Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: CompizFusion na integrované ATI Radeon X1100/X300  (Přečteno 3503 krát)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
CompizFusion na integrované ATI Radeon X1100/X300
« kdy: 27 Října 2007, 02:45:49 »
Tak jsem vyzkoušel CompizFusion na mém notebooku s ATI Radeon X1100(X300).
Postupoval jsem takto:
1. zálohoval jsem si xorg.conf
Kód: [Vybrat]
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_original2. Nainstaloval jsem pomocí
sudo apt-get install xserver-xgl xserver-xgl
3. Nainstaloval jsem dále pomocí
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager Compiz Managera
4. Upravil jsem na konci xorg.conf
Section "Extensions"
        Option          "Composite"     "0"
EndSection
 na
 Option             "Composite"        "1"

Po restartu a přihlášení naběhl xserver-xgl a hned byly body minus - černé pozadí, černé X místo kurzoru. Ovšem po dlouhém najetí šly zase body nahoru. Veškeré efekty šlapaly, okna se vlnily, byly průhledné, měl jsem kostku - no prostě CompizFusion.
Zkusil jsem 3D akceleraci - paráda. Takže jsem spustil OpenArenu a ouha - naprostý kolaps ze kterého se šlo dostat jen pomocí Ctrl+Alt+Backspace.
Po dalším přihlášení jsem raději už 3D hry nezkoušel! Ale zhruba po 10 minutách chodu se mi začalo vše sekat, kostka už nešla ani otočit, nešlo dokonce pohnout ani okny a procesor šlapal na 100%.
Následovalo další Ctrl+Alt+Backspace...
Vypnul jsem Efekty vzhledu (Systém > Volby > Vzhled), dal jsem tedy položku Žádné a znovu zkusil OpenArenu...Jak jistě tušíte - totálně rozhozený obraz, místo textů barevné kostičky, takže nešlo aplikaci ani řádně ukončit. Takže zase, nyní již má oblíbená klávesová zkratka Ctrl+Alt+Backspace...  pak jsem se zamyslel a usoudil jsem, že je mi přednější stabilita systému, možnost si sem tam zapařit pro oddech nějakou tu hru, když už na tom Linuxu jsou i FPS, přehrát si video bez problémů než spousta krásných efektů a nestabilní prostředí.

Raději si počkám, až bude toto prostředí stabilní, až bude možnost přepínání mezi efekty a normálním prostředím bez nutnosti horkého restartu a půjdou normálně 3D hry...

CompizFusion? Děkuji, zatím nechci!

P.S. - nebo existuje řešení, kdy mi bude CompizFusion šlapat a přitom budu moct hrát i hry, které vyžadují 3D akceleraci a budu si moct pustit film bez sekání či úplného "kousnutí"? Dokázal by to někdo zprovoznit?

EDIT: Zprovoznil jsem nové ovladače pro ATI 8.42.blabla, AIGLX je zprovozněné, zkusil jsem CF, aniž bych musel instalovat xserver-xgl a při zapnutí
Section "Extensions"
        Option          "Composite"     "0"
EndSection
 na
 Option             "Composite"        "1"
se mi sice CF rozjede, když vypnu efekty, tak normálně spustím i 3D hry, ale jakmile restartuji, tak mi naběhne blackscreen. Musím pak natvrdo vypnout notebook, najet do Recovery konzole, přepsat xorg.conf zálohovaným, zrestartovat a pak mi Ubuntu najede zase normálně. Efekty jsou samozřejmě nedostupné: "Kompozitní rozšíření není dostupné"... A takhle dokolečka - přepsat xorg.conf, restartovat gdm, povolit efekty, pak po vypnutí nebo restartu najet do Recovery mode, přepsat xorg.conf zálohou, restartovat a najede normální Ubuntu bez CF. Nevíte někdo, co s tím???
« Poslední změna: 28 Října 2007, 18:59:04 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Re: CompizFusion na integrované ATI Radeon X1100/X300
« Odpověď #1 kdy: 28 Října 2007, 19:03:50 »
Při pokusu o spuštění compizu přes terminál mi to vyhodí toto
marp@marp-laptop:~$ compiz
Checking for Xgl: not present.
Detected PCI ID for VGA: 01:05.0 0300: 1002:5a62 (prog-if 00 [VGA])
Checking for texture_from_pixmap: not present.
Trying again with indirect rendering:
Checking for texture_from_pixmap: present.
Checking for non power of two support: present.
Checking for Composite extension: not present.
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity

Neumí někdo z toho vyčíst, kde by mohl být problém?
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2007, 17:37:04 »
Tak nové ATI ovladače mi docela rozhodily Ubuntu, že mi naposledy, asi před týdnem, zůstala "černá obrazovka" a nepomohlo ani nahození xorg.conf_original v Recovery Mode.

Podle návodu na zdejší Wiki jsem provedl odstranění Ubuntu z disku a obnovu fixmbr ve Windows XP v Záchranné konzoli...A nic, nenajely ani XP, po startu ntb to chtělo po mě Reboot (proveden asi 100x)  nebo vložení Bootovacího CD!?! Prostě MBR zcela rozhozená - nevím, zda to bylo GG, protože při FF jsem tento postup normálně používal a fungoval.

Takže jsem musel provést úplný reinstal XP, samozřejmě se ztrátou všeho (ještě, že mám vypálené zálohy na DVD). Zkusil jsem taky dva dny OpenSUSE 10.3 s Gnome a děs a hrůza - tohle distro už nikdy!!! Samozřejmě po odstranění OpenSUSE nastal stejný problém s MBR (viz výše), který byl odstraněn až instalací Ubuntu 7.04!

Mám podezření, že tento bug s MBR dělá buď nové jádro nebo nový Grub...

Po posledních pokusech o čistou instalaci (trojitou!!!) Ubuntu 7.10, kdy nenaběhl Splash a celý start trval několik minut - po celou dobu černá obrazovka, jsem raději nainstaloval 7.04, následně komplexně zauktualizoval a provedl upgrade na 7.10, jako zcela poprvé (při prvním upgrade z FF na GG). Tento upgrade proběhl zcela korektně a GG mi teď beží v pořádku.

Na nové ovladače ATI (fglrx s AIGLX) si raději počkám, až budou oficiálně v repozitářích Ubuntu. 3D akcelerace mi běží svižně a Compiz-Fusion zatím nepotřebuji  ;)
« Poslední změna: 07 Listopadu 2007, 17:40:34 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 07 Listopadu 2007, 18:04:13 »
Nebudu tě lákat na CF = tady je návod  ;D , který uvedl wlado a já malinko jiný způsob na druhé stránce.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15594.0
Citace
Pravděpodobně ti chybí nahraný modul Xgl - uvedl jsem ho na druhé stránce, stejného odkazu
Citace
Myslím, že chybí editace tohoto souboru, která je také uvedena u návodu wlada

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #4 kdy: 07 Listopadu 2007, 18:14:51 »
Nebudu tě lákat na CF = tady je návod  ;D , který uvedl wlado a já malinko jiný způsob na druhé stránce.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15594.0
Citace
Pravděpodobně ti chybí nahraný modul Xgl - uvedl jsem ho na druhé stránce, stejného odkazu
Citace
Myslím, že chybí editace tohoto souboru, která je také uvedena u návodu wlada

Jasně a na co modul Xgl, když nové ovladače měly mít tento modul již v sobě? No, a těch návodů je zde na fóru už tolik, že je v tom docela chaos. Když jsem zkoušel doinstalovat samostatné Xgl ke starým ovladačům, tak mi sice CF chodilo, ale zase miu to zcela rozhodilo grafiku v 3D hrách a při přehrávání filmů - takže jsem to dal do pryč...

Ale to je už "prasé"  ;) protože laborovat s grafikou nebudu, přece jen mi je bližší košile (stabilita) než kabát (efekty). Jakmile budou uvolněny nové ovladače pro Ubuntu, tak bude snad stačit jeden klik na instalaci a vše poběží, jak má - 3D akcelerace, 3D hry, filmy a videa i efekty CF!

P.S. - Jinak přesně podle toho návodu jsem postupoval!
« Poslední změna: 07 Listopadu 2007, 18:18:02 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka

keeema

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 07 Listopadu 2007, 19:00:05 »
Me by i stacilo kdyby prozatim slo nastavit XGL jen jako druhe sezeni, ikdyz prepinani ve vzhledu je samozrejme lepsi... Ale nove ovladace mi zpusobily nepouzitelny video v MPlayeru... se vsemi moduli
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

Adam

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Listopadu 2007, 14:07:04 »
ja jsem to rozbehal bez vetsich problemu... dvakrat se mi to kouslo, ale myslim, ze to je proste HW... hlavne grafikou taky mam xpress 1100 jinak kosticka, okynka, horeni, vsecko hraje a vyskakuje a hybe se..
Live sucks and then you die

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.