Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem s forum.ubuntu.cz  (Přečteno 24731 krát)

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #25 kdy: 22 Října 2007, 10:58:40 »
jj, presne tak, to slo spis o to, zda se spravne routuje trasa od vas k forum.ubuntu.cz, coz tedy asi funguje spravne. Zkusil bych zmenit jeste ten DNSkovy server na server poskytovatele (tj. ne na modem, ale na nadrazeny server modemu). Uvidime, co to udela.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #26 kdy: 22 Října 2007, 11:19:07 »
Takže z host sem # (zakomentoval) přiřazení ip doméně a v /etc/resolv.conf sem dal ip DNS serveru, který byl napsaný v modemu.

Vyplnul jsem prohlížeč a zatím to funguje... nemam ještě něco zresetovat?


Hmm tak stále to funguje, tak začínám věřit, že to je fakt adsl modemem... Což mě nepotěšilo, ikdyž ho mam zadara.  ;D

Problém je ale s tím, jak problém řešit na windows (což asi také nebude problém, nějaký configurák a jeto), ale hlavně jak to vyřešit aby uživatelé se tímto problémem nemuseli zabívat... Pro mě a pár dalších není problém po instalaci systému si nahodit DNSku providera místo modemu, ale co člověk co tomu vůbec nerozumí... A ubuntu je pro lidi co tomu vůbec nerozumí a chtějí jen efektivní a bezproblémový operační systém, který se postará sám o sebe.  ;)


V každém případě za mě všem moc díky a hlavně "Merlinovi", který evidentně našel jádro pudla, máš umě malé plus  ;D

Ale problém stále není zažehnán.. Akce díky které mam onen modem atd trvala měsíc a evidentně je problém i s verzí s wifi, takže 2 měsíce, kdy O2 lákalo lidi na TRIO + modemy a to je panečku lidu...

Zajímalo by mě co konkrétně to je za problém.. třeba bude stačit upgrade firmwaru modemu.
« Poslední změna: 22 Října 2007, 11:31:02 od Czario »

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #27 kdy: 22 Října 2007, 11:32:04 »
No obavam se, ze po restartu nastane opet problem, protoze se DNSko prepise tim, co preda modem z DHCP. Takze bych zkusil spise poprosit Ondreje, at zkusi zmenit DNS zaznam z CNAME na bezny A zaznam IP, obavam se, ze cely pes bude zakopany v tom, ze si modemy s CNAME neporadi. A jak nekdo nahore napsal, preci si vetsina uzivatelu Internetu, kteri maji tyhle radobymodemy nebude upravovat DHCPckoveho klienta tak, aby neprijimal DNS server takovy, ale jiny, preddefinovany ...

A co se tyce Windows, zkuste vlezt do nastaveni IP protokolu a u DNS serveru dejte, ze nebudou brany z DHCP serveru, ale budou nastaveny rucne a tam jej vyplnte.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Ondřej Surý

  • Host
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #28 kdy: 22 Října 2007, 17:29:01 »
Zkusil jsem to změnit na A záznamy, ale to, že se vám to resolvuje na 32.1.20.136 bych reklamoval tam, kde se to blbě resolvuje.

Zkuste:

dig +trace forum.ubuntu.cz

Třeba najdete zdroj problémů...

O.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #29 kdy: 22 Října 2007, 17:46:29 »
Super, diky moc Ondreji, uvidime, co to provede. Trochu se bojim, ze to nebude kde reklamovat, ale kde tuhle IP modem ziskal totalne netusim :(

Uvidime, co to udela, zmena se asi chvilku neprojevi, chtelo by to tak 24h?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Ondřej Surý

  • Host
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #30 kdy: 22 Října 2007, 17:47:37 »
Super, diky moc Ondreji, uvidime, co to provede. Trochu se bojim, ze to nebude kde reklamovat, ale kde tuhle IP modem ziskal totalne netusim :(

Uvidime, co to udela, zmena se asi chvilku neprojevi, chtelo by to tak 24h?

Mělo by stačit 30 minut.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #31 kdy: 22 Října 2007, 17:49:23 »
Mělo by stačit 30 minut.


Jeste lepe :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Lukasek

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 92
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #32 kdy: 22 Října 2007, 23:51:32 »
Bohužel mi to stále nejde.Co se týče připojní,tak mám ADSL od Radiokomunikací a modem D-Link DSL-G684T.

Toto mi vypíše příkaz nslookup forum.ubuntu.cz v 7.10

Server:         10.0.0.138
Address:        10.0.0.138#53

Non-authoritative answer:
Name:   forum.ubuntu.cz
Address: 32.1.20.136

a toto po restartu do 7.04

Server:         10.0.0.138
Address:        10.0.0.138#53

Non-authoritative answer:
Name:   forum.ubuntu.cz
Address: 217.31.205.114

Na 7.04 mi forum jede v pohodě,ale 7.10 se prostě snaží dostat přes tu druhou IP :-(. Win už jedou ok. :-(

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #33 kdy: 23 Října 2007, 09:21:46 »
Zkuste jeste to, co psal Ondrej:
dig +trace forum.ubuntu.cz

Mohlo by to ledacos rici.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #34 kdy: 23 Října 2007, 09:34:04 »
x@x-notes:~$ dig +trace forum.ubuntu.cz

; <<>> DiG 9.4.1-P1 <<>> +trace forum.ubuntu.cz
;; global options:  printcmd
;; connection timed out; no servers could be reached


x@x-notes:~$ ping forum.ubuntu.cz
PING forum.ubuntu.cz (32.1.20.136) 56(84) bytes of data.

--- forum.ubuntu.cz ping statistics ---
4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 3020ms

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #35 kdy: 23 Října 2007, 17:25:44 »
Hmm, nějak nevim... ale vypadá to, že to asi nepomohlo... Už to je dlouho... Potřebuje to víc času, nebo je problem jinde???

Připomínám, že o mě moc nejde, ale o tu tisícovku nadržených uživatelů co si chtějí nainstalovat Gutsiho a zjišťují, že se nedostanou na forum, aby dokázali vyřešit nějaký problém a vyhodí cd z okna a začnou brojit proti ubuntu, že akoráte přišli o svoje drahocené cedečko.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #36 kdy: 23 Října 2007, 19:01:07 »
No popravde uz nevim - casu bylo vic nez dost - cim by to mohlo byt, sice si myslim, ze je to modemem a jeho nespravnou interpretaci DNSka, nicmene ani zmena v DNS zaznamech z CNAME primo na IP nepomohla, jeste mne napada, zkuste ted po te zmene odpojit od napajeni modem a po chvilce ho opet zapnout (vymaze se tim docasna pamet modemu a doufam i DNS cache)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #37 kdy: 24 Října 2007, 09:21:19 »
Tak vypnutí a zapnutí modemu nepomohlo, ale možná bude ještě nějaká cache po cestě u providera.. kdo ví...

Ondřej Surý

  • Host
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #38 kdy: 24 Října 2007, 10:17:30 »
No tak si stěžujte u Radiokomunikací. Máte tu službu od nich, platíte jim peníze, tak ať to opraví. Pokud vám něco leze do DNSka, tak je to závažný problém (pak vám něco vleze do DNSka vaší banky a bude to v háji).

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #39 kdy: 24 Října 2007, 10:20:44 »
Ondreji, ono je to na stiznost u vicero instituci, jenze ono to neleze do DNSka radiokomunikaci ci kysliku, pokud nastavi DNS ISP na lokale, tak to problemy nedela. Celym problemem v ceste je ten pitomy modem, ktery dnska mrvi - kdyby to tak nebylo, tak by se zmena neprojevila ani pri nastaveni DNSka na lokalni PC tj. pokud zmeni DNS server z modemu (10.0.0.138) na ISP, je vse ok.

Celou otazkou je, proc to dela jen nekdy (vetsinou) a jen u nekterych domen (zrovna bohuzel forum.ubuntu.cz)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #40 kdy: 24 Října 2007, 16:17:59 »
Ondreji: jak psal Merlin, problém je zřejmě v onom adsl modemu od D-linku (kterej se dává k připojení při zřizování) a osobně jsem problém zaznamenal jen u forum.ubuntu.cz . 
Víš kolik lidí má tenhle modem s daným připojením? Pro mě není problém si do /etc/hosts natvrdo narvat ip pro danej server. Ale jak to udělají ti co ani neví, že takový problém mají.. Pokud to není problém jen 2-3 lidí, což si myslím, že nebude (nastalo to z ničeho nic), tak to docela poškozuje tenhle server.



Merlin: zatím sem nezaznamenal problém u jiného webu než forum.ubuntu.cz :-/

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #41 kdy: 24 Října 2007, 18:39:13 »
Neni to jen D-Link, delali mi to i modemy Well a Asus, nikdy mi to neudelal treba zyxel. Nemuzu si ted vzpomenout, co byly ty dalsi stranky, ale delaly to i jine.
 
Uz vim, napr.
http://www.computergear.com/
a
http://widgets.opera.com/
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

wlado

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 238
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #42 kdy: 24 Října 2007, 18:44:53 »
EHM, myslim, že to není problém uživatelů ale FÓRA, mě to také nejde a nejsem napojen na žádnou ze zde zmiňovaných síť, naše síť je napojena na NFX, konektivitu mám bezvadnou. Ve vidlích to je jede bez problémů a do fora ted píši v ubuntu přes anonymizér. Takže hledejte chybu na foru a ne u uživatelů. Před 2 týdny to šlo bez problémů, ted je to v pytli.
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #43 kdy: 24 Října 2007, 22:09:04 »
Merlin: ty dvě adresy fachají bez problémů.

wlado: hmm začíná to být zajímavé :-D

wlado

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 238
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #44 kdy: 24 Října 2007, 23:43:09 »
to Czario: ano, je to zajimavě, z vidlí to běhá a z linuxu ne, něco je špatně, ve firefoxu mi to naběhně po děsně dlouhej době, v opeře to nabíhá také dlouho, ale pak to jede chvilku svižně, přes anonymizer to běhá normálně ve firefoxu, přijde mi že je s něčím problém na straně fora, přeci když to celou dobu běhalo, tak to není moc normální, ne.

Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

Ondřej Surý

  • Host
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #45 kdy: 24 Října 2007, 23:52:00 »
Fórum má DNSko naprosto v pořádku. Ale hádám to na to, že Linux umí IPv6 a protože fórum je teď přístupné i přes IPv6, tak to některé sítě nezvládají v pořádku.

Nevím, proč se tak bráníte obrátit se na poskytovatele vašeho připojení. Platíte jim za služby, tak chtějte i řešení problému se službami a hardware, který vám dodali.

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #46 kdy: 25 Října 2007, 09:39:17 »
Ondřej Surý: mno to je jednoduché, protože nevíme kde je konkrétní problém, protože to nedělá lidem jen u jednoho poskytovatele. Na té podpoře pravděpodobně ani neví co to je linux a když jim člověk řekne, že mu nejde 1 internetová adresa (jedenserver) z milionu bez znalosti problému(čím to ve zkutečnosti opravdu je), tak mu akoráte řeknou, že to není problém s připojením (připojení funguje) a že se máme obrátit na správce serveru... 

wlado

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 238
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #47 kdy: 25 Října 2007, 10:11:03 »
Fórum má DNSko naprosto v pořádku. Ale hádám to na to, že Linux umí IPv6 a protože fórum je teď přístupné i přes IPv6, tak to některé sítě nezvládají v pořádku.

Nevím, proč se tak bráníte obrátit se na poskytovatele vašeho připojení. Platíte jim za služby, tak chtějte i řešení problému se službami a hardware, který vám dodali.

Nevím, tento problém můžu postnout mému správci, v naší síti máme několik expertů - jsme komunitní počítačová síť a zkusim to zde projednat - proč to nejde. Mimo jiné veškeré servery tu jedou na debianu.
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

Ondřej Surý

  • Host
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #48 kdy: 25 Října 2007, 13:38:01 »
Ondřej Surý: mno to je jednoduché, protože nevíme kde je konkrétní problém, protože to nedělá lidem jen u jednoho poskytovatele. Na té podpoře pravděpodobně ani neví co to je linux a když jim člověk řekne, že mu nejde 1 internetová adresa (jedenserver) z milionu bez znalosti problému(čím to ve zkutečnosti opravdu je), tak mu akoráte řeknou, že to není problém s připojením (připojení funguje) a že se máme obrátit na správce serveru... 

Proč do toho tahat linux? Dostáváte špatnou odpověď od DNSka, tak ať to vyřeší. Nějaký linux do toho vůbec tahat nemusíte, ne?
« Poslední změna: 25 Října 2007, 13:48:58 od Ondřej Surý »

Ondřej Surý

  • Host
Re: problem s forum.ubuntu.cz
« Odpověď #49 kdy: 25 Října 2007, 14:15:04 »
Fórum má DNSko naprosto v pořádku. Ale hádám to na to, že Linux umí IPv6 a protože fórum je teď přístupné i přes IPv6, tak to některé sítě nezvládají v pořádku.

Nevím, proč se tak bráníte obrátit se na poskytovatele vašeho připojení. Platíte jim za služby, tak chtějte i řešení problému se službami a hardware, který vám dodali.

Nevím, tento problém můžu postnout mému správci, v naší síti máme několik expertů - jsme komunitní počítačová síť a zkusim to zde projednat - proč to nejde. Mimo jiné veškeré servery tu jedou na debianu.

Zkuste ip -6 route, a traceroute6 forum.ubuntu.cz, pokud to neskončí hned, tak máte problém s tím, že se něco na síti tváří jako IPv6 router, ale končí to pak v černé díře.

O.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.