Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nedostatečná práva  (Přečteno 2456 krát)

meiki

• Návštěvník
Nedostatečná práva
« kdy: 14 Listopadu 2007, 18:06:58 »
Chci si v souboru menu.lst (jelikoz mam dual boot xp a ubuntu) zmenit time pro prihlašování. Ale kdyz to zmenim a chci to ulozit tak mi vyskoci hlaska ze k ulozeni nemam prava. Co jsem procital forum, tak jsem zjistil ze si musim nastavit prava jako root. Ale kdyz jsem to zkousel pres System-Sprava-Uzivatele a skupiny, tam jsem u sebe ve vlastnostech, zalozka pokrocile nastavil hlavni skupinu: root.
Nebo druhy pokus pres alt+f2- xterm-sudo -s a nastavil jsem se jako root, tak mi porad skace ze nemam prava k ulozeni. Nevite jak to mam udelat, abych ten soubor mohl editovat, jsem zacatecnik, tak na me spise polopaticky. Diky  ;)

jirihuf

• Stálý člen
  • **
Re: Nedostatečná práva
« Odpověď #1 kdy: 14 Listopadu 2007, 18:43:11 »
Práva toho souboru neměňte. Jsou tam z určitého důvodu.
Ovšem řešení není složité. Postačí, když soubor otevřete s rootovskými právy. To učiníte následovně - příkazem v terminálu -
Kód: [Vybrat]
sudo gedit cesta_k_souboruTakto otevřený soubor půjde uložit.
Have you tried turning it off and on again?

meiki

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2007, 09:52:36 »
Dobře,tak jsou to zkoušel, ale ta cesta k souboru se mu nelíbí. Vždy mi pro editaci otevře soubor menu.lst ale v adresáři home/user/boot/grup a nejde mi udělat, aby otevřel ten soubor jen v adresáři boot/grup.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2007, 09:55:23 od meiki »

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2007, 10:36:00 »
Dobře,tak jsou to zkoušel, ale ta cesta k souboru se mu nelíbí. Vždy mi pro editaci otevře soubor menu.lst ale v adresáři home/user/boot/grup a nejde mi udělat, aby otevřel ten soubor jen v adresáři boot/grup.
No tak v tom případě -
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Have you tried turning it off and on again?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.