Zdravím Vás,
po delší odmlce jsem se rozhodl opět vrátit k Linuxu na notebooku, jelikož na něm nedělám nic, co bych nezvládl i bez MS WS. Ovšem po SuSE, které jsem měl před pár lety, se mi na Ubuntu 7.10 začaly objevovat jisté problémy, které se mi nedaří pomocí hledání zde ani jinde správně vyřešit. Proto jsem doufal, že by snad někdo z vás mohl vědět. O co se jedná:
1) Obrazovka při spuštění ntb nebo např. aplikace sama ztmavne. Nezčerná, ale sníží se jas na minimum. Nechápu, z jakého důvodu se tohle děje, začalo to až po určité době po instalaci.
2) rozlišení 15.4" displeje by mělo být 1280x800, ale ani s nápovědami zde nebo v dotazech se mi nepodařilo nastavit obrazovku funkční jinak, než s rozlišením 1024x768. Zkoušel jsem upravit ten xconf soubor, změnit nastavení všude možně, typy monitorů, ale buď je to tak velké, že musím přejíždět myší mimo obrazovku, nebo se to prostě nezobrazí vůbec. Můžu sem postnout i ten conf, jestli to k něčemu bude.
Byl bych někomu z vás moc vděčný, kdyby třeba věděl jak mě popohnat, kterým směrem a tak. Nerad bych se zbavoval Ubuntu, začalo se mi docela líbit

Díky.