Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB, 2 HDD [vyřešeno]  (Přečteno 7470 krát)

Domi

• Návštěvník
GRUB, 2 HDD [vyřešeno]
« kdy: 09 Října 2007, 00:05:05 »
Zdravím všechny, jem naprostá lama s Linuxem, tak to popíšu polopatě:

Odpojil jsem jeden HDD (ParalelATA) a nejsem schopen nabootovat do Linuxu a ani zobrazit bootovací menu. Když dám spustit z First HDD, spustí se WinXP a situace je následující:

Momentálně mám 2 fyzické disky SATA.
Na 1. fyzickém disku mám primární oddíl (jeden), na kterém je WinXP. Další odíly jsou v rozšířeném.
Na 2. fyzickém disku mám 4 oddíly (primární) a to takto: na 1. primárním je nainstalován Ubuntu, na 2. je swap a 3 a 4 jsou pro data - backup atd. (NTFS)

Co jsem schopen udělat je nabootovat z live CD a najít menu.lst, které se nacházelo na 2. fyz. disku 1. oddílu, tj. na Linuxu v BOOT/GRUB (nebo jak).

Jako přílohu přikládám stávající menu.lst a prosím někoho, kdo by mi to opravil nebo řekl co a jak (připomínám, jak pro "blbýho") tak, abych mohl bootovat do obou OS, primárně do WinXP. Díky předem!

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 09 Října 2007, 21:04:26 od Milhouse »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: GRUB, 2 HDD
« Odpověď #1 kdy: 09 Října 2007, 07:01:16 »
Ak som to spravne pochopil mal si 3 HDD(2xsata a 1x pata) z toho pata si bootoval (bol na nom bootovaci mbr) a ty si ho odobral. V tom pripade musis obnovit grub na niektory zo sata diskov.(ten na ktori odkazuje bios pri starte)
http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows?highlight=%28grub%29
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Domi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Října 2007, 13:39:54 »
Ak som to spravne pochopil mal si 3 HDD(2xsata a 1x pata) z toho pata si bootoval (bol na nom bootovaci mbr) a ty si ho odobral. V tom pripade musis obnovit grub na niektory zo sata diskov.(ten na ktori odkazuje bios pri starte)
http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows?highlight=%28grub%29

Ten PATA tam byl jen pro data. Nebootoval jsem z něj (to bych nenabootoval ani XP), ale díky, zkusím ten postup, a pak dám vědět :-)

Domi

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Října 2007, 16:24:20 »
Tak jsem diky kámošovi došel v http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows?highlight=%28grub%29 (Druhý postup pro Ubuntu Desktop CD) k bodu grub-install /dev/hda1
A nevím, co mám dosadit za /hda1...

sda1 nebo jenom sda? Nebo sdb nebo sdb1? Na hdd1, tedy sda1 (snad se to nečísluje od nuly) mám XP a na sdb1 je Linux... Co se stane, když se to zapíše do sda[1]? To se přepíše MBR? nepříjdu o data? Díky za odpověď!

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 09 Října 2007, 17:32:46 »
Zapište to do /dev/sdb a v biosu bootujte z tohoto disku, tedy toho druhého. O data nepříjdete při zápisu do MBR, jen se přepíše zavaděč, který se dá však i obnovit. Viz návody.
« Poslední změna: 09 Října 2007, 20:08:36 od Milhouse »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Domi

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Října 2007, 19:42:35 »
Zapište to do /dev/sdb a v biosu bootujte z tihoto disku, tedy toho druhého. O data nepříjdete při zápisu do MBR, jen se přepíše zavaděč, který se dá však i obnovit. Viz návody.

Tak jsem ucinil pokus, ale dostalo se mi teto odpovedi:

The file /boot/grub/stage1 not read correctly.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 09 Října 2007, 20:17:37 »
Hmm, strejda Google napověděl: http://wiki.archlinux.org/index.php/P%C5%99einstalov%C3%A1n%C3%AD_GRUBu v části Grub a chyby.
Pokud umíte anglicky, zadejte do vyhledávače: "The file /boot/grub/stage1 not read correctly" včetně úvozovek.

N. Á. V. O. D. Y.

Domi

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Října 2007, 20:56:58 »
Tak díky, všem kdo mi pomohli! Podařilo se! (i bez toho posledního příspěvku, ten čtu až teď).
Upravil jsem menu.lst a nejakej map v tom stejným adresáři/složce a přehodil káble od SATA (mimochodem, v BIOSu mi to prohodit nejde, teda alespoň jsem nepřišel na to jak... PATA přehodit jde...) .
Upravu jsem dělal v nano částečně podle http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows?highlight=%28grub%29
("Druhý postup pro Ubuntu Desktop C") až po install, ten už jsem nedělal, ani mi to nešlo - viz. výše.
Tak jsem zkusil "Pomocí Ubuntu Desktop CD", restartoval a vše bylo OK :-).
Pro blbý by to mohlo být více polopatě v té wiki nápovědě. Místo
"Pak řekneme Grubu, kde je, tímto příkazem:
root (hd0,5)
kde za (hd0,5) dosadíme odpověď na předchozí příkaz." bych dal "kde za (....) dosadíme VÝSLEDEK vrácený předchozím příkazem...
I "Pak řekneme Grubu, kde je, tímto příkazem:" je taková dost kostrbatá věta... kdo kde je??
« Poslední změna: 09 Října 2007, 21:00:18 od Domi »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 09 Října 2007, 21:03:21 »
Super. Jsme rádi, že jste rádi! Mudeme však radši, když to do té wiki opravíte. Je to jednoduché, stačí dát nahoře "edit". ;)

N. Á. V. O. D. Y.

Domi

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 10 Října 2007, 00:25:14 »
Super. Jsme rádi, že jste rádi! Mudeme však radši, když to do té wiki opravíte. Je to jednoduché, stačí dát nahoře "edit". ;)

Aha, to jsem nevěděl :-) Tak je to opravený... snad je to dobře :-) a pomůže to ostatním... až se v tom trochu zorientuju, mžná nějakej návod ještě sepíšu...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: GRUB, 2 HDD [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 10 Října 2007, 07:04:54 »

Aha, to jsem nevěděl :-) Tak je to opravený... snad je to dobře :-) a pomůže to ostatním... až se v tom trochu zorientuju, možná nějakej návod ještě sepíšu...

Jo, přesně takový lidé jsou zde potřeba. :) Díky.

N. Á. V. O. D. Y.

Hellraiser

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 10 Října 2007, 12:23:53 »
Zdravim lidicky mam problem nainstalil jsem LINUX Ubuntu na zvlast HDD 10GB (Quantum Fireball). V PC mam dalsi 3 SATAII HDD 250GB (S Win XP), 250GB a 500GB s daty. .. instalace na 10GB probehla bez problemu ale jak nadesel restart tam me nenabiha moznost nabootovat Linux automaticky me naobtuji okna co s tim?? pls help diky

eviljack

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 10 Října 2007, 12:42:26 »
Jedna moznost je zmenit v Biosu poradi disku, ze kterych se bootuje, druha zrejme nejak upravit zavadec windows, to ale nevim, jak ::)

Hellraiser

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 10 Října 2007, 12:55:32 »
sakra tak snad jeste nekdo poradi ....

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 10 Října 2007, 14:57:44 »
Na začátku bootu se odpočítává čas. Zmačkněte ESC a vyberte OS.

N. Á. V. O. D. Y.

Hellraiser

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 10 Října 2007, 15:25:50 »
Na začátku bootu se odpočítává čas. Zmačkněte ESC a vyberte OS.

Sakra ale me tam zadny odpocet nenabiha :( tak to uz nevim :( proste tak jak mi vzdycky okna nabihali tak nabihaji doted ikdyz mam na jinem disku Linux .... jo jeste bych asi mohl dodat ze Linux jsem instaloval jeste na ve Woknech naformatovany ten 10GB HDD na NTFS ale to je asi jedno .. mam za to ze linux si to uz prizpusobil.... ale co jsem zapomel dodat taky je to ze ted se me treba HDD na kterem je LINUX uz neukazuje :(

eviljack

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 10 Října 2007, 15:49:24 »
Jestli tomu dobre rozumim, tak je to fyzicky jiny disk, cili zavadec na windows disku je netknuty, a jelikoz je v biosu nastaven jako first boot, okamzite z nej bootuji XP. Je potreba upravit ten zavadec na prvnim disku, aby obsahoval odkaz i na linuxovy disk.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 10 Října 2007, 15:56:12 »
Dejte v biosu volbu bootování na ten 10 GB disk. Měl by se ukázat Grub, tedy to odpočítávání.

N. Á. V. O. D. Y.

eviljack

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 10 Října 2007, 16:18:49 »
Vida, nasel sem podobny problem tady, rekl bych, ze je v zasade jedno, jestli je ten disk na jinem radici, nebo usb, ne? Sem zvedavy, jestli to bude Hellraiserovi fungovat, protoze se chystam na domacim pc spachat to same :P

Hellraiser

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 10 Října 2007, 16:24:25 »
Dejte v biosu volbu bootování na ten 10 GB disk. Měl by se ukázat Grub, tedy to odpočítávání.

Ok to zkusim ... to vypada slibně .. a díky tomu budu mít tedy možnost buď LINUX nebo Wokna spustit jo? :) snad to bude fakat :) dikec jak budu doma zkusím to spáchat

Hellraiser

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 10 Října 2007, 16:24:59 »
Vida, nasel sem podobny problem tady, rekl bych, ze je v zasade jedno, jestli je ten disk na jinem radici, nebo usb, ne? Sem zvedavy, jestli to bude Hellraiserovi fungovat, protoze se chystam na domacim pc spachat to same :P

JJ uvidím jak jsem psal výše jak budu doma tak to zkusím a uvidím .,.. snad to pomůže :)

Hellraiser

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 10 Října 2007, 19:33:14 »
Tak jo lidi pomohlo to .... jen mam ted problemy s rozlisenim obrazovky :( nemuzu nastavit 1680*1050 mam 20" WS :)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 10 Října 2007, 19:49:14 »
Použijte vyhledávání slova "rozliseni obrazovky" nebo "rozlišení monitoru" a případně založte nové vlákno, sem to nedávejte.

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.