malinka rada od sice ne profi uzivatele linuxu, ale od cloveka s vlastnimi zkusenostmi:
Me se nejvice vyplatila verze dualbootu, kdy kazdy z OS ma VLASTNI DISK - ja to mam reseno tak, ze na DISKU 2 (jak ho vidi windows) mam dve linuxove particie ext3 a jednu swapovou, ale v BIOSu je mam prehozeny, tedy kdyz jsem v linuxu tak ten si zase mysli, ze to windows je na druhem disku (sdB) - taky GRUB nemam zapsan v MBR windowsu (prvniho disku), nybrz v MBR toho druheho disku => jakakoliv havarie kterehokoliv z OS (ci v horsim pripade disku) mi v zadnem pripade nevyradi i druhy OS. V minulosti se mi casto stavalo, ze jsem treba preinstalil WIN, prepsala se MBR a bootovani do linuxu bylo v prdeli...nebo opacne, neco se pokakalo v linuxu a nemohl jsem bootnout do WINu...
Takze pokud muzete data z disku 2 (HDB) zalohovat, zalohujte je, a nainstalujte LINUX na nej, s grubem v MBR druheho disku, a ten pak zaradte jako prvni, aby se spoustela MBR DRUHEHO DISKU - odsad pak muzete bootovat linux z jednoho disku nebo win z druheho disku... To ovsem bude chtit zase nejake formatovani a novou instalaci ubuntu (tu novou instalaci ale provadejte az pote, co budete mit prehozeny disky, aby zavadec GRUB spravne nasel a zapsal disk s WIN, jinak to budete muset zase delat rucne).
ostatne, grub zavadec by mel pak sam prijit na to, jak pridat windows do menu.lst (me to udelal sam a beha to - ale podobne navody se najdou i na netu):
title WINDOWS
root (hd1,0) #tady muze byt i 'rootnoverify'
savedefault
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1
A jeste jedna mala rada: radky s bootovanim windows umistete AZ ZA radek "### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST" - zajistite tim to, ze po aktualizaci jadra se vam radky s windowsem NEPREPISOU