Jsem uživatelem Linuxu Ubuntu 7.04 již nějakou dobu a stačil jsem sesbírat několik dojmů z práce s tímto systémem. Z distribucí volně dostupných je pro mě v tuto chvíli Ubuntu nejstabilnější. Také podpora z repozitářů se mi zdá neobvykle silná. Ovšem mám připomínky k některým vlastnostem, které mě zaráží. Především, již tolikrát omílaný problém s bezdrátovými adaptéry. Madwifi ovladače tak nějak fungují, ale nedokážu pochopit, proč mi jednou Ubuntu ovladače fungovaly a po upgradu ovladačů WiFi adaptéru ve Vistách se internet v Linuxu po reinstalaci zpomalil na devítinu. Neznám mechanismus, jakým se řídí správa wifi zařízení, ale je to problém, se kterým se tak nějak potýkám doteď. Druhým problémem je fakt, že můj notebook nedokáže z live CD nabootovat. Tento problém byl však už na tomto fóru řešen, nezbývá než doufat, že Gutsy problém odstraní. A poslední, víceméně kosmetická záležitost. Kubuntu má přímo v grafickém přihlašovacím režimu jednoznačně pojmenovanou možnost 'console login'. V Ubuntu jestli něco takového existuje, je to dovedně ukryto pod jiným názvem, možná dokonce jako 'nouzový režim'. S terminálem mám své zkušenosti a je to nejen velmi užitečný, přehledný a jednoduchý systém ovládání, navíc např. šetří i energii přenosného počítače. Velmi bych si přál, aby login do terminálu byl plnohodnotnou součástí přihlašovacích procedur. Jinak Ubuntu je až na několik těchto vad skvělá distribuce, kterou mohu jedině doporučit.