Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 7.10 a Win XP SP1  (Přečteno 2620 krát)

mladoboleslavak

• Návštěvník
Ubuntu 7.10 a Win XP SP1
« kdy: 24 Října 2007, 21:50:29 »
Zdravím, jelikož nemám s Linuxem žádné zkušenosti, a chtěl bych něco málo získat, stáhnul jsem a vypálil imaxe ubuntu 7.10, nabootoval, odzkoušel. Chtěl bych si ho nainstalovat i na disk, ale nikde jsem nenalezl popis instalace na situaci podobnou té mé. Mám jeden fyzický harddisk rozdělený na 3 oddíly. Na prvním (C:) mám Windows ME, na druhém (D:) mám Windows XP SP1, na třetím (E:) mám nainstalované programy. Na druhém fyzickém disku (H:) mám filmy atd atd, a na třetím fyzickém  (externím) disku (I:) mám hudbu a veškeré instalátory. Chtěl bych nainstalovat Ubuntu místo windows ME, s tím, že bych oddíl, kde mám windows ME nainstalovány zformátoval, a pak se na něj pokusil nainstalovat Ubuntu 7.10. Mohl by mi někdo poradit, jak konkrétně na to ? díky za odpověď

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
Re: Ubuntu 7.10 a Win XP SP1
« Odpověď #1 kdy: 24 Října 2007, 22:04:45 »
spusť si instalaci a až se proklikáš k nástroji dělení disku tak vyber ten správný, předpokládám, že to bude hdb1 nebo sdb1, ten rozděl na tři partition:
jednu tak 5GB s ext3 s přípojným bodem /
druhou podle místa s ext3 s přípojným bodem /home
a třetí tak 2GB se systémem swap.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

mladoboleslavak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Října 2007, 22:08:17 »
no ta partition, kde mám ME má 10GB, takže šlo by nějako konkrétně napsat kolik GB na swap, kolik na systém a tak ? dík

slashsbluesball

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 24 Října 2007, 22:21:05 »
ja bych to zkusil asi takhle ;)

/        4GB
swap  1024MB
/home zbytek 

nevim kolik je minimum pro oddil / ale 4GB by mohly stacit ... necht nekdo zkusenejsi potvrdi :)
Desktop: MSI 848P Neo-V, Intel Pentium 4 CPU 2,80GHz, 1024 MB Ram, ATI Radeon 9200 128MB, OS: Gentoo 2007.0 :-), Win XP
Laptop: HP nc6120, Intel Pentium M Dothan CPU 1,86GHz, 1024 MB Ram, Intel GMA 900 128MB sdíl., OS: Ubuntu 7.10GG

mladoboleslavak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Října 2007, 22:33:56 »
jo a ještě se obávám jedný věci. Většinou sem se dočet, že mám disk před instalací linuxu defragmentovat, taxi tak přemejšlim, jestli vůbec defragmentovat (když ty ME zformátuju, ejstli to není zbytečný), a když defragmentovat, tak jestli jenom oddíl C: kde byly původně win ME a kerej sem naformátoval, a nebo i D: a E: kde mám XPčka a programy. Dík

slashsbluesball

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Října 2007, 10:30:57 »
myslim ze neni treba defragmentovat. staci pri instalaci naformatovat ty 3 oddily na disku pro instalaci:

/        ext3
swap  swap
/home ext3

;)
Desktop: MSI 848P Neo-V, Intel Pentium 4 CPU 2,80GHz, 1024 MB Ram, ATI Radeon 9200 128MB, OS: Gentoo 2007.0 :-), Win XP
Laptop: HP nc6120, Intel Pentium M Dothan CPU 1,86GHz, 1024 MB Ram, Intel GMA 900 128MB sdíl., OS: Ubuntu 7.10GG

mladoboleslavak

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Října 2007, 10:44:30 »
myslim ze neni treba defragmentovat. staci pri instalaci naformatovat ty 3 oddily na disku pro instalaci:

/        ext3
swap  swap
/home ext3

;)

teďka tomu nějak nerozumim, já nechci formátovat 3 oddíly, já chci naformátovat jenom jeden oddíl, kde mám ty Win ME, s Xpčkama a datama nechci dělat nic  ;)

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 25 Října 2007, 11:06:29 »
ten Windows ME oddil rozdel: 1GB swap, 9GB ext3 s pripojnym bodem / , na tak malym oddilu je blbost delat zvlastni /home oddil..

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #8 kdy: 25 Října 2007, 11:06:45 »

/        ext3
swap  swap
/home ext3

;)

teďka tomu nějak nerozumim, já nechci formátovat 3 oddíly, já chci naformátovat jenom jeden oddíl, kde mám ty Win ME, s Xpčkama a datama nechci dělat nic  ;)

to je v pořádku, jen ten jeden oddíl musíš rozdělit na tři podle výše popsaného návodu.
ale radši si nejdřív pořádně nastuduj wiki abys pochopil, proč ti to tu všichni radí
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
« Odpověď #9 kdy: 26 Října 2007, 07:57:45 »
Lehká nápověda, abys věděl, proč je nutné disky dále dělit a kolik to asi potřebuje místa, je ale myšlena instalace LINUX + těch asi 100 programů co se instalují

Tvorba oddílů je závislá na dostupném místě. Rozdělování disků by se mělo řídit těmito
základními pravidly:

Do 4 GB:
Jeden oddíl pro swap (odkládací oddíl) a jeden pro kořenový souborový systém
(/). V tomto případě bude kořenový souborový systém obsahovat i adresáře, které
se někdy instalují na samostatné oddíly.

4 GB a více:
Odkládací oddíl, oddíl pro kořenový souborový systém (1 GB) a samostatné oddíly
pro každý z následujících adresářů: /usr (4 GB nebo více), /opt (4 GB nebo
více) a /var (1 GB). Pokud tyto adresáře nechcete mít v samostatných oddílech,
přidejte pro ně doporučený prostor do oddílu s kořenovým souborovým systémem.
Zbytek volného místa můžete použít pro adresář /home.
V závislosti na použitém hardwaru se může vyplatit vytvořit speciální oddíl pro start
sytému, obsahující adresář /boot) se soubory nutnými pro start systému a linuxovým
jádrem. Tento oddíl by měl být na začátku pevného disku a měl by mít velikost alespoň
8 MB nebo 1 cylindr. Platí pravidlo, že tento oddíl by měl být vytvořen vždy, pokud
ho YaST nabídne v návrhu instalace. Pokud si nejste jisti, bezpečnější je startovací
oddíl vytvořit.
Mějte na paměti, že některé (většinou komerční) programy instalují svá data do adresáře
/opt. To může být důvodem k vytvoření zvláštního oddílu pro adresář /opt nebo
k vytvoření dostatečně velkého kořenového souborového systému. KDE a GNOME
jsou také instalovány do adresáře /opt.

Já osobně bych udělal na 10G disku SWAP(odkládací oddíl),/(kořenový oddíl) a HOME(data uživatelů a jejich nastavení) - a někde jsem četl, že je výhodné mít SWAP na začátku disku kvůli rychlosti(je to vlastně taková paměť na disku - jako si vytváří Wokna), potom / (zde se instaluje OS a programy a nakonec HOME (nastavení uživatelů a data uživatelů)
dále je možno ještě přidat vlastní disk na "var", "usr", ale při 10G disku rozhodně NE !

Pokud si nejste jistý, bylo by dobré s někým zkonzultovat tabulku rozdělení disku, aby jste si nesmázl a nenaformátoval jiný disk :-)

Dále doporučuji prostudovat co a jak s GRUB, který se Vám zavede po instalaci OS LINUX a stará se o "multiboot" , nevím jak to probíhá u 7.10, ale 5.xx mi nenabízel nabootování do Windows.

Pokud máte GHOST doporučuji zazálohovat danou partition popřípadě pomocí SystemRescueCD nebo TrinityRescueKit, také lze instalaci OS LINUX natrénovat ve Vašich Woknech pomocí VirtualBox, který lze nainstalovat i pod Woknama.
« Poslední změna: 26 Října 2007, 07:59:42 od Pavel1TU »
Ubuntu 10.04 (9.04), Slack 12.2, Gentoo 10.1
ASUS M2N-E SLI nForce500; AMD Athlon A64 X2 4200+EE; 2G DDR2 800MHz; ASUS EN8500GT PCI-E; HDD 2x320G, AUDIOTRAK-Prodigy-7.1-hifi

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.