som aj presne hodnoty mojho monitora,ale nepomohlo...Nemas ine napady?Hm,alebo eventualne mozno su zadane frekvencie stale zle, nemam oficialnu dokumentaciu k monitou, je to klasicky 19 palcovy Fujitsu Siemens... Neexistuju aspon ake take stardanrdne frekvencie, ktore by mal moj monitor podporovat

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 28 Září 2007, 18:43:02 »
Napis presny nazov a oznacenie monitoru. Nemozes mat nastavene nejake vysoke rozlisenie, modeline alebo nieco podobne?

rocky32

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 28 Září 2007, 18:46:42 »
Dakujem Ti, ze mi pomahas..No mj model monitora je Fujitsu Siemens L9ZA...Vysoke rozlisenie urcite nie, nic som s nim nerobil+ pred restartovanim bolo vsetko ako malo byt:( Modeline??tak to neviem co je...Urcite je niekde problem, skusil som napichnut duhy monitor teraz 17 LCD a tiez napis out of range:(

Pavel Půlpán

« Odpověď #10 kdy: 28 Září 2007, 18:47:08 »
Hod jsem tvuj xorg.conf a presnej typ monitoru... ;)

rocky32

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 28 Září 2007, 18:57:27 »
Ahoj, trosku laicka otazka...Ale ako ho sem hodim:) Lebo teraz som v XP...V porovnani s kolegovym xorg.conf
section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "JEN JT198x6"
    HorizSync       30.0 - 80.0
    VertRefresh     50.0 - 75.0
    Option         "DPMS"
EndSection
Mne chybaju nasledujuce riadky # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
a                                                  VendorName     "Unknown"
Presny typ monitoru som dal v predchadzajucom prispevku..
Moze byt problem v tych chybajucich riadkoch?
Velmi pekne dakujem

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2007, 19:12:47 »
Ten moj prvy riadok je zakomentovany (#) cize sa nespracuva a je len informativny a druhy je len informacia o nazve monitora(vyrobcu?) ktora je tiez nedolezita a ten riadok je zbytocny. Cize tieto riadky ta nemusia zaujimat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.