Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hibernace + dual boot  (Přečteno 1387 krát)

Marek_

• Aktivní člen
  • *
Hibernace + dual boot
« kdy: 09 Října 2007, 15:34:22 »
Proč se nedoporučuje hibernovat, pokud mám dual boot (např. XP a Kubuntu) Já myslel, že se ta data z RAM uloží do SWAP samostatného oddílu. jde mi jen o vysvětlení, které se mi tu nepodařilo zatím najít.
Četl jsem toto:

Ja bych doplnil, ze pokud pouzivate dual boot (mate windows a linux), tak v zadnem pripade nepouzivejte hibernaci, pokud jsou vam vase data draha.
Pokud uspite jeden system, nabootujete do druheho, a pak se vratite zpet do uspaneho, tak mate slusne velkou sanci na zniceni celeho filesystemu na disku a ztratu dat.

Vždyt snad ty windows do toho oddílu SWAP vůbec nezasáhnou. Nebo to autor myslí jinak?

otázka 2: Jde nějak nakonfigurovat, aby se data ukládala např. do root, pokud třeba někdo nemá SWAP vůbec? Popř. ve kterém souboru.
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Hibernace + dual boot
« Odpověď #1 kdy: 09 Října 2007, 16:06:41 »
Pokud vím, tak uspáním WinXP se pak nedá zapisovat na takovýto oddíl. Ale číst mi zatím nedělalo problém. Používám to tak na pracovním notebooku.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
Re: Hibernace + dual boot
« Odpověď #2 kdy: 09 Října 2007, 19:57:17 »
Pokud některý ze systémů hibernuješ, tak z jiného systému k němu (jeho připojeným diskům, datům) můžeš přistupovat pouze tak, že ho připojíš jen ke čtení (read only). Nejde jen o swapovací oddíl nebo soubor, ale o všechna data, ke kterým ten hibernovaný systém před hibernací přistupoval s právy k zápisu. Pokud hibernovaný systém nějak pozměníš, musíš do něj nabootovat natvrdo(načisto), tzn. bez probouzení z hibernace, protože jinak může dojít ke konfliktu mezi informacemi o discích uloženými ve swapu a informacemi o skutečném stavu na discích. Tím může dojít k vážnému poškození souborového systému.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.