Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: laptop-mode - ano, či ne?  (Přečteno 2047 krát)

kynik

• Návštěvník
laptop-mode - ano, či ne?
« kdy: 02 Října 2007, 00:10:59 »
Zdravím! Předmět, myslím, jasně vystihuje mé dilema. Kdysi jsem si laptop-mode na svém ntb aktivoval. Výsledná úspora energie nebyla na můj vkus dostatečná, aby vykompenzovala nekomfort spojený s častým spindownem pevného disku (a následném čekání na spinup jakmile se systém obrací na HDD, což je i při obyčejné práci např. v OO dost časté) a tak jsem v konfiguráku prodloužil dobu pro spindown na 10 minut. Tím jsem ale do velké míry dle mého názoru popřel vlastní smysl laptop-mode, jelikož spindown je jeho hlavním nástrojem pro úsporu. Alespoň se mi to tak jevilo po prohlédnutí konfiguráku. A pak je tu též má hlavní obava, a sice životnost HDD čili omezený počet spin down/up (něco mezi 300 tis. a 600 tis.). Tak si říkám, jestli má laptop-mode vůbec smysl... Nevíte někdo, co jiného kromě možnosti nastavit spindownu (a možnosti nastavit třebas cpu governor) laptop-mode nabízí? Podle mne nic moc...

Díky za radu!

fritzek

• Aktivní člen
  • *
Re: laptop-mode - ano, či ne?
« Odpověď #1 kdy: 02 Října 2007, 01:41:50 »
Jestli vezmeme 300000 roztoceni jako minimalni, tak jednoduchymi pocty musime dojit k nazoru, ze se tim nema prakticky smysl zabyvat. Kdyz by se disk roztacel kazdou minutu provozu(coz je hodne pesimisticky odhad), tak by vydrzel nepretrzity provoz 8 hodin denne po dobu dvou let. Pri realistictejsich odhadech by se jednalo o mnoho let.
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: laptop-mode - ano, či ne?
« Odpověď #2 kdy: 02 Října 2007, 07:18:04 »
Někde na abclinuxu nedávno proběhla diskuze na toto téma. Kdosi psal životnost disků pro ntb o několik řádů více, než píšete vy.
Zkuste tam pohledat a přečíst diskuzi.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.