Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pojede Ubuntu na tomto HW nebo poradte jinou platformu, prosím  (Přečteno 7864 krát)

chury721

• Návštěvník
    • chury721.cz
Mám dotaz: mám Intel Celeron 360MHz, paměť 64MB a 1,2 GB HDD - mysalíte, že na ně nacpu UBUNTU? nebo nějakou jinou platformu? Poraďte, děkuji.

Win2000 NT mi na nich běží v pohodě . . .
« Poslední změna: 21 Října 2007, 22:43:51 od Anna Taliánová »
Používané distribuce:
NB: Mint 11
PC: Kubuntu 10.10 Server1: Ubuntu Server 10.04.1 Registered #509348

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Dotaz: na Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2007, 22:42:59 »
Klasické Ubuntu s Gnome nikoliv - příliš malá RAM. Gnome potřebuje pro spokojené chrochtání 256MB RAM. Zkus Xubuntu (ale i tam je myslím minimum 128MB) nebo nějakou jinou nenáročnou distribuci. Ale i ten hadr je malý - zkus na něm provozovat nějaké lehké livko bez náročného grafického rozhraní.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

anicka

• Host
Re: Pojede Ubuntu na tomto HW nebo poradte jinou platformu, prosím
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2007, 22:44:31 »
Upřesnila jsem název tématu (původně "Dotaz: Ubuntu"). Děkuji za pochopení. :-)
« Poslední změna: 24 Října 2007, 11:34:55 od Anna Taliánová »

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2007, 23:49:17 »
Na tu tvou konfiguraci buď Damn Small linux - ten se mi ale nezdál vhodný pro začátečníka
nebo puppy linux, ten tam bude běhat velmi svižně :)
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

tomubuntu

• Host
« Odpověď #4 kdy: 22 Října 2007, 11:15:13 »
Mám dotaz: mám Intel Celeron 360MHz, paměť 64MB a 1,2 GB HDD - mysalíte, že na ně nacpu UBUNTU? nebo nějakou jinou platformu? Poraďte, děkuji.

Zdravím, podobné počítače jsme vyhazovali cca před šesti lety. Před třemi lety daleko silnější, až budeme opět vyřazovat (pár měsíců), budu na tebe myslet a uzvu se...

Teď tu mám jen 400Mhz, 128MB RAM 4GB disk i s LCD, dám za odvoz (Praha)... Běžej tam v pohodě WXP...

pavolzetor

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2007, 16:07:25 »

Zdravím, podobné počítače jsme vyhazovali cca před šesti lety. Před třemi lety daleko silnější, až budeme opět vyřazovat (pár měsíců), budu na tebe myslet a uzvu se...

Teď tu mám jen 400Mhz, 128MB RAM 4GB disk i s LCD, dám za odvoz (Praha)... Běžej tam v pohodě WXP...
z ked bude vyhadzovat pls napiste
ja mam tiez stari komp cpu 500 MHZ

Tomáš Karvay

• Aktivní člen
  • *
    • Tomáš Karvay
Re: Dotaz: na Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2007, 16:32:40 »
Klasické Ubuntu s Gnome nikoliv - příliš malá RAM. Gnome potřebuje pro spokojené chrochtání 256MB RAM. Zkus Xubuntu (ale i tam je myslím minimum 128MB) nebo nějakou jinou nenáročnou distribuci. Ale i ten hadr je malý - zkus na něm provozovat nějaké lehké livko bez náročného grafického rozhraní.
Ubuntu tam nacpeš z Alternative CD i přes malou RAM (odzkoušeno), ale je to velmi velmi pomalé. :) Také bych doporučil spíš třeba již zmiňovaný Damn Small Linux.
Fujitsu Siemens Pi 3525, Ubuntu 10.10

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #7 kdy: 28 Října 2007, 16:40:47 »
Citace: marp
:D na 256 ram si ubuntu moc spokojene nechrochta

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #8 kdy: 28 Října 2007, 18:17:47 »

Měl jsem 384MB RAM a Ubuntu jelo max. na 170-180MB, rychle a v pohodě. Nevidím žádný problém...
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #9 kdy: 28 Října 2007, 21:09:52 »

Měl jsem 384MB RAM a Ubuntu jelo max. na 170-180MB, rychle a v pohodě. Nevidím žádný problém...
ad.1) spravuju pocitace a servery pro ruzne firmy, v jedne firme jsem nainstaloval asi 8x Ubuntu na ruzne pocitace s 256ram (compy v pohode, ddr2, intel centrino 1.6Mhz, sata disk) a nejelo v pohode.. po mesici jsem vracel Xp.. ubuntu bylo na facku..
ad.2) protoze se pocitacema a Linuxem zabyvam uz par let a sam vlastnim asi 5-10 pocitacu ruznych kvalit, stari a znacek a na vetsine jsem zkousel ubuntu tak vim, jak kde co beha..
ad.3) vedle me ted stoji pocitac amd k7 900Mhz s 256 ddr1 a s ubuntu ff a rozhodne "v pohode" nebeha.. pokud pridam dalsich 256ram (tedy dohromady bude mit 512), neni rozdil napr. o 30% lepsi, ani o 100%, ale o 300%..

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 28 Října 2007, 21:20:58 »
Můžu se zeptat, proč jsi vracel XP? Teda co bylo špatně? Jen ta ramka?

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #11 kdy: 28 Října 2007, 21:27:29 »

ad.1) spravuju pocitace a servery pro ruzne firmy, v jedne firme jsem nainstaloval asi 8x Ubuntu na ruzne pocitace s 256ram (compy v pohode, ddr2, intel centrino 1.6Mhz, sata disk) a nejelo v pohode.. po mesici jsem vracel Xp.. ubuntu bylo na facku..
ad.2) protoze se pocitacema a Linuxem zabyvam uz par let a sam vlastnim asi 5-10 pocitacu ruznych kvalit, stari a znacek a na vetsine jsem zkousel ubuntu tak vim, jak kde co beha..
ad.3) vedle me ted stoji pocitac amd k7 900Mhz s 256 ddr1 a s ubuntu ff a rozhodne "v pohode" nebeha.. pokud pridam dalsich 256ram (tedy dohromady bude mit 512), neni rozdil napr. o 30% lepsi, ani o 100%, ale o 300%..

No vidíš, jaký jsi pašák! Tobě ubuntu na 256MB RAM neběhá, a mě doslova svištělo o cca 20% rychleji než XP na 384MB RAM. A jak jsem psal, v plném zatížení si bralo ubuntu z RAM tak 170-180MB. Takže bude problém asi někde jinde...
Marek *Marp* Pszczolka

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #12 kdy: 28 Října 2007, 21:27:50 »
Protoze xp jsou v pripade "pocitace na hranici" rychlejsi..
Pokud das Gnome a nebo Kde na 256ram, neni to rychlesji nez xp -- je to horsi!
pokud je ram => 512Mb, situace se obraci a navrch ziskava Linux..
pokud mas ram => 1024Mb, je Linux za vsech okolnosti vyrazne rychlejsi

-- pozor, nemluvime o light-window-managerech

-- ps. u linuxu je to zpusobeno ioctl() I/O funkcema pri zurnalovacim FS, protoze system ti sice sezere 200Mb (s Gnome a nebo KDE), ale pokud nemas dostatek dalsich zdroju na indexovani hdd, jsi vyrazne spomalen ..

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 28 Října 2007, 21:31:39 »
To by ale řešila výměna FS z EXT36 za něco jiného. Za EXT2 ?

N. Á. V. O. D. Y.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #14 kdy: 28 Října 2007, 21:32:20 »
4Marp >>
asi myslime kazdy neco jineho terminem "svistelo" .. Jestli jsi si vsimnul, tak mluvime o hodnote 256Mb .. Tvych 384 asi bude vyrazne lepsich, protoze v techto nizsich hladinach dela kazde Mb ram temer zazraky ..

co se tyce svisteni :: budiz ti prano.. ja osobne mam Linux dost rad a vzhledem ke sve profesi a zamereni, se mi podarilo nekolikrat uspesne zalobovat a rozsirit tak Unix do nekolika kancelari -- ted uz vim, ze pokud nekde potkam trebas novy kancl. comp s 256 ram, tak nebude pro Linux dobra prezentace vzhledem k win kdyz ho na nej nainstaluju -- a parkrat jsem si uz nabeh..

that's all..

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #15 kdy: 28 Října 2007, 21:35:20 »
To by ale řešila výměna FS z EXT36 za něco jiného. Za EXT2 ?
ne, to neni dobre reseni -- jinak se chova reiserfs/XFS a jinak ext2-3, ale filosoficky vzato:
pokud to nebeha dobre na nejlepsim dostupnem sw, tak to nema cenu ..

to vis ze kdybych tam misto GNOME dal window-maker tak to bude o 100% jinde -- to je to samy jako XFS Vs Ext2

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 28 Října 2007, 21:38:57 »
Ok, mě jde o to, že na takový šunky jsem to instaloval Xkrát. Takže i malé zrychlení by se šiklo. Ale nemůžu těm lidem vzít hezké graf.prostředí. Jsou to jen klikači, kteří Linux zkouší(většinou).

N. Á. V. O. D. Y.

chury721

• Návštěvník
    • chury721.cz
« Odpověď #17 kdy: 31 Října 2007, 19:42:40 »
Tak kdyby se to nedalo použít jako normál comp stačilo by to třeba na server?př.třeba s webem a Mysql a PHP . . . ? Díkes za opovědi :)
Používané distribuce:
NB: Mint 11
PC: Kubuntu 10.10 Server1: Ubuntu Server 10.04.1 Registered #509348

VLVOJTA

• Návštěvník
Pojede Xubuntu na tomto HW, prosím
« Odpověď #18 kdy: 01 Listopadu 2007, 10:17:19 »
Mám střařičký PC a rád bych na něm zprovoznil Xubuntu (mělo by být vhodnější pro staší PC), je dle Vašeho názoru tato sestava ještě použitelná:
Základní deska:
      CPU typ                                           Intel Pentium II, 350 MHz (3.5 x 100)
      Název základní desky                              QDI BrillianX I/IS/IS-2000  (3 ISA, 4 PCI, 1 AGP, 3 DIMM)
      Čipová sada základní desky                        Intel 82440BX
      Pracovní paměť                                    128 MB  (PC100 SDRAM)
      BIOS Typ                                          Award Modular (09/01/98)
 Zobrazení:
      Grafická karta                                  Creative CT6941  (32 MB)
      3D-akcelerátor                                 nVIDIA GeForce 256
 Multimédia:
      Zvuková karta                                     Creative SB PCI128 (Ensoniq ES1371) Sound Card
 Nosiče dat:
      Pružný disk                                       GENERIC NEC  FLOPPY DISK
      Pevný disk                                        GENERIC IDE  DISK TYPE47
        Oddíly:
         C: (FAT32)                                        9654 MB (4924 MB volných)
      Optická mechanika                           BCD 40XH  CD-ROM  (40x CD-ROM)

Díky předem za názor.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #19 kdy: 01 Listopadu 2007, 10:32:41 »
VLVOJTA
Tak ten je na Xubuntu ako vysity. Musis len instalovat pomocou alternate - liveCD by ti tych 128RAM neutiahlo. Mas dosku QDI - s tou mam vyborne zkusenosti - mozno by stalo za to zohnat este jednu 128 ramku, aby ti to behalo rychlejsie.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

luisah

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 01 Listopadu 2007, 10:46:05 »
Na velice podobném compu jsem provozoval xubuntu, jde to, ale není to žádný zázrak. Některé úkony týkající se správy systému jsou dost pomalé, ale na běžnou práci, internet je to pohoda.
Jinak bych se přimlouval, jak psal hase za ještě jednu 128čku.
Já jsem si počítač rozšířil na 320RAM a nestíhám se divit, jak se to všechno zrychlilo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.