Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: LiveCD Kubuntu  (Přečteno 3216 krát)

Traban01

• Návštěvník
LiveCD Kubuntu
« kdy: 27 Listopadu 2007, 08:05:54 »
Ahoj, chci ze zeptat, zda je normální, když spustím LIVE CD KUBUNTU, že nemohu procházet soubory na  HDD. Karta ve čtečce USB se mi otevře a mohu soubory přicházet. Stále mi to píše, že přístup není povolen,(HAL) nebo zak nějak :) V Live distribucích, např SLAX, Mandriva to chodí. Potřebuji si nejprve vyzkoušet, zda mi bude fungovat 4G T-mobile mobile a pak si KUBUNTU klidně naistaluji. Ale bez internetu to nemá cenu. NA ostatních distribucích to chodí, ale tady je to nějak komplikované. Zkoušel jsem hledat v archívu, ale nic podobného jsem nenašel.
Dá se nějak zapnout sudo, nebo root v grafickém režimu. Když jsem si chtěl nastavit modem, tak mi to hlásilo, že nemám admin práva.
je jasné, že je to myšleno dobře, ale u LIVE CD na vyzkoušení to opravdu odrazuje :)
« Poslední změna: 27 Listopadu 2007, 21:40:31 od Vojtěch Trefný »
Jak něco začnu v Linux diskuzích, chci to dotáhnout do konce a vyřešit, aby se ti co pak budou hledat řešení stejných problémů se měli čeho chytit a ušetřili čas:-) Nerad se koukam na neukoncene a nevyřešená témata v diskuzních fórech.

Tominn

• Aktivní člen
  • *
Re: LIVE CD KUBUNTU
« Odpověď #1 kdy: 27 Listopadu 2007, 09:17:02 »
Cau pokud se nepledu, tak je potreba najprve namountovat hda k file systemu Live CD.
Neco jako:
Kód: [Vybrat]
mount /dev/hda1 /media/harddiskhda1 - za predpokladu, ze mas klasicky disk pripojeny do IDE, pokud mas S.A.T.A disk
harddisk - muzes si zvoli sve pojmenovani tohoto specialniho souboru
Kdyz pivo, tak plzensky, kdyz OS, tak tucnacky,
kdyz zenu, tak nahou, kdyz browser, tak Yahoo.

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Listopadu 2007, 09:26:38 »
Díky za odpověď. Večer to doma zkusím. Musím použít příkaz sudo, abych byl jako administrátor?
Jak něco začnu v Linux diskuzích, chci to dotáhnout do konce a vyřešit, aby se ti co pak budou hledat řešení stejných problémů se měli čeho chytit a ušetřili čas:-) Nerad se koukam na neukoncene a nevyřešená témata v diskuzních fórech.

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 27 Listopadu 2007, 10:13:37 »
pravdepodobne ano,
bezni uzivatele muzou mountovat pouze filesystemy zapsane v /etc/fstab s volbou user

Tominn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 27 Listopadu 2007, 14:46:53 »
Díky za odpověď. Večer to doma zkusím. Musím použít příkaz sudo, abych byl jako administrátor?

Ano, tak jak rika kolega prikaz sudo se bude urcite hodit ;).......good luck

Traban01

• Návštěvník
Re: LiveCD Kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2007, 07:38:58 »
Je to zajimavé, zkoušel jsem ještě večer UBUNTU a tam jde prohlížet Hardisk bez problémů. Sudo funguje, zkoušel jsem sudo dmseg a výpis, jestli je vidět modem byl na světě ;)
U Kubuntu jsou hardisky s předponou SDA, ale já mám iDE disk. Tak to proto třeba nejde, že je v LIVE CD KUBUNTU myslím 7.1 nějaká chyba.
Jinak UBUNTU live CD extra pomalé. Mám P3 700MHz, 256MHz paměti. NEjprve potřebuji rozchodit 4G USB modem, vše si vyzkoušeta pak si systém rád nainstaluji  :) Na foru navody jsou, tak to budu dále zkoušet!

Tominn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 28 Listopadu 2007, 20:31:40 »
Citace
U Kubuntu jsou hardisky s předponou SDA, ale já mám iDE disk.
Pokud mate HDD typu IDE, tak v /dev hledejte specialni soubory hda....

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 28 Listopadu 2007, 22:20:34 »
Taky to mimochodem jde celkem pohodlně naklikat
menu -> Nastavení systému -> záložka Advanced -> Disk & souborový manažer
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.