Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problematika C/C++ hlaviček pod linuxem  (Přečteno 2170 krát)

Dragonn

• Návštěvník
Problematika C/C++ hlaviček pod linuxem
« kdy: 14 Října 2007, 17:24:08 »
Nedávno jsem se rozhodl, že zkusím C++ pod linuxem. Instalace g++ proběhla v pohodě. Testování jednoduchejch prográmků taky OK. Problém byl akorát s knihovnama, nikde na internetu jsem nenašel vhodnou C++ učebnici pro linux. Všechny příklady, na které jsem narazil se odkazují na hlavičky u kterých mi překladač píše chybu, že je nenašel. Příkladem jsou např conio.h a curses.h. Nakonec jsem conio.h našel v přepisu na nějakejch stránkách, kde jsem rozuměl leda tomu prohlížeči..ani nevim jakym to bylo jazykem... ale curses.h nemůžu nikde najít a nemam tušení jak to nahradit. Nemáte s tím někdo víc zkušenosti? V ideálním případě seznamy nefungujících funkcí a kde a jak sehnat náhradu k nim? Ani jsem nenašel oficiální dokumentaci funkcí nikde :o/

Nesnažil jsem se překopírovat win hlavičky do linuxu protože si myslim, že to stejně nepujde.

Každá rada i snaha o radu je vítaná! Díky
Pokud něco alespoň trochu funguje, je lepší se v tom nešťourat.
Ntb: MSI EX300X, Core 2 duo 2GHz, 4GB RAM, ATI HD3450 256MB, Ubuntu 9.10

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Re: Problematika C/C++ hlaviček pod linuxem
« Odpověď #1 kdy: 14 Října 2007, 17:28:14 »
No překopírováním by jste si opravdu nepomohl. Záleží co chcete dělat. Já používám qt3(qt4). Spíše se teda učím. A tato knihovna má dobrou nápovědu celkem. Je tam prakticky všechno na co si vzpomenete  ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Dragonn

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Října 2007, 17:31:41 »
A jak se k ní dostanu? Byl by prosím nějaký link?... předpokládam že se zkompiluje do /usr/include/c++/4.1.2/

Můžete napsat i odkaz na autora?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 14 Října 2007, 17:35:41 »
Vytvářím přímo webík pro toto téma: http://vipersoftware.net/linux

doporučuji:

1) Nainstalovat KDevelop (podle mě nej prostředí na C++)
2) Nainstalovat třeba pro začátek qt3
--- oboje dvoje je zde na wiki i na tom mém webu jak se instaluje
3) nainstalovat build-essential (pro kompilování celej balík)

- časem až budu mít time Vám na tom mým webu připíšu jak se jednotlivý softíky ovládaj a jednotlivý příklady dám.
- jinak qt3(4) má příklady vlastní a můžete si je taktéž pomocí synapticu doinstalovat
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Dragonn

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2007, 17:39:01 »
Ještě než to vyzkoušim bych chtěl dodat, že jsem omezen na konzoli, takže textovým editorem vytvářím *.cpp soubory které následně přes g++ kompiluji do spustitelné podoby. Bohužel GUI k dispozici nemám

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 14 Října 2007, 17:48:53 »
Uff tak to potom jo.

No tak krok 3 určitě si nainstalujte. A pak libstdc++6 a její dev verzi popřípadě dokumentaci k tomu doinstalujte a máte celou standardní porci knihoven  ;)

Dragonn

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 14 Října 2007, 18:11:48 »
Tu knihovnu jsem měl nainstalovanou a i když jsem si myslel že build-essensial taky, tak tomu tak nebylo. Každopádně ještě před přečtením Vašeho posledního příspěvku jsem začal kompilovat nejnovětší verzi gcc, která se zdá že knihovnu curses.h obsahuje, takže jenom čekám, až s tím skončí. Zatím se to zdá, že si to pujdu omrknout za pár hodin :) Pak rozhodně dam vědět, jak to dopadlo. Zatím díky za pomoc

Pavel Půlpán

« Odpověď #7 kdy: 14 Října 2007, 18:15:47 »
Na Linuxsoftu je velice pekny serial o programovani v C/C++.

Edit: Co se tyce header souboru curses.h, mel by byt v balicku libncurses5-dev. A je to tak spravne, protoze je to rozsirujici komponenta, nikoliv soucast GCC. ;)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:24:29 od Pavel Půlpán »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.