Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: X server v GG mi nevydrzi dele nez pul hodiny [vyřešeno]  (Přečteno 4873 krát)

linuxlama

• Host
X server v GG mi nevydrzi dele nez pul hodiny [vyřešeno]
« kdy: 20 Října 2007, 17:27:46 »
Mam notebook s grafarnou nVidia 7300 Go a v predchozich dvou verzich Ubuntu nebyly takrka zadne potize (snad jen v 6.10 mi obcas nefungovala mys nebo se zasekla klavesnice). I kdyz predchozi verze mi s klidem bezely i pri zapnutem Berylu, tak ted, i kdyz nemam zapnute zadne efekty, mrzne graficke rozhrani i pri tech nejnevinnejsich cinnostech (dokonce i pri pohybu kurzorem  :-[) do pul hodiny od startu. Pak uz pocitac slysi jen na vypinaci tlacitko. Ovladac mam nainstalovany spravne, xorg.conf taky v poradku, takze nevim, co ma tohle byt. Mam 64bitovou verzi - ze by nebyla uplne dodelana? Ma nekdo podobny problem a vi, jak na to?
« Poslední změna: 21 Ledna 2008, 13:16:40 od Anna Taliánová »

creative01

• Návštěvník
Re: X server v GG mi nevydrzi dele nez pul hodiny
« Odpověď #1 kdy: 20 Října 2007, 22:01:54 »
mam rovnaku kartu a to iste mi pri GG robi ked som mal nainstalovane nvidia ovladace, teraz som skusil xgl a vyzera to byt v pohode, ale nvm cim by to mohlo byt  :(
« Poslední změna: 20 Října 2007, 22:03:30 od creative01 »

jirka63

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Října 2007, 22:55:48 »
Připojuji se. Taky mám nvidia 7300 a funguje to jenom, když odinstaluju ovladač, který doporučuje Správce nesvobodných ovladačů. Co s tím ?

linuxlama

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2007, 13:40:51 »
Tak jsem zkousela zamenit driver nvidia-glx-new za nvidia-glx a je to jeste horsi, protoze pak se spousti jen failsave mod. Protoze mam se 7.10 vic problemu, ktere jsem se 7.04 nemela, pomalu premyslim, ze si nainstaluji zpatky Fiesty Fawna.

linuxlama

• Host
« Odpověď #4 kdy: 21 Října 2007, 14:53:52 »
Xgl je asi jedine reseni. Je to i na anglickem foru. Hm, zvlastni...

P.S.: Uz mi to spadlo i s xgl. Sico to pada min, ale prece  :-[
« Poslední změna: 21 Října 2007, 19:33:04 od linuxlama »

creative01

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 21 Října 2007, 20:21:42 »
no tak dufam ze to opravia a bude to fajn  :-\, zatial pouzivam xgl a ide to v pohode :)

utri

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Listopadu 2007, 00:47:24 »
ahoj,
problem je s ovladaci nvidia-glx-new (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-restricted-modules-2.6.22/+bug/145112)

ovladace nvidia-glx funguji bez problemu, jedna se o problem (aspon co ja vim) jenom s kartama nvidia 7300!

takze:
1) treba v synapticu odinstalovat nvidia-glx-new, nainstalovat nvidia-glx
2) sudo nvidia-glx-config enable
3) sudo rm /lib/linux-restricted-modules/.nvidia_new_installed (kdyz tohle nesmazete, ubuntu se bude nejspis snazit nahodit ovladace nvidia-glx-new a nenaskocej Xka, respektive naskoci ten zachranej rezim, nebo co to tam je)
4) reboot, nebo nahozeni modulu nvidia a restart X serveru

u bodu 2) se muze vyskytnout problem s tim, ze mate rucne upravovanej xorg.conf, pak je asi nejlip udelat sudo nvidia-xconfig, tim se vam vygeneruje xorg.conf pro nvidiu, pak je mozna jeste nutny zadat md5sum /etc/X11/xorg.conf | sudo tee /var/lib/x11/xorg.conf.md5sum, ale nejsem si jistej, pisu to ted z hlavy, ...

kdo chce pouzivat s nvidia 7300 nvidia-glx-new musi pockat az vyda nvidia opravu (za tohle ubuntu nemuze)
jsou zatim postizeny vsechny verze driveru 100.x.x (<=100.14.19, to je nvidia-glx-new), funkcni jsou 96.x.x (nvidia-glx)

snad jsem nekomu pomohl

ps: nebo je tu samozrejme moznost pouzivat opensource "nv" driver v X, ale pripravite se o 2d/3d akceleraci

« Poslední změna: 13 Listopadu 2007, 01:39:52 od utri »

linuxlama

• Host
« Odpověď #7 kdy: 15 Listopadu 2007, 16:41:33 »
Vypada to nadejne. System se konecne tvari, ze grafickou kartu vidi (funguje nvidia-settings a senzory, na glxinfo | grep direct je mi odpovidano Yes -  predtim mi sice 3d akcelerace atd. fungovala, ale nedalo se nijak dosta k infu a nastaveni). Zatim mi to jeste nespadlo a to jsem s tim zkousela ruzne "narocne" veci. Jenom mi nejede window decorator, kdyz pustim nejake ty hybajici a vlnici se ozdoby, ale bez toho fakt muzu zit.
« Poslední změna: 21 Ledna 2008, 13:14:21 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #8 kdy: 15 Listopadu 2007, 17:14:32 »
ne: to nemusi byt kvuli Xorgu !! to jsou napady.. uka vypis z:
$ grep -E 'opcode' /var/log/syslog*

linuxlama

• Host
« Odpověď #9 kdy: 15 Listopadu 2007, 19:25:29 »
/var/log/syslog:Nov 15 13:47:00 janakf-laptop kernel: [   19.363860] ACPI Error (psloop-0136): Found unknown opcode FD at AML address ffffc20000196000 offset 5B9C, ignoring [20070126]

Tohleto mockrat pod sebou.
« Poslední změna: 21 Ledna 2008, 13:14:46 od Anna Taliánová »

utri

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 18 Listopadu 2007, 23:02:47 »
Vypada to nadejne. System se konecne tvari, ze grafickou kartu vidi (funguje nvidia-settings a senzory, na glxinfo | grep direct je mi odpovidano Yes -  predtim mi sice 3d akcelerace atd. fungovala, ale nedalo se nijak dosta k infu a nastaveni). Zatim mi to jeste nespadlo a to jsem s tim zkousela ruzne "narocne" veci. Jenom mi nejede window decorator, kdyz pustim nejake ty hybajici a vlnici se ozdoby, ale bez toho fakt muzu zit.

ohledne mizeni dekoraci oken, zkus pridat do  sekce "Screen" v /etc/X11/xorg.conf:
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
« Poslední změna: 21 Ledna 2008, 13:15:21 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #11 kdy: 19 Listopadu 2007, 18:36:22 »
mam nv go 7300, posilam ti prislusne sekce sveho xorg.conf:
Kód: [Vybrat]
Section "Screen"
    Identifier     "Default Screen"
    Device         "nVidia Corporation G72M [Quadro NVS 110M/GeForce Go 7300]"
    Monitor        "Generic Monitor"
    DefaultDepth    24
    Option         "AddARGBVisuals" "True"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "True"
    Option         "NoLogo" "False"
    Option         "AllowGLXWithComposite" "True"
    Option         "NoFlip" "False"
    Option         "RenderAccel" "True"
    Option         "TripleBuffer" "True"
    Option         "NoRenderExtension" "False"
#    Option        "TwinView" "True"
#    Option        "TwinViewOrientation" "RightOf"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1280x800" "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Depth       16
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Depth       8
    EndSubSection

Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Enable"
    Option         "RENDER"     "True"
EndSection

linuxlama

• Host
« Odpověď #12 kdy: 20 Listopadu 2007, 17:06:28 »
Diky, uz to funguje.

linuxlama

• Host
« Odpověď #13 kdy: 29 Listopadu 2007, 11:19:36 »
No, mozna je pravda, ze problem neni v X-serveru. To byl mozna na zacatku, kdzy to padalo kazdou pul hodinu, ale ted mam podezreni, ze jde o neco jineho. Nelibi se mi, ze system spadne napr. tehdy kdyz na jedne plose si poustim zaznam prednasky, na druhe plose kopiruji vetsi soubor z jednoho diskoveho oddilu na jiny, na treti plose mam firefox a na ctvrte otevreny napr. OpenOffice. A nezasekne se jen GUI. Nechrasti harddisk, nemeni se zvuk vetracku apod. Ale to uz nepatri do tohoto vlakna.
« Poslední změna: 21 Ledna 2008, 13:16:25 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.