Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ochrana grub při přeinstalaci XP  (Přečteno 2993 krát)

LBuzivatel

• Návštěvník
ochrana grub při přeinstalaci XP
« kdy: 10 Listopadu 2007, 20:44:06 »
Naruší přeinstalace XP grup? Jestli jo, tak jak ho zachovat?

Tenhle problém mě vzniknul po instalaci Ubuntu 7.10. Měl jsem rozdělený disk 20/210GB. Když jsem nechal instalovat Ubuntu, tak se s tím instalátor nemohl vypořádat a porád nabízel k rozdělení jen ten menší systémový oddíl a ruční rozdělení neumělo nic jiného než odstranit stávající oddíl a vytvořit nové. Tak jsem musel tímhle způsobem instalaci ukončit vrátit se do windows a vytvořit nový oddíl pomocí ashampoo partition manageru ve Windows a na tenhle nový 25GB oddíl posléze nainstalovat Ubuntu, přes ruční volbu. Jenže instalace ununtu z nějakého nepochopitelného důvodu poškodila hal.dll nutný k bootu windows, nechápu? Bohužel to nešlo opravit z instalčního cd windows, nezabral ani bootcfg /rebuild a ani expand nového hal.dll z instalačního cd na místo toho poškozeného.
Takže musím přeinstalovat windows, obávám se, že to zase pro změnu poškodí zavaděč grub.
« Poslední změna: 11 Listopadu 2007, 12:58:28 od LBuzivatel »

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Re: ochrana grup při přeinstalaci XP
« Odpověď #1 kdy: 10 Listopadu 2007, 20:49:05 »
Ano
Naruší přeinstalace XP grup?
Ano, instalace přepíše MBR. Obnova boot manažeru Grub po reinstalaci Windows

LBuzivatel

• Návštěvník
Re: ochrana grub při přeinstalaci XP
« Odpověď #2 kdy: 11 Listopadu 2007, 09:22:45 »
Ten odkaz jsem četl, ale ještě by mě zajímalo, jestli nevede cesta i nějak přes zálohu toho grubu třeba na flasku. A pak ho jen pomocí live cd nakopírovat zpátky repsektive přepsat ten poškozený.
« Poslední změna: 11 Listopadu 2007, 12:58:11 od LBuzivatel »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Poslední změna: 11 Listopadu 2007, 09:39:33 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 11 Listopadu 2007, 11:24:55 »
Ten odkaz jsem četl, ale ještě by mě zajímalo, jestli nevede cesta i nějak přes zálohu toho grupu třeba na flasku. A pak ho jen pomocí live cd nakopírovat zpátky repsektive přepsat ten poškozený.
1. Je to Grub.
2. Proč to dělat takhle? Prostě grub znova nainstalujte - nastavení stejně neztratíte, protože je uchováno v konfiguračním souboru... Zbytečně se snažíte zesložitit to...

LBuzivatel

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 11 Listopadu 2007, 13:01:13 »
Ten odkaz jsem četl, ale ještě by mě zajímalo, jestli nevede cesta i nějak přes zálohu toho grupu třeba na flasku. A pak ho jen pomocí live cd nakopírovat zpátky repsektive přepsat ten poškozený.
1. Je to Grub.
Gru "b" - opraveno:-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.