Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde grub  (Přečteno 2446 krát)

neznamy

• Návštěvník
nejde grub
« kdy: 23 Října 2007, 17:37:00 »
Dobry den. Nainstaloval som si Ubuntu tak ako je v navode. Dal som ho na 80 GB disk ATA. Win mam nainstalovany na disku SATA. Po instalacii som urobil restart, ocakaval som, ze mi nabehne grub ako ked som mal nainstalovane SuSE a nic, nabehol mi win. Zmazal som 80 disk a znova som nainstaloval Ubuntu a zas nic. Poradte co s tym? Diky I :'(
« Poslední změna: 24 Října 2007, 11:13:12 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

Re: nejde grub
« Odpověď #1 kdy: 23 Října 2007, 17:38:34 »
Mas v BIOSu nastaveny disk s nainstalovanym GRUBem jako bootovaci? ;)

phobus

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Října 2007, 18:04:52 »
Tam bude ten problem na 99.99 %.......Ja som mal taky problem.

neznamy

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 23 Října 2007, 18:05:23 »
Nie nemam

Pavel Půlpán

« Odpověď #4 kdy: 23 Října 2007, 18:11:16 »
Vyresis to tak, ze PATA disk, na kterem mas nainstalovane Ubuntu a GRUB, posunes v nastaveni BIOSu (sekce Boot nebo obdobne) nad SATA disk, na kterem jsou Wirdouz. ;)

Novejsi BIOSy od AMI (mozna i od dalsich vyrobcu) maji navic krome nastaveni samotny priority bootovani jeste priority jednotlivych typu zarizeni. S tim se chce pak trosku skamaradit a pochopit smysl. :)
« Poslední změna: 29 Října 2007, 16:07:44 od Anna Taliánová »

neznamy

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 23 Října 2007, 18:19:57 »
Diky za rady, dal som si bootovanie z disku kde mam ubuntu, naskocil mi grub ale nechcel mi ho spustit, do win mi nabehol.
Asi to musim znova preinstalovat, alebo je este ina moznost?

Pavel Půlpán

« Odpověď #6 kdy: 23 Října 2007, 18:24:06 »
Asi by stacila jenom obnova GRUBu treba z LiveCD. ;) Co to pise presne za chybu?

neznamy

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 23 Října 2007, 18:38:02 »
Napisalo mi: Error 17:cannot mount selecteted partition. Ako sa robi obnova Grubu s live CD?
« Poslední změna: 24 Října 2007, 11:12:04 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #8 kdy: 23 Října 2007, 18:40:45 »
Zkus pomoci tohoto navodu na wiki...

siho

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 23 Října 2007, 18:51:29 »
Aj ja mám v kompe viac diskov ATA+SATA a mal som podobné problémy. Buď mi GRUB nenabehol (ATA) a rovno šiel Windows (SATA), alebo GRUB nabehol a nešlo spustiť nič. Zistil som, že trochu v tom má prsty aj mód SATA disku, čo sa nastavuje v BIOSe, ale ani to nepomohlo. Vyriešil som to tak, že pri inštalácii Ubuntu odpojím všetky disky a Ubuntu inštalujem na disk s WindowsXP, samozrejme na inú partíciu. Po úspešnej inštalácii funguje aj GRUB aj WINDOWS aj LINUX.. a následne pripojím zvyšné ATA a SATA disky.. :)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 24 Října 2007, 09:46:35 »
Tuším, že to řeší zápis do menu.lst

Citace
root (hd0,5)
root (hd5,0)
Nebo tak nějak. určitě to nemám správně. ;)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

neznamy

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 24 Října 2007, 19:57:50 »
Dakujem vsetkym za pomoc, znova som to nainstaloval (ale nie do SATA :(), skusal som navody aj z wiki, nejde to.
Trapim sa s tym uz niekolko dni, aj ked sa mi Ubuntu paci, neviem viac co s tym dalej, tak musim zostat len u okien.
Este raz dakujem. I
« Poslední změna: 29 Října 2007, 16:09:25 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #12 kdy: 24 Října 2007, 20:06:50 »
Hazes flintu do zita? Skoda... :)

neznamy

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 24 Října 2007, 21:15:43 »
Nie nehadzem, ja som da sa povedat zaciatocnik, trosku som bol v SuSE a tam som nemohol nainstalovat tlaciaren potom som s nim prestal.
Tam som sa tam docital o Ubuntu a tak som sa rozhodol, ze ho vyskusam. Celkom sa mi paci. Nemam moc rad win, lebo sa tam stale objavuje nejaka pliaga.
Linuxu fandim, len niektore veci sa tazsie instaluju ako vo win. Ano, mnohí z Vas povedia, ze je to lahsie ako v oknach. To povedia ti co vedia robit v Linuxe, ale zaciatocnici to maju velmi tazke a po mnohych pokusoch sa vratia tam odkial prisli. Niekedy Vase rady su velmi dobre ale su strohe a clovek neznaly veci len tazko sa v tom orientuje a zle sa do toho dostava. Aj Tebe dakujem, ze si mi chcel pomoct, bol som na tom odkaze wiki a robil som to podla toho a nepomohlo mi to.     
« Poslední změna: 29 Října 2007, 16:11:26 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #14 kdy: 24 Října 2007, 23:47:58 »
No pokud by jsi mel zajem to nekdy zkusit znovu... at jiz jakykoliv distro... tak jen do toho. Mas k Linuxu, jak je z tveho prispevku znat, pozitivni vztah. A to je dobre. ;)

Je to proste neco jineho, nez Wirdouz a chvilku cloveku trva nez se adaptuje. Zvlast, kdyz je hned na zacatku nejaky problem, ktery se ne a ne stale nedari vyresit. Ale i o by se casem urcite poddalo. :)

Je to vse o svobode rozhodnuti, proto preju hodne stesti v hledani toho sveho idealu. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.