Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak jednou pro vzdy donutit system zapamatovat si nameserver?  (Přečteno 3516 krát)

linuxlama

• Host
Trochu me zklamalo, ze v 7.10 jsem se stejne jako v 6.10 potkala s problemem, ze si system po restartu nepamatuje nameserver. V 7.04 jsem tento problem nemela a kdyz jsem mela 6.10, tak jsem to neresila, protoze jsem byla totalni zacatecnik. Ale editovat po kazdem restartu /etc/resolv.conf asi neni zrovna elegantni (a uz vubec ne pohodlne reseni). Je jedinym resenim vypnuti Network Manageru? Tomu bych se rada vyhnula, nemam zkusenosti s zadnymi alternativami. Nebo existuje soubor, ktery by NM prekecal, aby /etc/resolv.conf pokazde neprepisoval?

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Re: Jak jednou pro vzdy donutit system zapamatovat si nameserver?
« Odpověď #1 kdy: 18 Října 2007, 21:23:24 »
Dať ho ako read-only?
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 18 Října 2007, 22:04:37 »
Jestli je to PC staticke, tj. neni to notebook, ktery by byl kazdy den na jine wifi, je IMO pouziti networ manageru zbytecne a je lepsi zkonfigurovat sit staticky a nafurt.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 19 Října 2007, 07:43:11 »
Reseni je vicero, pro zacatek - pouzivate staticke IP adresy, anebo vyuzivate sluzeb DHCP serveru?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

linuxlama

• Host
« Odpověď #4 kdy: 20 Října 2007, 12:33:11 »
Je to notebook a vyuzivam DHCP. Bohuzel, kdyz nemam nameserver nastaveny, tak je pocitac sice pripojeny, ale nic z toho nemam, protoze nejede ani Firefox ani aktualizace a tak. Jinak mam pocit, ze resolv.conf si prepisuje Network Manager sam, a to pod pravy operacniho systemu (nejsou tyhle vetsi nez prava roota?). Ale zkusim to.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 20 Října 2007, 12:36:59 »
Jestlize vyuzivate DHCP, neprepisuje to network manager, ale dhcp klient, upravte soubor /etc/dhcp3/dhclient.conf tak, ze z polozky request odstranite "domain-name-servers" a doplnte radek "supersede domain-name-servers ip_adresa_dns_serveru;"

Nicmene, uplne mimochodem, DHCP je protkol urceny prave k tomu, abyste nemusel tyto parametry zadavat. Co to je za DHCP server? Vraci vam pravdepodobne spatne DNS.
Stiskni CTRL + W ...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 20 Října 2007, 12:39:06 »
-- ne. problem je v tom, ze pouzivate-li network managera, tak ten ma vsechny nastaveni svoje. /etc/network/interfaces a /etc/resolf.conf ho naprosto nezajima..
a co se tyce dns -- tak v GUI network managera (v nastaveni site) lze samozrejme dns rucne dopsat a on si ji pak pamatuje..

ps. ja network-managera nepouzivam -- lehce jsem se toho bal, ale je to v klidu. nemam sice problem si cokoliv prenastavit ale bal jsem se, ze budu muset lezt pokazdy do terminalu -- opak je pravdou, mam konzervativni nastaveni vsechno na dhcp a je to supr -- wifi + ethernet

linuxlama

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Října 2007, 13:08:46 »
Kdyz do NM napisu dns rucne, tak si to rozhodne NEPAMATUJE. Dokonce si to nepamatuje ani behem jednoho sezeni. Jinak, zkousela jsem to read only na resolv.conf, ale houby to pomohlo, stejne se to po restartu prepsalo. Je zvlastni, ze podobny problem jsem mela v Ubuntu 6.10., ale v 7.04 ne. Jinak mam ADSL pripojeni pres Volneho.

linuxlama

• Host
« Odpověď #8 kdy: 20 Října 2007, 13:18:25 »
Takze zabral Merlinuv napad. Diky. Stejne je mi to divne.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 20 Října 2007, 18:00:35 »
No hadam problem bude prave v tom DHCPecku od modemu, obcas predavaji zpatky nesmysly, pripadne spatne predavaji DNS zaznamy. To neni problem network managera, ale DHCP serveru.
Stiskni CTRL + W ...

linuxlama

• Host
« Odpověď #10 kdy: 23 Října 2007, 10:00:48 »
No, nevim nevim, jestli je problem v ADSL modemu. Na wifi mam stejny problem a musim rucne nastavovat nameservery. Navic nevydrzi nastavene behem celeho sezeni. Network manager vzdy implicitne nastavuje prvni z adres zadanych v dhclient.conf. Takze kdybych za nameservery Volneho pridala i nameservery skolni wifiny, tak by to asi moc nepomohlo. Jaka je asi tak nejlepsi alternativa k Network manageru?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #11 kdy: 23 Října 2007, 10:05:18 »
Rucni konfigurace ...
Stiskni CTRL + W ...

linuxlama

• Host
« Odpověď #12 kdy: 23 Října 2007, 10:13:16 »
To jako po kazdem pripojeni?  ???

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #13 kdy: 23 Října 2007, 10:31:48 »
Ne, jednou a naporad :)
Stiskni CTRL + W ...

linuxlama

• Host
« Odpověď #14 kdy: 23 Října 2007, 10:35:32 »
No, zjistila jsem, ze jsem mela ty nameservery v dhclient.confu ve spatnem tvaru (stredniky mezi ip). Ted uz je to v poradku a pamatuje si to vsechny. Ale stejne je divne, ze ruzne verze stejne distribuce se chovaji rozdilne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.