@Zdenek:
Samozřejmě, SW se dá psát tak, aby nepožadoval zápis do oblastí, kam by zapisovat neměl (/Windows, /Program files), systémové věci by měl řešit přes služby. To není problém Microsoftu, ale některých výrobců SW či starých aplikací.
Naštěstí musím říci, že problém s UAC má jen jedna mnou používaná aplikace, a její spuštění bez UAC dotazů lze navíc obejít pomocí Task manažeru, kde se dají nastavit superuser práva. Takže 0 problémů s UAC. Ale běžný uživatel to asi nedokáže nastavit, a bude pořád odklikávat..
Nicméně, problém s UAC není v koncepci, ta je dobrá, ale v některých špatně napsaných aplikacích, které zcela zbytečně požadují práva superadmina pro svůj běh.
UAC se dá chápat jako zlepšená verze sudo, když aplikace potřebuje vyšší oprávnění, UAC se prostě zeptá.. Pokud jsem admin, jen odsouhlasím, pokud jsem obyčejný user, musím zadat jméno a heslo admina. Vše se dá samozřejmě konfigurovat. Není to novinka, systém uživatel/admin je ve Windows od počátku, je to vlastně jen přidání "superadmina" a odebrání část práv adminovi, protože 99% lidí pracovalo jako admin.
I když jsem na počítači Admin, existuje ještě Správce (superadmin):

Zabezpečení ve Vista se dá nastavovat extrémně podrobně, a samozřejmě na úrovni jednotlivého PC i domény:
http://radekhulan.cz/img/uac/zabezpeceni.pngChci tím říci, že problém bezpečnosti WIndows opravdu není v Microsoftu, ten dělá špičkový a maximálně nastavitelný SW, problém je jen a pouze v lidech.
Základem operačního systému (Windows, Linux, OS X) je spouštět SW, a pokud něco spustím, může to škodit. Tomu nikdo nikdy nezabrání...