Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu a archivace fotek na CD/DVD  (Přečteno 2261 krát)

tomubuntu

• Host
Ubuntu a archivace fotek na CD/DVD
« kdy: 09 Října 2007, 16:41:17 »
Prosím doporučte nějaký SW pro archivaci fotek.

Používal jsem cosi (co jsem dostal k digitálu Canon a bylo to jen pro Windows), ale umělo to

stáhnout fotky z foťáku (běžné)
zobrazit náhledy (běžné)
archivovat fotky na CD/DVD (běžné)
ale zachovávat náhledy (na HDD), takže jsem našel náhled a přečetl si, že fotka je na CD#55, nebo DVD#12, vložil jsem ten nosič a hle, fotka se otevřela  k editaci a "uložení jako..."
« Poslední změna: 17 Října 2007, 11:50:23 od Anna Taliánová »

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
Re: Ubuntu a archivace fotek na CD/DVD
« Odpověď #1 kdy: 09 Října 2007, 17:27:46 »
a nezkoušels ten soft od Canonu pod wine?
ještě sem neměl čas to zkusit, ale docela mi ten Canoňáckej program vyhovoval
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 09 Října 2007, 17:59:41 »
Foťák se většinou připojí jako flash paměť. Poté si fotky můžete natáhnout do PC. A popřípadě zálohovat pomocí třeba k3b nebo gnome bakeru na CD/DVD  ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Luban

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 09 Října 2007, 18:18:05 »
Osobně doporučuji spíše archivaci nezavislou na OS a software.
Archivuji do klasických adresářů po jednotlivých RRRR a dále pak do podadresářů RRRR_MM_DD-DD_nazev_akce.

Na Win jsem používal ZPS od Zonera. Když jsem hledal alternativu pod linuxem (ve winw mi ZPS nefungoval, jak měl),
dospěl jsem k programu Digikam, který je podle mě nejdále. Zda zvládá i vámi požadovaný typ archivace však nevím, neboť to nepoužívám.

tomubuntu

• Host
« Odpověď #5 kdy: 10 Října 2007, 09:03:46 »
Natáhnout fotky z foťáku do adresářů to umí každý, stejně jako si je pojmenovat názvem akce.

Měl jsem na mysli něco jiného (viz můj první dotaz zde).

Jinak, fotky mám dnes na 69CD či DVD. Potřebuji soubory hledat dle náhledů, který budou uloženy v notebooku a dozvědět se informaci, na kterém CD či DVD soubor s fotkou je...

Luban

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 10 Října 2007, 09:13:02 »
Vzhledem k tomu, že už to vše asi máte, doporučoval bych zůstat u stejného programu, jako ve win (vámi zmiňovaný soft od Canon), pokud tedy ve wine bude pracovat. Nevím, do čeho ukládá informaci váš stávající soft a zda je ta informace přenositelná do jiné DB, softu, OS. Nebo to všechno budete tvořit znovu? :).

OT: fotky zálohuji na externí disky. Vzhledem ke (ne)spolelivosti DVD (nedávno jsem zálohu fotek DVD po 2 letech nenačetl).

tomubuntu

• Host
« Odpověď #7 kdy: 10 Října 2007, 09:25:39 »
Vzhledem k tomu, že už to vše asi máte, doporučoval bych zůstat u stejného programu, jako ve win (vámi zmiňovaný soft od Canon), pokud tedy ve wine bude pracovat. Nevím, do čeho ukládá informaci váš stávající soft a zda je ta informace přenositelná do jiné DB, softu, OS. Nebo to všechno budete tvořit znovu? :).

OT: fotky zálohuji na externí disky. Vzhledem ke (ne)spolelivosti DVD (nedávno jsem zálohu fotek DVD po 2 letech nenačetl).
Díky.

Kdyby software běžel ve wine, tak by to jistě šlo (zkusím), jsou to soubory ALB s alby.
Jinak není problém to vytvořit znovu, program si to načte pro zasunutí CD a vytvoří si album a vy ho jen pojmenujete číslem CD (například CD69). Náhledy jsou k dispozici i po vysunutí CD a lze je prohledávat řadit apod...

Luban

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Října 2007, 09:27:38 »

auswood

• Aktivní člen
  • *
    • Akce Úštěk
« Odpověď #9 kdy: 10 Října 2007, 17:47:37 »
Zkus digicam je tam taky složka albumů nezkoušel jsem to ale zkusil bych načíst fotky z cd zařadit do nějakého alba a pak otevřít digicam bez cd otevřít album a napsat sem jestli to funguje. Taky to doma zkusím  ;)
Ubuntu 10.04 Noťas Asus K50AB

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.