Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přepnutí mezi Windows Vista a Ubuntu 6.06  (Přečteno 11719 krát)

Barthez011

• Návštěvník
Re: Přepnutí mezi Windows Vista a Ubuntu 6.06
« Odpověď #25 kdy: 30 Září 2007, 13:46:22 »
Hotovo, přeinstaloval jsem Ubuntu, už běží, ale potřeboval bych pomoci znova nastavit menu.lst, aby se mi spouštěla Vista.

kopancek

• Návštěvník
« Odpověď #26 kdy: 30 Září 2007, 14:18:16 »
najprv zakomentujte pomocou znaku # riadok hiddenmenu
mal by vyzerat nejak takto

#hiddenmenu

Az uvidite nieco taketo

title           Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic
root            (hd0,4)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=d613c167-89e8-46a7-a26
6-a2f4c5d5bade ro quiet splash
initrd          /boot/initrd.img-2.6.20-15-generic
quiet

chodte nizsie az kym nenajdete takyto riadok

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

to uz by ste mali byt na konci suboru, takze doplnte toto:

title           Windows Vista
root            (hd0,2)
savedefault
makeactive
chainloader     +1

samozrejme (hd0,2) zalezi na tom, kde tu vistu mate, ale to uz asi viete..vela zdaru
« Poslední změna: 30 Září 2007, 14:19:57 od kopancek »
"Povedz mi, co budeme jest!"
Plukovnik potreboval sedemdesiatpatrokov - sedemdesiatpat rokov zivota, ktore plynuli minuta za minutou - aby sa dozil tejto chvile. Citil sa ocisteny, jadrny a nepremozitelny , ked odvetil:
"H0VN0."

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #27 kdy: 30 Září 2007, 14:42:00 »
Okay, zkoušel jsem to, ale hází mi to:

Booting `Windows Vista`

root (hd0,1)
Filesystem type unknown, partition type 0x7
savedefault
makeactive
chainloader +1

Error 13: Invalid or unsupported executable format

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #28 kdy: 30 Září 2007, 14:42:40 »
Aha, už jsem přišel na to, proč mi to hodilo tu chybu Error 17. Já jsem tam totiž místo hd(0,1) napsal hd(0,0), což je Recovery disk Visty. Recovery disk Visty nenaběhne, hodí to nějakou chybu, že nelze otevřít Recovery.dat, takže je asi v háji i Recovery disk Visty, ke kterýmu bych normálně přístup mít neměl. No ale to je jedno, už to Ubuntu instaluju asi na potřetí, takže mám na disku pěknej bordel. Nejlepší by asi bylo, kdybych nějakym způsobem zformátoval celej disk (žádný důležitý data tam nemám) a nahodil Vistu i Ubuntu uplně znova. Šlo by to nějak?

kopancek

• Návštěvník
« Odpověď #29 kdy: 30 Září 2007, 14:46:31 »
No pokial mate instalacku od Visty tak nemusite preinstalovavat..staci vlozit DVD do mechaniky, dostat sa do menu pre opravu systemu a tam dat ze chcete opravit sravcu startu / bootloader /bohuzial si presne nepamatam postup..
Plukovnik potreboval sedemdesiatpatrokov - sedemdesiatpat rokov zivota, ktore plynuli minuta za minutou - aby sa dozil tejto chvile. Citil sa ocisteny, jadrny a nepremozitelny , ked odvetil:
"H0VN0."

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #30 kdy: 30 Září 2007, 14:48:39 »
Právě, že nemám, mám jen na disku vytvořený oddíl recovery ke kterýmu se nemůžu dostat. Mohu nějak v Ubuntu namountovat ten disk Recovery, abych se podíval, co na něm je?

kopancek

• Návštěvník
« Odpověď #31 kdy: 30 Září 2007, 15:02:34 »
no prikaz na mountovanie je
sudo mount /dev/sdaX /priecinok/kam/mountujete

kde X nahradite oddielom ktory chcete pripojit
takze to by nemal byt az taky problem :)
"H0VN0."

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #32 kdy: 30 Září 2007, 15:11:15 »
Funguje to. Dík moc.
A kdybych ten obsah Recovery disku vypálil na DVD, tak z toho asi nebude Recovery disk Visty, co? Bude tam chybět nějakej boot sektor?

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #33 kdy: 30 Září 2007, 15:20:29 »
Ale jeden disk mi připojit nejde /dev/sda3, píše mi to, že nemám oprávnění potřebná k prohlížení obsahu.

kopancek

• Návštěvník
« Odpověď #34 kdy: 30 Září 2007, 19:45:15 »
No podla mna by ste mali skusit pomocou grubu nabootovat tu particiu disku, kde mate vistu normalne ulozenu, ak to nepojde tak nabootovat tu recovery, a ak nepojde ani to, tak skusit niekde zohnat instalacne DVD visty a pomocou neho zrekonstruovat microsoftacky zavadzac systemu /bootloader/...
"H0VN0."

Pavel Půlpán

« Odpověď #35 kdy: 30 Září 2007, 19:49:32 »
On uz MS ustoupil od dodavani Recovery CD verzi OEM System Builderu? No to potes pes... uz vidim ty problemy typu omylem jsem si zformatoval disk. ;D

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #36 kdy: 01 Října 2007, 09:35:23 »
To Kopancek:
Právě, že jsem zkoušel přes grub nabootovat jak normální spouštění Visty a i Recovery disk Visty, ale ani jedno neběží. U normální instalace mi to hází, že to je neznámý typ a u Recovery disku - sice se spustí Recovery disk, ale pak mi to napíše, že nelze přečíst soubor Recovery.dat a Recovery mod se zasekne.

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #37 kdy: 01 Října 2007, 09:36:29 »
To Pavel Půlpán:
Mno asi to už tak bude, teď už jen na disku vytvoří oddíl RECOVERY a je hotovo.

Pavel Půlpán

« Odpověď #38 kdy: 01 Října 2007, 10:35:40 »
Je to pro ne bezpecnejsi a jednodussi. Ona samotna OEM strategie se mi vubec ale vubec nezamlouva. Kdyz uz, tak at jsou Windows predinstalovany, ale at dodavaji i instalacni medium.
Prave kvuli temto slavnym technikam MS, kdyz uz nekomu doporucim komp nebo notebook, tak uz cistej s overenou podporou ovladacu a zvlast dokoupit licenci s krabicovkou Windows. Je to sice drazsi, ale je s tim pak min problemu.

Ted uz ale k tematu. Jak si psal ze /dev/sda3 nemuzes pripojit kvuli opravnenim... no to se neni cemu divit, protoze /dev/sda3 neni datova particie, nybrz rozsirujici oddil. Ten vskutku pripojit nejde. :)
« Poslední změna: 01 Října 2007, 10:37:20 od Pavel Půlpán »

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #39 kdy: 01 Října 2007, 10:47:36 »
Bohužel jsem si zakoupil notebook a na tom už byla Vista nainstalována.

Aha, tak to se omlouvám, teprve s Ubuntu začínám a ještě tomu moc nerozumím. Děkuji za vysvětlení.

Pavel Půlpán

« Odpověď #40 kdy: 01 Října 2007, 10:51:06 »
To se nic nedeje... ;)

To bootovani systemu si vyresil? Nejak jsem to z diskuze nevycetl...

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #41 kdy: 01 Října 2007, 11:15:45 »
Bootuje mi jen Ubuntu, Vista bohužel ne. Ve škole máme možnost přes program MSDN AA si legálně stáhnout jakejkoli OS Microsoftu, tak si stáhnu znova Vistu a přeinstaluju ji.

kopancek

• Návštěvník
« Odpověď #42 kdy: 01 Října 2007, 11:35:59 »
no ono ked uz bude stiahnuta ta Vista z MSDNAA, tak staci podla mna vyuzit to DVD na opravenie bootloadera, ako som uz pisal vyssie, malo by to ist, zaberie to menej casu a data (ak nejake su) by mali ostat v poriadku:)
"H0VN0."

Barthez011

• Návštěvník
« Odpověď #43 kdy: 03 Října 2007, 11:11:16 »
Našel jsem doma k tomu pc, na který jsem si nainstaloval Ubuntu a nejde mi Vista Recovery DVD Vista, tak jsem ho dal do PC, dal boot from CD-Rom. Zpustil se nějaký Boot Manager Vista, sice začal nahrávat data, ale pak se asi v polovině zasekne a napíše mi to něco ve smyslu, že nedokáže komunikovat s hardwarem PC. To sem fakt nepochopil, ale nemyslím si, že by to bylo regulérní instalační DVD Visty. Je to nějaké Recovery DVD, co k těm počítačům dodává výrobce.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.