Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ovladanie GNOME bez mysi  (Přečteno 1674 krát)

mgrafi

• Návštěvník
Ovladanie GNOME bez mysi
« kdy: 14 Listopadu 2007, 12:51:07 »
Zdravim, konecne mi cez Ship-It prislo nove Ubuntu, tak som sa rozhodol ho nainstalovat. Narazil som vsak na seriu nestastnych udalosti:

1) Mam Bluetototh mysku a Ubuntu mi ju samozrejme nenaslo. Konzolove prikazy si fakt nepamatam.
2) Vo Widlach je pekna a mnou casto pouzivana ficura - ovladanie mysi pomocou numerickej klavesnice. Nic take som vsak v Ubuntu defaultne nainstalovane nevidel.
3) Chcel som teda vygooglit nejaky navod na spojazdnenie mysky. A hopla, na LIVE CD nie su ani textove browsery typu Links ci Lynx, takze cez konzolu sa nikam nedostanem.
4) OK, pomoze Firefox, no ten treba najprv spustit. Pomocou CTRL-ALT-TAB som sa teda prepol do horneho panelu, TABulatorom som sa dostal na ikonku FF. ENTER, Firefox sa spustil. Ake vsak bolo moje prekvapenie, ked som zistil, ze horny panel ("Top Panel") zacal pozierat vsetky klavesove skratky. Nefungoval ani CTRL-ALT-TAB, ani ALT-TAB, dokonca ani skratka pre pristup k menu v hornom paneli ALT-F1. ESCape samozrejme tiez nefungoval. Nepodarilo sa mi tak prepnut focus na spusteny Firefox a ostal som visiet. To je dost neprijemny BUG. Zrejme sa tyka samotneho GNOME, lebo podobne trable som mal aj na GENTOO.
5) Vyzobral som teda od kamarata na par minut klasicku PS/2 mysku. Zapojil som ju a nic, Plug'nPlay sa nekona. Vyskusal som teda restart X Session pomocou CTRL-ALT-BACKSPACE, nic, myska stale nesla. Pomohol az reboot ("shutdown now" je jeden z mala systemovych prikazov, ktore poznam).

Chcem dat Ubuntu este jednu sancu, tak mi prosim poradte, ako mam nabuduce vyriesit situacie z bodov 2,4,5. Vdaka.

dumi

• Stálý člen
  • **
Re: Ovladanie GNOME bez mysi
« Odpověď #1 kdy: 14 Listopadu 2007, 15:47:26 »
ad. 2: ovládanie myšky pomocou numerickej klávesnice zapnete v systém → predvoľby → univerzálny prístup → keyboard accessibility. tam treba povoliť sprístupnenie klávesnice a v záložke myš klávesami povoliť simuláciu myši klávesami.
ad. 4: programy môžete spúšťať skratkou ALT+F2. s tým firefoxom som sa s niečím podobným nestretol. pomocou F6 sa môžete prepínať medzi panelom na zadanie adresy a konkrétnym obsahom karty. ALT+TAB mi funguje normálne. a to, že ak chcete v ponuke firefoxu otvoriť položku Súbor, stlačte ALT+S, Záložky ALT+O atď. asi nemusím pripomínať (samozrejme pri anglickom firefoxe sa to rôzni).

dúfam, že vám to pomôže.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.