Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Umístění HOME  (Přečteno 4240 krát)

tomubuntu

• Host
Umístění HOME
« kdy: 23 Října 2007, 14:20:23 »
Jestli jsem správně v konverzaci pro úplné začátečníky, tak...

Jak změním umístění adresáře HOME z původního na F:/data (FAT32)?

;)Díky.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:36:46 od Anna Taliánová »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Re: Umístění HOME
« Odpověď #1 kdy: 23 Října 2007, 14:32:30 »
Je to někde v nastavení uživatele.... ale neznám to z hlavy....
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

tomubuntu

• Host
« Odpověď #2 kdy: 23 Října 2007, 14:34:56 »
Je to někde v nastavení uživatele.... ale neznám to z hlavy....
;)Tak to jsme na tom úplně stejně, akorát já to potřebuju změnit...

_mali_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Října 2007, 14:35:38 »
System -> Administration -> Users and Groups -> vyberes usera -> Properties -> zalozka Advanced

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 23 Října 2007, 14:41:30 »
Občas to chce hledat... jsem Vás nakopl.... ne čekat až to někdo napíše....jak kolega dopodrobna....!
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:37:04 od Anna Taliánová »
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

tomubuntu

• Host
« Odpověď #5 kdy: 23 Října 2007, 14:45:06 »
Občas to chce hledat... jsem Vás nakopl.... ne čekat až to někdo napíše....jak kolega do podrobna....!
Souhlasím, ale ne každý, kdo hledá, tak najde, nebo ne tak rychle. Znáte to, někdy se koukáte na to místo 10x a prostě to tlačítko nevidíte... nebo alespoň mě se to stává, jsem začátečník... že jsem to tam neviděl neznamená, že to tam není :-)
Díky.

tomubuntu

• Host
« Odpověď #6 kdy: 23 Října 2007, 18:31:40 »
System -> Administration -> Users and Groups -> vyberes usera -> Properties -> zalozka Advanced
To udělám a přesměruju to z /home/uzivatel na /dokumenty/uzivatel/ a Domovská složka se vůbec nezobrazí, ani okno... ani okno počítač...

Když to opět vrátím, složka dokumenty v rootu je, je na ní přimontován jiný disk E:/ (FAT32). Když se podívám na oprávnění, tak tam má přístup root a skupina plugdev. Když do ní kouknu, adresáře tam jsou a jdou měnit...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 23 Října 2007, 18:52:15 »
Neviem ci som to dobre pochopil ale v /home/meno mas ulozene nastavenia programov a plochy ked si to presmeroval tak system tieto subory nenasiel (lebo si ich neskopiroval) a tak vytvoril nove s default nastavenim a plocha bola ako po instalacii.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:37:27 od Anna Taliánová »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

tomubuntu

• Host
« Odpověď #8 kdy: 23 Října 2007, 20:57:04 »
Neviem ci som to dobre pochopil ale v /home/meno mas ulozene nastavenia programov a plochy ked si to presmeroval tak system tieto subory nenasiel(lebo si ich neskopiroval) a tak vytvoril nove s default nastavenim a plocha bola ako po instalacii.

Jinak:
vytvořím nového uživatele U1
nasměruju složku HOME do /dokumenty/U1 (respektive E:/U1, ten disk U1 je FAT32 a je namontován jako "/dokumenty")
uživatel se "jako vytvoří", ale nevytvoří se, ani uživatel, ani složka E:/U1
prostě uživatel U1 tam podruhé není

domníval jsem se, že na FAT32 může každý

Jak odmontuju disk E, tak aby se zobrazoval opět jako disk (ne jako složka)?

Díky.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 23 Října 2007, 21:08:16 »
uživatel se "jako vytvoří", ale nevytvoří se, ani uživatel, ani složka E:/U1
prostě uživatel U1 tam podruhé není
vytvorte najprv adresár dokumenty/U1, až potom tam používateľovi preneste home. nezabudnite, že musí byť vlastníkom príslušného adresára a práva musia byť nastavené na 755.
Jak odmontuju disk E, tak aby se zobrazoval opět jako disk (ne jako složka)?
normálne pomocou umount, prípadne zmeňte prípojné miesto vo fstab.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

tomubuntu

• Host
« Odpověď #10 kdy: 23 Října 2007, 21:28:07 »
Nestačím na to...
Nevím jak vytvořit adresář tak, aby byl vlastníkem uživatel aaa, který ještě neexistuje.
Nevím, jak nastavit práva na 755.

Do umount se raději nepouštím... stejně jako do fstab.

Vytvořím si prostě adresář aaa
potom vytvořím uživatele aaa (nasměruju jeho home do adresáře aaa) a nic. Žádné soubory se do něj nezkopírujou, uživatel nejde přihlásit...

Z jiného soudku, po všech těch experimentech tu mám už z těch zkušebních uživatelů bordel, samé složky aa aaa uu uuu atd, jak je smažu. Smazal jsem ty uživatele, ale složky zůstaly. Smazat nejdou (jen ty na FAT32) "nemáte oprávnění".

Původně jsem měl na mysli, že když se uživatel paroubek přihlásí do Windows, nebo Ubuntu, bude koukat do stejné SVÉ složky Dokumenty (která bude na třetím disku FAT32 E:/paroubek). Stejně tak, když si paroubek otevře Thunderbird z Windows, nebo z Ubuntu, uvidí stejnou poštu.

Myslím, že to není zlý nápad, ale moje znalosti na to zatím nestačí... :-(

Ráno moudřejší večera a díky za tipy...

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 23 Října 2007, 22:17:09 »
ak chcete zdarne viesť svoju bitku s linuxom, budete si asi ešte musieť pozrieť niečo o termináli a mne sa páči tento popis základných príkazov. nižšie popísané príkazy rátajú s tým, že ich použitie si bližšie pozriete na odkazovaných stránkach a všetky samozrejme treba robiť s právami roota, teda pred príkaz dať sudo.
Nevím jak vytvořit adresář tak, aby byl vlastníkem uživatel aaa, který ještě neexistuje.
to nevadí, vytvorte adresár paroubek, potom vytvorte používateľa paroubek a nastavte mu home na príslušný adresár. následne upravte vlastníctvo a práva k jeho domovskému adresáru a až potom sa pod ním prihláste.
Vytvořím si prostě adresář aaa
potom vytvořím uživatele aaa (nasměruju jeho home do adresáře aaa) a nic. Žádné soubory se do něj nezkopírujou, uživatel nejde přihlásit...
to je samozrejmé, pretože domovský adresár používateľa ním musí byť vlastnený (príkaz chown a pre istotu ho dať rekurzívne) a musí mať právo doňho zapisovať a zároveň ostatní si ho iba prezerať (príkaz chmod s parametrom 755 a takisto rekurzívne).
Smazat nejdou (jen ty na FAT32) "nemáte oprávnění".
na to potrebujete rootovské oprávnenia.
Původně jsem měl na mysli, že když se uživatel paroubek přihlásí do Windows, nebo Ubuntu, bude koukat do stejné SVÉ složky Dokumenty (která bude na třetím disku FAT32 E:/paroubek). Stejně tak, když si paroubek otevře Thunderbird z Windows, nebo z Ubuntu, uvidí stejnou poštu.
a nebolo by jednoduchšie spraviť mu jednoducho na ploche odkaz s názvom "dokumenty" na ktorý keď by klikol by sa dostal do toho istého adrsára ako vo win? skrátka normálny link. neviem sice ako to funguje, ale nezdá sa mi, že by vaša predstava s thunderbirdom bola realizovateľná inak ako mať thunderbird vo win a v ubuntu ho spúšťať cez wine.

EDIT: alebo že by takto na ten thunderbird?
« Poslední změna: 23 Října 2007, 22:34:47 od dumi »

tomubuntu

• Host
« Odpověď #12 kdy: 24 Října 2007, 08:15:19 »
Díky, nenazval bych své soužití s Linuxem bitkou, ale hezkým vztahem s občasným zaskřípěním (kde ale nic nezaskřípe)...

Díky za všechny rady, budu pokračovat.
Nerozumím ale tomu, proč když vytvořím uživatele normálně (s cestou na Ext3), tak ho Ubuntu bez problému vytvoří a proč totéž neudělá s cestou na FAT32. No nic...

Můžu vytvořit vlatněný adresář i na disku FAT32? Vždyť tam je všechno všech.

Link na ploše do dokumentů umím a mám, ale pro práci se to nehodí. Používat Thunderbird ve dvou OS se stejnými soubory pro zprávy je možné a popsané někde zde a funguje to, návod mám.

Rychlokurz jsem si vytisk a zařadil do povinné literatury na tento víkend. Díky.

Dle vašeho popisu NELZE vytvoři dva uživatele kteří by využívali stejný adresář HOME. Je to tak?

Díky za čas....

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 24 Října 2007, 11:38:31 »
Nerozumím ale tomu, proč když vytvořím uživatele normálně (s cestou na Ext3), tak ho Ubuntu bez problému vytvoří a proč totéž neudělá s cestou na FAT32. No nic...
je možné, že FAT32 skrýva nejaké tajnosti o ktorých neviem, nepoužívam ho totižto. viem, že win kašle na linuxové oprávnenia, veď skúste len tak si vytvoriť na fat32 nejaký súbor niekým vlastnený a pristúpiť k nemu z win a potom naspäť z ubuntu, že či sa niečo zmení a ako. nemám s tým skúsenosti.
Používat Thunderbird ve dvou OS se stejnými soubory pro zprávy je možné a popsané někde zde a funguje to, návod mám.
tak to ma teší, o tom som nevedel.
Dle vašeho popisu NELZE vytvoři dva uživatele kteří by využívali stejný adresář HOME. Je to tak?
áno, je to tak. teda za predpokladu, že hovoríme o dvoch používateľoch v ubuntu, nie o jednom v ubuntu a jednom vo win.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 24 Října 2007, 13:03:06 »

Jak jste asi jiz zjistil, sdilet postu z Thunderbirdu mezi Windows a Ubuntu jde, je to popsano nekde ve foru, mozna i ve wiki, staci pohledat.
S FAT32 je problem v tom, ze nepodporuje pristupova prava, takze mit cely HOME na FAT neni uplne nejstastnejsi myslenka. Pokud jde o slozku "dokumenty" sdilenou mezi Ubuntu a Windows, tak asi nejlepsi mi prijde varianta vytvoreni v HOME symbolickeho linku na adresar E:\paroubek (nebo nejaky jiny). Symbolicky link je neco jako zastupce, takze kdyz do nej vstoupite, ocitnete se na E:\paroubek.

V prikazu predpokladam, ze disk E: se vam v Ubuntu pripoji do /media/sda1, pokud je to jinak, tak ten prikaz upravte.
Kód: [Vybrat]
$ cd ~paroubek                                      # toto je na vstup do domaciho adresare uzivatele paroubek
$ ln -s /media/sda1/paroubek dokumenty              # toto je na vytvoreni symbolickeho linku (odkazu) na adresar na E:\paroubek

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.