Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dotaz od neznalce  (Přečteno 1852 krát)

Ey-Jay

• Návštěvník
Dotaz od neznalce
« kdy: 24 Října 2007, 23:10:21 »
Zdravim, s PC pracuju už asi 8 let, samozřejmě používám win XP, ale kamarád mi nedávno ukázal tento systém a popravdě se mi docela zalíbil tak jsem si řekl že bych ho mohl vyzkoušet, ovšem mam pár dotazů, a budu velice rád když mi na ně někdo odpoví.

1.)  Jak je to s instalací softwaru na tento system (myslím tím různé programy jako Photoshop, Cubase SX, QIP, ICQ, nějaké hry, winamp atd. ...)
2.)  Když mi systém nebude vyhovovat lze ho jednoduše odstranit, a vrátit se zpět na win XP, s tim že mi na winech zůstanou veškeré data?
3.)  Jde používat i win a Ubuntu najdenou?

Díky za odpovědi.
« Poslední změna: 25 Října 2007, 19:16:58 od Anna Taliánová »

dumi

• Stálý člen
  • **
Re: Dotaz od neznalce
« Odpověď #1 kdy: 25 Října 2007, 00:41:22 »
ani sa veľmi nenakecám a dúfam, že vám odpoviem dostatočne obsiahlo:
1, treba rátať s tým, že Linux používa iné programy, ktoré síce môžu mať rovnakú alebo podobnú funkcionalitu, avšak sú iné. niektoré sa dajú spustiť cez špeciálny program, ktorý simuluje prostredie Windows, iné sa nedajú spustiť vôbec. vo všeobecnosti však inštalácia programov je v Linuxe ľahšia ako vo win, bližšie pozrite sem.
2, samozrejme sa Ubuntu dá odinštalovať, budete akurát musieť znovu nahrať zavádzač z Windows, bližšie tu, Ubuntu pri odinštalácii nemá dôvod mazať údaje z win disku.
3, áno, akurát treba pre Ubuntu vyhradiť miesto na disku, kam sa nainštaluje (ideálne takých 10gb)

a na záver odporúčam tento článok o prechode z win na Ubuntu.
« Poslední změna: 25 Října 2007, 19:18:11 od Anna Taliánová »
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Tinta

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Října 2007, 07:19:24 »
1, treba rátať s tým, že linux používa iné programy, ktoré síce môžu mať rovnakú alebo podobnú funkcionalitu, avšak sú iné. niektoré sa dajú spustiť cez špeciálny program, ktorý simuluje prostredie windows, iné sa nedajú spustiť vôbec. vo všeobecnosti však inštalácia programov je v linuxe ľahšia ako vo win, bližšie pozrite sem.

K tomu bych ještě příhodila odkaz se seznamem alternativ pro win programy.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #3 kdy: 25 Října 2007, 07:23:23 »
Jedine co ti tu asi nepojde je ten Cubase SX. Ale Linux ponuka zadarmo Ardour - to je skoro to iste.
« Poslední změna: 25 Října 2007, 19:19:08 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Ey-Jay

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Října 2007, 12:06:50 »
Okej, myslim děkuju za objasnění, myslim že ubuntu minimálně vyzkoušim :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.