Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nepovolený přístup  (Přečteno 1981 krát)

WiLiMa

• Návštěvník
    • Muj weblog
Nepovolený přístup
« kdy: 04 Listopadu 2007, 09:01:07 »
Toto se mi stává celkem často někde to po mě chce heslo (to nevadí) , ale někdy to napíše jen že nemáte přístup a nic víc. Jeden takový případ mam a potřebuji vyřešit. Jsem přihlášen  na Kubuntu přes účet který byl vytvořen při instalaci. Stáhnul jsem si z internetu PHP5 a Apache pro Linux podle návodu je mám rozbalit do /usr/local/src ale tam mě zastaví administrátorská práva. Jde to nějak vypnout na určitý čas ?? na wiki jsme to moc nepochopil jestli jsem se díval správně.   >:(
« Poslední změna: 18 Listopadu 2007, 18:21:31 od Anna Taliánová »
Linux Ubuntu
Mozilla

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Nepovolený přístup
« Odpověď #1 kdy: 04 Listopadu 2007, 09:19:28 »
To asi není nic složitého.

Pokud chceš v terminálu spouštět příkazy jako root, buďto před ně napiš sudo, nebo se rovnou jako root přihlaš příkazem sudo su.

Pokud chceš spouštět grafické aplikace s rootovskými právy, tak zmáčkni Alt+F2 a do okýnka napiš kdesu + jméno programu. Zeptá se tě to na heslo a pak to ten program spustí s rootovskými právy. (V Gnome je místo kdesu gksudo.)
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

pinpet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 04 Listopadu 2007, 10:15:01 »
kedze si zaciatocnik, tak radsej pis pred kazdy prikaz(ktory potrebuje pre spustenie rootovske prava) iba sudo. neprihlasuj sa ako root, lebo daco zle napises a uz to potom nezistis, co si spravil

edit: je to sice otravne, ale ma to aj svoje vyhody
edit 2: na wiki je to dobre napisane
« Poslední změna: 04 Listopadu 2007, 20:12:41 od pinpet »
lenivost je najvacsi bug cloveka

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 04 Listopadu 2007, 12:23:35 »
A ak potrebujes v grafike kopirovat zadaj v terminali
sudo nautilus
a otvori sa ti okno ktore ma prava zapisovat vsade.
Ovsem POZOR ako bolo pisane nadomnou ked nevies co presne robis postupuj velmi opatrne lebo si mozes rozhadzat system.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Tominn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 04 Listopadu 2007, 12:39:05 »
Rovnez se priklanim k nazoru, ze pokud jsi zacatecnik, tak rozhodne nemem pristupova prava k souboru, ktere maji implicitne nastavena prava na 644 (rw-r--r--). Je to tak nastaveno, protoze to tak ma byt. Jde o systemove adresare, byt s tvymi daty.
Pokud potrebujes proves operaci, pri ktere dostanes odpoved Permission denied, tak pouzij pred ten samotny prikaz jeste prikaz 'sudo'. Dalsi moznost je pouzit prikaz
Kód: [Vybrat]
su -c 'nejaky_porgram', , kdy tento program se spusti pod root uctem.

Mnoho zdaru
Kdyz pivo, tak plzensky, kdyz OS, tak tucnacky,
kdyz zenu, tak nahou, kdyz browser, tak Yahoo.

Pavelp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 04 Listopadu 2007, 17:01:39 »
Proc neinstalujete Apache a PHP z originalnich repozitaru Ubuntu? Mate nejaky duvod / kdyz jste zacatecnik / toto obchazet ?

Tominn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 04 Listopadu 2007, 17:44:37 »
Pravda, pravda..................apache2 a php5 jsou v repositarich. Instaloval jsem je, takze to vim. Muzete mit samozrejme jiny duvod. ;)
Kdyz pivo, tak plzensky, kdyz OS, tak tucnacky,
kdyz zenu, tak nahou, kdyz browser, tak Yahoo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.