Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: obnova dat [vyřešeno]  (Přečteno 3080 krát)

skalda

• Návštěvník
obnova dat [vyřešeno]
« kdy: 09 Října 2007, 15:15:46 »
Tak já mám problém - z nevědomosti jsem si přirozdělil HDD na 5 primárních oddílů (můžou být max. 4), čímž jsem ztratil poslední oddíl z dohledu systému  - prostě se nenačetl. V Gparted jsem snížil počet na dostačující 4 oddíly, ale původně pátý je veden už jako neobsazený - jak oddíl tak systém souborů. Máte někdo tušení, jak by se dal oddíl vrátit do původního stavu (formát NTFS) bez ztráty dat? Mám jich tam asi 10GB, které by se mi celkem hodily :) Ve win je např. program Partition Magic nebo tak nějak, který dokáže přesně to co potřebuju, existuje něco i v Ubuntu?
Díky mockráte za případnou odpověď.

Mám Ubuntu 7.04
« Poslední změna: 11 Října 2007, 23:23:08 od Anna Taliánová »

tomubuntu

• Host
Re: obnova dat
« Odpověď #1 kdy: 09 Října 2007, 15:21:12 »
Tak já mám problém - z nevědomosti jsem si přirozdělil HDD na 5 primárních oddílů (můžou být max. 4), čímž jsem ztratil poslední oddíl z dohledu systému  - prostě se nenačtl. V Gparted jsem snížil počet na dostačující 4 oddíly, ale původně pátý je veden už jako neobsazený - jak oddíl tak systém souborů. Máte někdo tušení, jak by se dal oddíl vrátit do původního stavu (formát NTFS) bez ztráty dat? Mám jich tam asi 10GB, které by se mi celkem hodily :) Ve win je např. program Partition Magic nebo tak nějak, který dokáže přesně to co potřebuju, existuje něco i v Ubuntu?
Díky mockráte za případnou odpověď.

Mám Ubuntu 7.04

Partition Magic se dá bootovat i spustit z diskety, ale zda umí obnovit oddíl, to nevím.... za zkoušku to ale stojí... kdysi jsem takto zachránil data z notebooku....
« Poslední změna: 11 Října 2007, 22:45:30 od Anna Taliánová »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 09 Října 2007, 15:24:51 »
No myslím, že už to nenavrátíte... zvlášť jestli se ty oddíly nové formátovaly.
Doporučuji při jakékoliv takovéto akci s partion zálohovat data!
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

skalda

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Října 2007, 15:34:59 »
Citace
Partition Magic se dá bootovat i spustit z diskety, ale zda umí obnovit oddíl, to nevím.... za zkoušku to ale stojí... kdysi jsem takto zachránil data z notebooku....The setupo

mám i XP, kde se mi ale P.M. nepodařilo spustit, zkusil jsem to tedy přes wine - dostal jsem se při instalaci trochu dál, ale napsalo mi to " The setup has detected that you running Windows NT/200/.NET Server. The Install will now exit" - tedy problémy mám na všech frontách :) Možná tedy pokusit se udělat spouštěcí disketu na jiném PC...
« Poslední změna: 11 Října 2007, 22:46:06 od Anna Taliánová »

skalda

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 09 Října 2007, 15:39:22 »
No myslím, že už to nenavrátíte... zvlášť jestli se ty oddíly nové formátovaly.
Doporučuji při jakékoliv takovéto akci s partion zálohovat data!

Disk jsem nepřeinstalovával, jen jsem z jednoho oddílu (jiného, než teď naháním) udělal dva. Ty naformátoval, čímž jsem se dostal na počet pět.
Data jsou z velké části zazálohovány, ale rád bych dostal všechno. Některé programy na správu disků mi zobrazují, že je disk zaplněn těmi daty, takže určitě tam jsou. Jen je tam odtud dostat  ;)

tomubuntu

• Host
« Odpověď #5 kdy: 09 Října 2007, 15:42:29 »
GParted Live CD něco ukazuje?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #6 kdy: 09 Října 2007, 18:20:14 »
No pokud jste nic neformatoval, tak mate realnou sanci, ze data jsou stale na miste. Jedine, co by bylo potreba udelat je nastavit vse tak, jak bylo pred rozdeleni.

V tomto bode si nejsemem uplne jisty, ale vetsinou se mi to povedlo:
i tomu poslednimu oddilu, ktery se ted jevi jako neobsazeny, nastavte typ filesystetemu, NEFORMATOVAT!
Po synchronizaci (a mozna jeste lepe resetu) by se disk mohl objevit. Nejsem si tim jist, protoze neco podobneho jsem nikdy na datech zamerne nedelal, jen pokud jsem upravoval oddily a treba se jeste rozhodl pro jine rozdeleni a rozlozeni, vsiml jsem si, ze data zustala na svych mistech. Bral bych tuto radu bud jako posledni moznost, kdyz selze vse ostatni, anebo pokud nekdo muzete - potvrdte ci vyvratte tuto (mozna mylnou) teorii :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

skalda

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 10 Října 2007, 18:41:25 »
Gparted Live CD jsem nikde ani nenašel...abych pravdu řekl, ani jsem moc nehledal - má to cenu, když samotné GParted obnovu dat neumí?
Ale obecně - různé programy my řekli totéž - ten špatný oddíl tam je, tváří se jako nenaformátovaný a má tam xy GB dat...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Října 2007, 18:48:29 »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #9 kdy: 10 Října 2007, 18:49:06 »
Gparted Live CD jsem nikde ani nenašel...abych pravdu řekl, ani jsem moc nehledal - má to cenu, když samotné GParted obnovu dat neumí?
Ale obecně - různé programy my řekli totéž - ten špatný oddíl tam je, tváří se jako nenaformátovaný a má tam xy GB dat...

GParted hledat nemusíš - stačí ti liveCD s Ubuntu a jakmile nabootuješ, tak v konzoli zadáš
Kód: [Vybrat]
sudo gparted a ten program se ti spustí...
No, jinak s tou obnovou dat - vidím to velmi špatně neřkuli vůbec!
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

skalda

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 10 Října 2007, 18:54:09 »
i tomu poslednimu oddilu, ktery se ted jevi jako neobsazeny, nastavte typ filesystetemu, NEFORMATOVAT!
Po synchronizaci (a mozna jeste lepe resetu) by se disk mohl objevit. Nejsem si tim jist, protoze neco podobneho jsem nikdy na datech zamerne nedelal, jen pokud jsem upravoval oddily a treba se jeste rozhodl pro jine rozdeleni a rozlozeni, vsiml jsem si, ze data zustala na svych mistech.
Bohužel jsem celkově nepochopil, co mám udělat. Holt jsem stále začátečník (a dlouho budu...)
Nastavit filesystem - jestli je to to, co myslím, tak tam bylo původně NTFS, to GPardted neumí vytvářet, tudíž ani nemám možnost ho nastavit.
Ani jsem nenašel synchronizaci. Ale ta by mi stejně byla k ničemu, když to NTFS neumí :)
Si ten oddíl asi zformátuju a bude to

« Poslední změna: 11 Října 2007, 22:47:56 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 10 Října 2007, 19:05:06 »
já bych vám asi poradil zeptat se v poradně na www.abclinuxu.cz Přeci jen tam je větší osazenstvo a expertů tam bude taky víc.
Gparted snad umí vytvářet NTFS, ne? Nechci kecat... :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

DaedRuaN

• Aktivní člen
  • *
  • Co je osobni text ? :P
« Odpověď #12 kdy: 10 Října 2007, 21:56:41 »
verzia z repozitarov asi NTFS nedokaze, je dost stara ale najnovsia ano.
« Poslední změna: 11 Října 2007, 22:48:51 od Anna Taliánová »
Rozumies co ja chapem ? ;D

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 10 Října 2007, 22:46:29 »
2 skalda... pod wokny GetDataBack (full)... pokud budeš šikovný, tak 97%  :) (nejprve si zanalyzuj výsledky různých přístupů a pak si vyber nejlepší)

skalda

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 11 Října 2007, 23:20:55 »
Sláva nazdar hdd - po x dnech pachtění se za výsledkem nastal nečekaný obrat - vše vyřešil freeware "Partition Find & Mount", který vyhledal a připojil...tak a je po problému.
Díky za rady...jsem rád, že taková věc, jako Ubuntu, funguje, a hlavně že lidi, kteří se kolem toho motají, jsou ochotni pomoci.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.