Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NVIDIA - jak je to s ovladači?  (Přečteno 2938 krát)

Welblaud

• Aktivní člen
  • *
NVIDIA - jak je to s ovladači?
« kdy: 08 Října 2007, 10:56:35 »
Zdravím, potkal jsem jednu zajímavost.

Už asi měsíc mám na Amilu Pro 3545 poměrně spokojeně Ubuntu. Po instalaci jsem samozřejmě zavedl nesvobodný ovladač pro Nvidii. Chodí všechno, krychle, gumová okna, kapky vody. Pak jsem se jako detailista začal hrabat v xorgu a jako rejpal jsem nastavil ovladač karty z nějaké „vesy“ či co to tam bylo, na nvidii.

Od té chvíle se při startu prostředí začala těsně po přihlášení objevovat obrazovka s logem nvidie - stejně to mám i na desktopu starším - po konfiguraci xorgu to běhá dobře. Po naběhnutí prostředí už ale bylo zprasené rozlišení a ani po hodině laborování s xorg-configem jsem to nespravil - xorg prostě vůbec nedovolil nastavit 1200x800. Tak jsem to obnovil jak to bylo a zase to běhá ok - ovšem logo nvidie už nepotkávám.

Jak tedy fungují ony nesvobodné ovladače? (bez explicitního nastavení nvidie v xorgu vše v pohodě, po nastavení to je na nic a vlastně to ani nastavit nejde pořádně). Není to problém, ale je to trochu hádanka pro mě.
« Poslední změna: 22 Prosince 2007, 17:36:25 od Anna Taliánová »
Nu což, linux JE závislost, a ne že ne…

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: NVIDIA - jak je to s ovladači?
« Odpověď #1 kdy: 08 Října 2007, 11:46:15 »
Po zavedeni ovladaca nvidia, co sa pri instalacii malo stat automaticky sa ti nainstaloval nastroj nvidia-settings cez ktori si nastavujes rozlisenie a obnovovaciu frekvenciu. Ak s tym mas problem moze to byt preto ze nemas spravne nastavene parametre v xorg.conf v sekcii monitor a to rozsah horizontalnej a vertikalnej frekvencie.
Vyskusaj ten nvidia-settings a ked to tam pojde nastavit mozes to dat ulozit do xorg.conf.
Ak chces aby mal pravo na zapis spustaj ho prikazom
sudo nvidia-settings

P.s pri pouziti ovladaca nvidia ti prestane spravne zobrazovat obnovovaciu frekvenciu nastroj ktori je v gnome(system...) ale to ta nemusi trapit.
« Poslední změna: 08 Října 2007, 11:48:18 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

puba

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Října 2007, 22:48:29 »
Mam taky nvidii a docela dobrou zkusenost mam s balickem Envy. Je to malinkatej skript, kterej po nainstalovani a napsani do konzole: envy -g vyplivne gui, a pak staci jen dat OK a stahnou se nejnovejsi ovladace primo ze stranek nevidia a komplet se to nastavi samo.  ;)
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 08 Října 2007, 22:52:18 »
Jinak... komu se nelibi logo nVidia pri startu (tak jako me). Staci prikaz sudo nvidia-xconfig --no-logo. V pripade ze b xconfig nebyl nainstalovany, tak predtim jeste sudo apt-get install nvidia-xconfig.

Welblaud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 09 Října 2007, 10:44:09 »
Ne, včera jsem si s tím hrál - přes xorg.conf to prostě moc nejde. Zkusil jsem v něm zadat nvidia, pak v nvidia-settings nastavit rozlišení a přesto po restartu Xek naběhlo zprasené rozlišení - přitom conf obsahoval pouze 1200x800 rozlišení - navíc nešlo tohle rozlišení v dpkg-reconfigure nastavit - je tam v sloupci „ponechat rozlišení“, ale dialog „nejlepší rozlišení monitoru“ ho už neobsahuje. Tak jsem zkusil automatické rozpoznání monitoru a proklikal se advanced volbou nejlepšího rozlišení (nechal jsem implicitní hodnoty). Potom už nvidie běhala i s logem...ovšem přestal fungovat kompletně compiz - zmizely rámy oken, nešlo spustit terminál ani.

Postupně jsem přepsal xorg.conf ze zálohy (ještě že tam je  ;) ) a už zase běhám s „oklikovým režimem bez loga“. S tím skriptem envy bych to mohl zkusit, jen zvážím, jestli to stojí za to se v tom rejpat, když to funguje.

(Přijde mi, že může být problematické to, že se jakoby používá vícero nastavení křížem - běhá to, zapnete xorg config interaktivně a hodnoty jsou jinde, po zadání těch, které byste očekávali jako správné, to nechodí, navíc máte nvidia-settings, kde sice změny fungujou, ale zmrví to kdeco.)
« Poslední změna: 22 Prosince 2007, 17:35:39 od Anna Taliánová »

Welblaud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 20 Října 2007, 17:06:52 »
Po upgradu na GG jsem si tak dlouho hrál s nastavováním Compizu, až jsem zprasil nastavení displeje a co víc, smazal jsem si záložní xorg.configy... No crcal jsem se s tím slušně, ale přišel jsem na to, že pokud zavedu ovladač Nvidie ručně, objeví se klasický problém s mizemím rámů oken, který nejde napravit ani kompletní reinstalací Compizu.

Zkusil jsem tedy, jako poslední možnost, zakázat ovladač Nvidie ve správci nesvobodných ovladačů, odinstalovat balík nvidia-glx, restartovat, znovu povolit ovladač - čímž se sám nainstaluje a zapíše info do configu. Systém pak chce restart.

A bum ho - opět jedu BEZ loga Nvidie, ale s plně funkčním Compizem. Kdo má nebo měl problém s absencí rámů, nechť postupuje stejně.

P.S. Compiz se jak vidno spolehlivě podělá, jakmile už jen otevřu dpkg-reconfigure... Takže mi tenhle můj problém nakonec pomohl k rámům oken :)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 20 Října 2007, 17:27:18 »
Takto vyzera moj xorg.conf v 7.10 po instalovani ovladaca cez spravcu neslobodnych ovladacov a nastavenim rozlisenia cez nvidia-settings.

Kód: [Vybrat]
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 1.0  (buildmeister@builder3)  Wed Sep 12 14:30:30 PDT 2007

# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "ServerLayout"

# Uncomment if you have a wacom tablet
# InputDevice     "stylus" "SendCoreEvents"
# InputDevice     "cursor" "SendCoreEvents"
# InputDevice     "eraser" "SendCoreEvents"
    Identifier     "Default Layout"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Generic Keyboard"
    InputDevice    "Configured Mouse"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
    Load           "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "Generic Keyboard"
    Driver         "kbd"
    Option         "CoreKeyboard"
    Option         "XkbRules" "xorg"
    Option         "XkbModel" "pc105"
    Option         "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "Configured Mouse"
    Driver         "mouse"
    Option         "CorePointer"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "Protocol" "ImPS/2"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
    Option         "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "stylus"
    Driver         "wacom"
    Option         "Device" "/dev/input/wacom"
    Option         "Type" "stylus"
    Option         "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "eraser"
    Driver         "wacom"
    Option         "Type" "eraser"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "cursor"
    Driver         "wacom"
    Option         "Type" "cursor"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "JT198x6"
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "JEN JT198x6"
    HorizSync       30.0 - 80.0
    VertRefresh     50.0 - 75.0
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "nVidia Corporation NV44A [GeForce 6200]"
    Driver         "nvidia"
    Option         "AddARGBVisuals" "True"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "True"
    Option         "NoLogo" "True"
    BusID          "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Videocard0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 6200"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Default Screen"
    Device         "nVidia Corporation NV44A [GeForce 6200]"
    Monitor        "JT198x6"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Modes      "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Videocard0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1280x1024 +0+0; 1024x768 +0+0; 832x624 +0+0; 800x600 +0+0; 640x480 +0+0; 1280x1024_60 +0+0"
EndSection

nato aby fungovali ramy okien su tam tie
   Option         "AddARGBVisuals" "True"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "True"
« Poslední změna: 20 Října 2007, 17:28:58 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #7 kdy: 21 Října 2007, 21:14:08 »
Po upgradu na GG jsem si tak dlouho hrál s nastavováním Compizu, až jsem zprasil nastavení displeje a co víc, smazal jsem si záložní xorg.configy... No crcal jsem se s tím slušně, ale přišel jsem na to, že pokud zavedu ovladač Nvidie ručně, objeví se klasický problém s mizemím rámů oken, který nejde napravit ani kompletní reinstalací Compizu.

Zkusil jsem tedy, jako poslední možnost, zakázat ovladač Nvidie ve správci nesvobodných ovladačů, odinstalovat balík nvidia-glx, restartovat, znovu povolit ovladač - čímž se sám nainstaluje a zapíše info do configu. Systém pak chce restart.

A bum ho - opět jedu BEZ loga Nvidie, ale s plně funkčním Compizem. Kdo má nebo měl problém s absencí rámů, nechť postupuje stejně.

P.S. Compiz se jak vidno spolehlivě podělá, jakmile už jen otevřu dpkg-reconfigure... Takže mi tenhle můj problém nakonec pomohl k rámům oken :)

Můžete mi prosím napsat přesnější postup? Nebo je to tak správně, jak jsem napsal?
V případě ztráty rámů (většinou se tak stane po zásahu uživatelem do systému) zakázat ovladač nVidia ve správci nesvobodných ovladačů Systém → Správa → Správce nesvobodných ovladačů. Pak odinstalovat přes Synaptic Systém → Správa → Správce balíků Synaptic balík nvidia-glx. Restartovat PC, znovu povolit ovladač ve správci nesvobodných ovladačů - čímž se sám nainstaluje a zapíše info do configu. Počítač znovu restartovat.

Píšu návod na Compiz v GG, respektive je skoro hotový a jen ho dolaďuji. Přesto bych byl rád, kdybyste ten návod upravil. Pomůže to pak ostatním uživatelům.
Děkuji.

Fr4go

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 22 Října 2007, 17:08:13 »
Ahoj, videl som že tu riešiťe problem s nvidia ovladačmi a nechcel som zakladať novu temu tak prosim poradte mi.
Prosim Vás napišťe mi niekto kratky stručny navod (tj. stačia prikazi ktore mam zadať) aby som mohol nainštalovať ovladače nvidia ktore som sťiahol z www.nvidia.com. (Viem že tam treba niečo s X serverom ale ani neviem čo ten X server je) . Budem velmi vdačny za napisanie tych  potrebnych prikazov.

PS: Niektore prikazy čo som našiel tu na fore mi nefungovali, skratka vykazovali chybu. :(
Som Linuxacky začiatočnik, a preto otravne otazky su moje hobby. :-)

Welblaud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 22 Října 2007, 18:42:58 »
Sice nemám moc co mluvit, ale určitě byste lidem pomohl, kdybyste napsal typ Vaší karty - určitě bude mnohem jednodušší způsob instalace než takhle.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.