Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Automatické uspání odkládacího disku v době nečinnosti  (Přečteno 3595 krát)

Jana

• Host
Automatické uspání odkládacího disku v době nečinnosti
« kdy: 09 Listopadu 2007, 09:16:11 »
Zdravím vespolek.
U w. jsem si v řízení spotřeby nastavila uspání odkládacího disku například po deseti minutách.
Mám Xfce (xubuntu) a v nastavení screensaver jsem to nenašla. Něco málo jsem našla odpověď tady v dotazech, ale nerozumím tomu. Není tam přesně napsáno co mám udělat. Můžete mi s tím někdo pomoct?
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 21:15:48 od Anna Taliánová »

páf

• Návštěvník
Re: Automatické uspání odkládacího disku v době nečinnosti.
« Odpověď #1 kdy: 20 Listopadu 2007, 15:54:40 »
Nikdo neodpovídá, tak to zkusím protože se mi zdá odpověď jednoduchá.
Já to řešil v terminálu zadáním code:
sudo apt-get install noflushd
Před stahováním to chce akorát napsat Y a potvrdit enterem. Po instalaci již vše fungovalo i bez nastavení časů, ale časy by měly jít nastavit dle potřeby. Myslím si též, že by balík měl jít nainstalovat také pomocí synapticu, ale na 100% to nevím, protože jsem to nezkoušel.

PS. koukni, že by nám to spolu slušelo?  ;)
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 01:30:33 od Anna Taliánová »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopadu 2007, 17:09:58 »
Na co by to uspani odkladaciho disku melo byt? To se tyka swapu? Co myslite tim "odkladaci"?
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 09:06:35 od kkaarreell »

Jana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Listopadu 2007, 09:54:19 »
Na co by to uspani odkladaciho disku melo byt? To se tyka swapu? Co myslite tim "odkladaci"?
Někdo si dokoupí k PC další hdd a to třeba z toho důvodu, aby se mu zvětšilo odkládací místo. Uspáním řeším nižší spotřebu, opotřebení a u mne i nižší hlučnost.

Vyzkoušela jsem již odzkoušený postup od páfa a skutečně to začalo vypínat aniž bych něco nastavovala!
Ale nedá mi to, abych neodzkoušela postup pana DuckD, jenom škoda že rady nepřišly dříve, už jsem myslela, že se na mě všichni vykašlali.

PS. ježiši !!   :o  To by asi nebylo dobrý...   :)
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 10:18:25 od Jana »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Re: Automatické uspání odkládacího disku v době nečinnosti
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2007, 10:57:18 »
Porad jsi nejsem jisty, co myslite odkladacim mistem, ale pravdepodobne opravdu myslite swap (misto na disku pro odkladani nepouzivanych dat z operacni pameti). Vytvoreni swapu na dalsim disku jiste mozne je (i kdyz tezko nekdo koupi novy disk jen kvuli swapu  :) ), ale nejdriv bych si overil, zda dosavadni swap neni dostatecny (vyuzivan cely). Ja to resil zvetsenim kapacity RAM, swap samotny problem (nedostatek pameti) prilis neresi. Ale asi mate duvod, proc to chcete zrovna tak.
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 12:26:18 od Anna Taliánová »

Jana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Listopadu 2007, 11:50:50 »
Ne ne pane, nerozumíme si. Nehledejte v tom nějakou vědu. Swap tím nemyslím, odkládacím místem myslím volné místo na disku pro uložení např. fota, či rodinného videa z dovolených a jiných rozměrově náročných dat.
Využití přídavného disku (D) o proti systémového disku (C) je časově poměrem podstatně nižší a proto jeho mnohdy několikahodinový chod naprázdno mi připadá zbytečný.
Nyní právě z vašich příspěvků se dovídám, že tato úspora lze  uskutečnit i na disku C. Nicméně jsem sluchem zjistila, že se asi tak už děje i u mne, protože nějaký disk (asi C) dost často zapíná a zase vypíná i když disk D už dávno stojí - má jiný zvuk rozjíždění. Jsou to ale první dojmy, takže se mohu mýlit.
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 12:27:07 od Anna Taliánová »

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #6 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:48:16 »
Ne ne pane, nerozumíme si. Nehledejte v tom nějakou vědu. Swap tím nemyslím, odkládacím místem myslím volné místo na disku pro uložení např. fota, či rodinného videa z dovolených a jiných rozměrově náročných dat.
Využití přídavného disku (D) o proti systémového disku (C) je časově poměrem podstatně nižší a proto jeho mnohdy několikahodinový chod naprázdno mi připadá zbytečný.
Nyní právě z vašich příspěvků se dovídám, že tato úspora lze  uskutečnit i na disku C. Nicméně jsem sluchem zjistila, že se asi tak už děje i u mne, protože nějaký disk (asi C) dost často zapíná a zase vypíná i když disk D už dávno stojí - má jiný zvuk rozjíždění. Jsou to ale první dojmy, takže se mohu mýlit.

Je potreba si uvedomit ze pevne disky u PC nejsou jako u notebooku (nejsou staveny na caste vypinani a zapinani). Nekde sem cetl ze pocet cyklu je u stolnich 40000 (ale ruku pod sekeru za to nedam). Doporucoval bych rozmyslet si, jak casto se zapina - vypina a zdali se to vyplati.
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 16:18:14 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 21 Listopadu 2007, 15:04:40 »
Je potreba si uvedomit ze pevne disky u PC nejsou jako u notebooku(nejsou staveny an caste vypinani a zapinani). Nekde sem cetl ze pocet cyklu je u stolnich 40000 (ale ruku pod sekeru za to nedam). Doporucoval bych rozmyslet si, jak casto se zapina - vypina a zda-li se to vyplati.
Kdyz se nastavi vypinani po 10 minutach necinosti, tak v tom nevidim zadnej problem. Kdyz uz se na ten disk nehrabalo 10 min, tak to snad jeste chvili vydrzi (prikaz spoustet pod rootem, takze pripadne pres sudo, uvadim jej takto pro pripad zacleneni do skriptu).
Kód: [Vybrat]
# hdparm -S 120 /dev/sdX

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #8 kdy: 21 Listopadu 2007, 16:17:04 »
Je potreba si uvedomit ze pevne disky u PC nejsou jako u notebooku(nejsou staveny an caste vypinani a .....
Kdyz se nastavi vypinani po 10 minutach necinosti, tak v tom nevidim zadnej problem. Kdyz uz se na ten disk nehrabalo 10 min, tak to snad jeste chvili vydrzi (prikaz spoustet pod rootem, takze pripadne pres sudo, uvadim jej takto pro pripad zacleneni do skriptu).
Kód: [Vybrat]
# hdparm -S 120 /dev/sdX

V tom pripade este neni na skodu onen parametr notime :).

« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 16:19:10 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 21 Listopadu 2007, 16:50:26 »
Spravne je "noatime", ne notime!!!

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #10 kdy: 22 Listopadu 2007, 08:33:43 »
Spravne je "noatime", ne notime!!!
aah preklep. Pardon
I <3 TRANCE mjuzik

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.