Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunguje zápis na USB disk (formát FAT)  (Přečteno 3002 krát)

Jan.Bilek

• Návštěvník
nefunguje zápis na USB disk (formát FAT)
« kdy: 16 Listopadu 2007, 08:09:59 »
Mám takový problém:
na kubuntu 7.10 jsou dva uživatelé, já a přítelkyně, pokud já připojím USB disk, automaticky se namountuje a lze z něj v pořádku číst i na něj zapisovat. Pokud to samé ale provede přítelkyně ze svého účtu, může z disku jen číst. Jedná se o starý 128MB USB disk ve formátu FAT.

Zkoušel jsem přidat přítelkyni do stejné skupiny ve které jsem já, kvůli právům a nepomohlo to.
Také jsem zkoušel, dle rad kamaráda, přidat do fstab následující rádku, ale taktéž bez výsledku, navíc nefungoval automount.
Kód: [Vybrat]
/dev/sdd1 /media/usbdisk vfat rw,defaults,uid=1000,gid=1000 0 0
Předem děkuji za nápady.
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 04:28:41 od Anna Taliánová »

Marek_

• Aktivní člen
  • *
Re: nefunguje zápis na fat USB disk
« Odpověď #1 kdy: 16 Listopadu 2007, 09:33:26 »
Zajímavé, včera jsem řešil naprosto stejný problém. Ono právo zápisu má jen vlastník (po default automountu) a kdo je vlastník asi záleží na tom, kdo disk připojí. Hrál jsem si s příkazem pmount a pak se to při jednom připojení podařilo, jinak většinou nee. Jde vám ten disk bezpečně odebrat? To mi též nešlo! Neměl jste místo něj před tímto připojený jiný? Stejně si myslím, že tam musí být nějaká chyba, na mount (automount) disků je tu nějak podezřele moc dotazů (třeba oproti Fiesty). Nemohl by se někdo fundovaný vyjádřit k jakým změnám při přechodu na Gutsy došlo?
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 16 Listopadu 2007, 13:26:08 »
Fstab zkusit:
Kód: [Vybrat]
/dev/sdd1 /media/usbdisk vfat rw,defaults,users,uid=1000,gid=1000 0 0jestli to polkne.
Automount mne zlobi taky, i kdyz s jinym typem disku, ale to usb proste na linuxu chodi divne a to mi nikdo nevymluvi. Zkuste jeste pred mountem ten disk projet e2fsck, cast to byva pricina, ze se disk nemountne, kdyz jsou na nem chyby, zalezi na filesystemu. To ovsem zase neresi problem automountu.  A dal je to ducharina.

Jan.Bilek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 16 Listopadu 2007, 18:35:15 »
Děkuji za reakce.

Zkusil jsem do fstab vložit tento řádek, ale stále to nefunguje tak jak by mělo.

Pokud se přihlásí pouze jeden uživatel, je vše v pořádku, disk se sám připojí i pro zápis, ale pokud je přihlášen i druhý uživatel, toto připojení zlobí, musí se vždy jeden odhlásit. Disk se připojí jen pro čtení.

EDIT: Ještě jsem zapoměl dodat že jsem to zkoušel s dvěma flash disky. 1. 128MB Seitec USB2.0 a 2. A data JOGR 1GB USB 2.0 oba dva naprosto stejný výsledek

Jan.Bilek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Listopadu 2007, 20:06:11 »
nikdo neví?

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 23 Listopadu 2007, 23:22:54 »
nastav práva adresáře do kterého připojuješ disk pro čtení i zápis kohokoliv. a v fstab napiš tetnto řádek místo toho co tam máš pro ten usb disk:

/dev/sdd1 /media/usbdisk vfat nouser,auto,noatime 0 0

dej mi prosím vědět jestli to pomohlo. jestli nevíš jak to nastavit, ozvi se.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.