Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak si "vychytat" desktop  (Přečteno 4632 krát)

nettezzaumana

• Host
Jak si "vychytat" desktop
« kdy: 16 Října 2007, 21:51:47 »
Jak jsem si "vychytal" desktop..

Posledni dobou jsem lehce depresivni.. Mel jsem prvne v zivote k ruce na 3 dny mocny ntb s Vistou. Nikda predtim jsem s ni nemel v pravde zadne docineni -- videl jsem ji v praci u kolegu, ma ji muj bracha (no kolem a kolem ji vlastne ma uz kdekdo dneska), videl jsem (vlastne mohle jsem videt, ale nejak me to nebavilo) jak se instaluje ..
Nikda predtim jsem nicmene Vistu samovolne nevyhledal. Snad to je i infantilni projev, protoze me jinak bavi vsimat si veci na monitorech. Nicmene po roce od vydani visty se dostala i ke me. Nevim jak me to napadlo, ale jeden muj kamarad si chtel vyzkouset a videt nejaky Linux -- na miste jsme si pro zajisteni maximalniho efektu vymenili na 3 dny tasky s ntb a tim take  klice, domy, zeny, deti, auta, psy a spodni pradlo .. (jsme oba pripadi, kteri maji "formalni socialni identitu" ulozenou v tasce s ntbkem..)

Hmm. Minimalne na onom ntb fungovalo vse jak ma. Je potupne vyjmenovavat co vsechno tam slo. Proste vsechno (i s hpetem kterej by tam pod Linuxem strasne skodil :D). Dokonce to i dobre vypada. Nema to sice v zakladu moc moznosti pro nastaveni grafickeho prostredi, ale me to je vlastne jedno. Programy tam fungovaly take zcela prvoplanovite.
Outlook a Office vypadaji supr, moznosti nastaveni graficke podoby konzervativne vypadajiciho systemu jsou temer nulove -- ale cert to vem, ja si taky wallpaper bezne nemenim. Jedine co kazi dojem je platforma a vubec ta omacka okolo.. Pro me je takovy system bohuzel zbytecny -- krute vypadajici Office & Outlook (-- bez nadsazky) jsou mi na prd. nema to vsechny (ie.?moc, ?zadne) veci ktere potrebuju a na jake jsem zvykly. A co vic se tam mluvi divnejma jazykama a cely operacni system je "jako stetka co te nechce" -- nedovoli ti to uskutecnit nic co by big-bra nechtel. Nakonec v licencni  smlouve se majitel Visty zavazuje, ze se v ni nebude moc stourat a jsou mu dany podminky, jak se k tomu musi chovat v bezne socialni interakci. Vsechno mi tam navic trva 3x dele a klikanim to nejni. Nemam nic proti viste, komu je co platna at si ji uziva.

Navrat z5 k Linuxu byl jako scenka z "vymeny manzelek" -- oba stastni majitele se laskyplne privitali nejprve se svymi notebooky a nasledne s puvodnimi zenami, potomstvem a zviraty.
Ani jeden z nas by nemenil. To je hezky.

Snad vlivem teto prihody, snad vlivem nevyslovene vycitky svedomi (tahal jsme se s lacinou, linou stetkou) jsem se rozhodl, ze navzdy vyresim svuj problem s network-managerem a napisu howto sem na forum a bude pohoda. Dale jsem se rozhodl, ze si vychytam jeste lepe desktop a opravim i ostatni veci, ktere me obcas na Gnomovi trocha popouzely a rovnez se o sva zjisteni podelim s ostatnimi uzivateli. Vse se nakonec uspesne podarilo a ja pisu co mi pomohlo vytunit pocitac a odstranit vetsinu problemu s network-managerem a gnomemem.

Log:
-- hraju si s gconf-editor, halem a sitovanim.. tuhne mi sit. vim co to dela. nedelala to vzdy. nerad jsem smazal ve /var nejake soubory gnomu a asi i jinych programu. respektive jsem jako root
   v prikazove radce zalohoval v adresari zpusobem, ktery mel vypadat nejak takto:
   (toto je moc a sila Linuxu, pac takhle hezky Windows poroucet nemuzete..)..
Kód: [Vybrat]
$ ACT=$(ls | grep -E '\.sh$'); ARR=($ACT); for ((x=0; x<$(echo $ACT | awk '{print NF}'); x++)) { ITM=$(echo ${ARR[$x]}); mv $ITM $ITM.bckp; }.. ale protoze jsem v nem mel chybu, vsechny soubory az na posledni jsem tak znicil..
.. jinak pisu hrozne rad dlouhe prikazy ;) -- tenhle si, at se neco dozvime, rozepiseme aka skript.
.. jiste to lze napsat i dost jednoduseji, ale jako programator neznaly problematiky bashe volim bezpecny zpusob s pevnym prubehem
#/bin/bash
# jde doplnit $1, $2 .. $x misto prikazu ls, filtu pro grep apod a udelat tak z toho regulerni script..

# strcime do promenne $ACT vypis ze soucasneho adresare s filtrem "vse zde co konci .sh"..
###########################################################################################################################
ACT=$(ls | grep -E '\.sh$')

# promenou si zduplikujeme jako pole (array) @ARR, v tomto pripade se nam vypis naformatuje na jeden radek s mezerama
############################################################################################################################
ARR=($ACT)

# udelame cyklus. syntaxe je c-like. Prostredni podminku "x<$(..)" lze vyresit i touto promenou:
# "${#ARR[@]}", ktera vrati pocet clenu pole.. v nasem pripade jsem pouzil awk, kde "NF" je interni promena "Number of Fields"
# "jedeme od 0", pac "1" je az druhy prvek pole..
#############################################################################################################################
for ((x=0; x<$(echo $ACT | awk '{print NF}'); x++)) {

# zapiseme do promene aktualni soubor, pricemz prochazime po prvku pole @ARR v kazdem prubehu cyklu..
    ITM=$(echo ${ARR[$x]})

# samotne kopirovani a operace se souborem, na konec akorat pridame ".bckp"
    mv $ITM $ITM.bckp
    }
exit 0
Ok, s poskozenym gnomem davam: 'apt-get install fvwm-crystal' a "prehlasuji se" do noveho prostredi..

-- ohledavam nove prostredi, odinstalovavam network-managera, ale gnomu se nevenuji.
-- o par hodin pozdeji konstatuji, ze gnome a ani network-managera potrebovat nebudu, stejne jako beryl a jine blbosti. Zustavam tedy natrvalo s fvwm-crystal.
   fvwm-crystal je v zasade velmi hezke light-prostredi.. podporuje nasledujici funkce:
   1) gconf -- bere si nektera nastaveni gnome
   2) nautilus -- lze mu priradit nautilus jako spravce souboru a plochy -- plne funkcni
   3) GUI jde rozsirit treba za pomoci 'gdesklets' -- plne funkcni
   4) integrovana podpora pro xmms -- aplet primo v liste fvwm-crystal
   5) mnozstvi temat a motivu prevysujici pocet temat ve gnome

-- fvwm-crystal ma nasledujici klady a zapory (subjektivne hodnoceny -- me osobne zapory nevadi)..
   +) velice navykovy pristup do konzole pres tzv. "quake-console" (po stisku ctrl+~ vyjede konzole aka hry)
   +) rychle, svizne, male ..
   +) hezky usporadane -- radost s tim pracovat
   -) chudsi prostredi -- je to preci jen light-manager
   -) minimum klikacich moznosti nastaveni -- vse jede jako skripty pres konfiguraky
   -) nechodi s tim beryl a ani compiz (alespon me ne)
   -) chuda dokumentace

-- nastaveni: vetsina veci funguje jak ma od zacatku. Protoze nemam zadnou predchozi zkusenost s fvwm, lehce zatim tapu.. co se tyce nastavovani,
   obevil jsem zatim nasledujici veci -- snad casem doplnim dalsi:

v /usr/share/fvwm-crystal/fvwm jsou ulozeny hlavni predvolby ..
naprilad v /usr/share/fvwm-crystal/fvwm/components/scripts je nutno upravit rucne skripty pro acpi -- samy o sobe nefunguji
dale v /usr/share/fvwm-crystal/fvwm/preferences je dulezity skript Startup, kterej ma lehce desivou syntaxi, ale jinak programy pri startu crystalu nespustite
.. dalsi nastaveni a konfiguraky si prohlednete sami -- sam zkousim ruzne moznosti

resume
diky viste jsem takto vyresil sve problemy s gnomem a network-managerem. crystal je opravdu hezke a plne funkcni prostredi. Na Gnoma sice nema, ale treba ja jsem pripad ktery ho ani nevyuzje (gnoma)..
Vista je pravy opak takoveho systemu -- vsechno tam hezky vypada a funkcne se tvari (a taky to urcite neco umi) --, ale celkovy dojem u me mluvi pro Linux. Vista ma vsechno nastavene, vy nejste potreba a ani nemuzete nic udelat.. K cemu je to dobre? Nebo spis pro koho? Ac je to mozna prilis kontroverzni, ale u me takovyto odlehceny okenni manager funguje jako booster. jsem s nim jeste rychlejsi a prirozenejsi. Ve viste mi vsechno trvalo strasne dlouho -- klikatek je moc a je v nich bordel.

Doufam, ze se mi podarilo nekoho zaujmout a take vyzkousi fvwm. Je to super.

« Poslední změna: 17 Října 2007, 12:13:22 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Jak si "vychytat" desktop..
« Odpověď #1 kdy: 16 Října 2007, 22:06:38 »
Doufam, ze se mi podarilo nekoho zaujmout a take vyzkousi fvwm. Je to super.
Fvwm-crystal už pár měsíců používám jako hlavní graf. prostředí ;).
K jeho mínusům bych přičetl příšernou nepřehlednost konfiguračních souborů.
S dokumentací je to hrozné, docela mi pomohl tento článek - http://polishlinux.org/apps/fvwm-crystal-speed-and-transparency

PS: Přesun do obecné diskuse - přeci jen to do ní asi více patří...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 16 Října 2007, 22:23:43 »
Citace: vojtech.t
Fvwm-crystal už pár měsíců používám jako hlavní graf. prostředí Mrknutí.
K jeho mínusům bych přičetl příšernou nepřehlednost konfiguračních souborů.
..ano.
pokud ho uz dlouho pouzivas, mohl bys mi prozradit jak tam spustit pri startu prikaz s parametrem -- pokousel jsem se do /usr/share/fvwm-crystal/fvwm/preferences/Startup pridat prikaz: 'ooffice -quickstart -nologo -nodefault'

pridaval jsem jako:
+ I Test (x <prikaz*>) Exec pidof <prikaz**> || exec <prikaz**>
* parametry jsem tam zadat nedokazal, se vsemi me znamymi zpusoby escapovani a zavorkovani
**   ie. bez parametru samo. zada se tam strom procesu. u nekterych procesu se zadava s .bin na konci, pac napr. firefox ma nadazeny firefox.bin

zdravi ntz
« Poslední změna: 17 Října 2007, 12:14:31 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2007, 22:34:08 »
Jediný program, který se mi při staru spouští s parametry je trayer a ten se navíc spouští divně - není napsaný ve ~/.fvwm-crystal/preferences/Startup, ale je součást recipe (česky asi motiv), takže je ~/.fvwm-crystal/recipes v konfiguráku daného recipe a já to tam mám zapsané jako:
AddToFunc StartFunction I Exec exec trayer \
--SetDockType true \
--SetPartialStrut false \
--widthtype request \
--heighttype pixel \
--height 24 \
--edge bottom \
--align left \
--transparent true \
--alpha $[TrayerAlpha] \
--tint $[TrayerTint] \
--margin 0 \
--distance 0

nettezzaumana

• Host
"trayer" rikate, jo?
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2007, 22:38:15 »
hmm. pozoruhodne..
diky, hned to jdu ohledat.

ps. Ja jsem to tam ani nepsal, ale ja nemuzu najit normalni dokumentaci k te veci..

zdravi ntz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 16 Října 2007, 22:40:07 »

ps. Ja jsem to tam ani nepsal, ale ja nemuzu najit normalni dokumentaci k te veci..

Já mám dojem, že ani neexistuje...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 16 Října 2007, 22:43:45 »
nenene.. ohledano. to jsem nemyslel..
myslel jsem jak tam dat do "startupu" program s parametry..

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 16 Října 2007, 22:46:20 »
nenene.. ohledano. to jsem nemyslel..
myslel jsem jak tam dat do "startupu" program s parametry..
Já jsem pochopil, že šlo o něco jiného, ale protože netuším, jak to je ve startupu, tak jsem přispěchal s částí obsahu jiného konfiguráku, kde se vyskytuje podobná věc :D, protože by to třeba mohlo pomoci...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #8 kdy: 16 Října 2007, 22:53:51 »
ps do startupu jde pridat celkem jednoduse v '/usr/share/fvwm-crystal/fvwm/preferences/Startup .. z toho co tam je napsano, lze odtusit, proc napr. tohle funguje (viz muj predchozi comment):

+ I Test (x stardict) Exec pidof stardict || exec stardict
+ I Test (x gdesklets) Exec pidof gdesklets || exec gdesklets
#+ I Test (x nautilus) Exec pidof nautilus || exec nautilus
+ I Test (x tomboy) Exec pidof tomboy || exec tomboy
+ I Test (x xmms) Exec pidof xmms || exec xmms

..
nedokazu tam dostat prikaz s parametrem

nettezzaumana

• Host
Re: Jak si "vychytat" desktop
« Odpověď #9 kdy: 20 Října 2007, 08:24:05 »
4vojtech.t

co se tyce fvwm-crystal tak doporucuju balik gkrellm a pluginy -- je to vynikajici kus sw

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #10 kdy: 20 Října 2007, 09:43:45 »
4vojtech.t

co se tyce fvwm-crystal tak doporucuju balik gkrellm a pluginy -- je to vynikajici kus sw
gkrellm se mi moc nelíbí, já používám conky, jsem na něj zvyklý a vyhovuje mi

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #11 kdy: 20 Října 2007, 11:44:03 »
jeste bych se chtel zeptat: me se vokna v fvwm-crystal prekreslujou docela pomalu -- o dost hur nez v gnome -- je to normalni? kvuli tomu jsem se ptal na to zprovozneni xgl misto xorg

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.