Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Firewall + další dotazy  (Přečteno 2038 krát)

meiki

• Návštěvník
Firewall + další dotazy
« kdy: 01 Listopadu 2007, 10:38:36 »
Předem se omlouvám jestli jsem založil nový vlákno, moc se tu nevyznám.
Ubuntu mám naistalované 2 dny, zatím se mi líbí a dlouho jsem se trápil s jeho lokalizací... Takže se v něj zatím rozkoukávám, takže na mě musíte pomalu :D
Někde jsem si přečetl, že Ubuntu v sobě už má firewall a tak se ptám kde, protože bych v něm potřeboval nastavit příchozí UDP pakety na port 1234 z multicastových adres. A příchozí pakety typu igmp (Internet Group Managment Protocol).

A ještě jeden dotaz, mám ho na notebooku asus F3Ja a chtěl bych se zeptat, jestli Ubuntu podporuje takové ty druhé funkce jako např. vypnutí touchpadu, různé obrazové korekce jasu, nebo přepínání různých módů např. office mod, game, video, normal atd. Doufám, že chápete co myslím.

Předem díky za odpovědi a mějte se mnou trpělivost  ;)

JohnyN

• Host
Re: Firewall + další dotazy
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2007, 10:47:33 »
Zdar,
tak co sa tyka firewallu, musis pouzit nejaky nastroj, ktorym ho nastavis. Ubuntu uz firewall obsahuje, ale neobsahuje aplikaciu na jeho nastavenie. To mozes urobit pomocu doinstalovaneho programu, vid.:

Pozn.: citovany text je z wiki.ubuntu.cz
Citace
Je v Ubuntu nějaký firewall?

Ano, Ubuntu obsahuje přímo v jádře firewall iptables. K nastavení iptables existuje v Ubuntu několik nástrojů - mezi nejčastěji používáné patří Firehol a Firestarter. Ani jeden z těchto programů není v základní instalaci, ale oba se nacházejí v repozitářích, takže je jednoduché je doinstalovat.

sudo apt-get install firehol
sudo apt-get install firestarter

Firehol sice nemá grafické prostředí, ale jeho nastavení je snadné. Příklad nastavení můžete najít zde a na stránkách fireholu se nachází přehledný tutoriál(v angličtině).

Firestarter má jednoduché a intuitivní grafické prostředí.

luisah

• Závislák
Re: Firewall + další dotazy
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2007, 11:01:06 »
1) Co se týče firewallu, v systému je (iptables), neřešil bych teď kde a vlastně co to je. Defaultně po instalaci zapnutý není (jsou tu lidi, který firewall nemají zapnutý přes rok a v pohodě)
Firewall zapneš tím, že si buď nastavíš firewall pomocí FIREHOL
http://wiki.ubuntu.cz/Firewall%2C_router%2C_gateway?highlight=%28firewall%29

nebo příjemnější pro nastavení, pokud přecházíš z win je FIRESTARTER
- najdeš ho v Systém - Správa - Synaptic a vyhledáš firestarter a naistaluješ. Zobrazí se v Systém - Správa - Firestarter
(nebo spustíš terminál a zadáš sudo apt-get install firestart)
Tím že ho naistaluješ je firewall zaplí, žádný ikonky v tray se nezobrazují = prostě běží aniž by jsi si něčeho všiml.

Záleží co si vybereš a pak musíš kouknout jak se v tom co a kde nastavuje.

2)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14708.msg106204#msg106204
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=8388.0

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.