Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chyby v Ubuntu 7.10 nebo spíše ve mně? [vyřešeno]  (Přečteno 3700 krát)

Schobul

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Chyby v Ubuntu 7.10 nebo spíše ve mně? [vyřešeno]
« kdy: 30 Listopadu 2007, 19:19:21 »
Zdravím Vás,

po delší odmlce jsem se rozhodl opět vrátit k Linuxu na notebooku, jelikož na něm nedělám nic, co bych nezvládl i bez MS WS. Ovšem po SuSE, které jsem měl před pár lety, se mi na Ubuntu 7.10 začaly objevovat jisté problémy, které se mi nedaří pomocí hledání zde ani jinde správně vyřešit. Proto jsem doufal, že by snad někdo z vás mohl vědět. O co se jedná:

1) Obrazovka při spuštění ntb nebo např. aplikace sama ztmavne. Nezčerná, ale sníží se jas na minimum. Nechápu, z jakého důvodu se tohle děje, začalo to až po určité době po instalaci.

2) rozlišení 15.4" displeje by mělo být 1280x800, ale ani s nápovědami zde nebo v dotazech se mi nepodařilo nastavit obrazovku funkční jinak, než s rozlišením 1024x768. Zkoušel jsem upravit ten xconf soubor, změnit nastavení všude možně, typy monitorů, ale buď je to tak velké, že musím přejíždět myší mimo obrazovku, nebo se to prostě nezobrazí vůbec. Můžu sem postnout i ten conf, jestli to k něčemu bude.

Byl bych někomu z vás moc vděčný, kdyby třeba věděl jak mě popohnat, kterým směrem a tak. Nerad bych se zbavoval Ubuntu, začalo se mi docela líbit :) Díky.
« Poslední změna: 13 Ledna 2008, 22:52:10 od Anna Taliánová »

Tomáš Jančík

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1179
    • TomášJančík.net
Re: Chyby v 7.10 nebo spíše ve mně?
« Odpověď #1 kdy: 30 Listopadu 2007, 19:50:55 »
k bodu 2) mas nainstalovany ovladace ke grafice? Bez tech taky nekdy nedostanes zadny rozumny rozliseni...
« Poslední změna: 13 Ledna 2008, 22:49:02 od Anna Taliánová »

olbrait

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 814
  • Registered User #452059
Re: Chyby v 7.10 nebo spíše ve mně?
« Odpověď #2 kdy: 30 Listopadu 2007, 20:51:15 »
k bodu 1) pokiaľ máš spustené desktopové efekty (compiz fusion alebo beryl), tak je to preto, že pri spúšťaní danej aplikácie systém (alebo skôr grafika, neviem presne) to jednoducho nestíha. Robí to aj mne na kompe čo mám v popise a už som sa s tým zmieril. Nestáva sa to tak často a nie je to pravidlom (vždy iná aplikácia, vždy iná činosť)
« Poslední změna: 04 Prosince 2007, 15:00:11 od Anna Taliánová »
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

Schobul

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re: Chyby v 7.10 nebo spíše ve mně?
« Odpověď #3 kdy: 30 Listopadu 2007, 22:39:09 »
2 olbrait: Díky, díky! To bude asi opravdu ono.. Zkoušel jsem všechno možné, a zatím k žádnému zatmavení nedošlo.. To je docela drsné, taková náročnost na stupeň normal.
2 Runn3r.cZe: Možný to je, ale mám nainstalovány všechny aktualizace pro ubuntu (dneska večer naposledy) a když jsem se díval po těch inteláckých, tak jediné, co tam jsou mě dovedou sem: http://www.intellinuxgraphics.org/download.html a to mi teda moc nepomohlo..
Měl bych mít Intel GMA 950 Gfx, alespoň podle specifikací.
Děkuju

olbrait

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 814
  • Registered User #452059
Re: Chyby v 7.10 nebo spíše ve mně?
« Odpověď #4 kdy: 01 Prosince 2007, 01:06:25 »
pozeral si aj instalaciu intelackych ovladacov na wiki? http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9_karty_Intel
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

Schobul

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re: Chyby v 7.10 nebo spíše ve mně?
« Odpověď #5 kdy: 01 Prosince 2007, 09:45:51 »
Právě že podle toho návodu mi to stále nefunguje. Když jsem našel ty správné ovladače přes Synaptic (xserver-xorg-video-intel), tak jediná věc, která byla odlišná je, že jsem nedostal dotaz na povolení odstranit původní balík. Po restartu a nastavení rozlišení monitoru se buď nic nezmění (zůstane rozlišení 1024x768) nebo je větší než monitor, a musím přejíždět ven z něj.

Schobul

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re: Chyby v 7.10 nebo spíše ve mně?
« Odpověď #6 kdy: 01 Prosince 2007, 14:20:33 »
Tak to bylo opravdu ve mně ::)
Povedlo se mi zjistit příkazem lspci zjistil přesný typ GK, a potom jsem teda postupoval pomocí návodu výše. Jeden restart, změna rozlišení, a vše funguje. Je to krása, a já moc díky, jsem rád, že se to nakonec povedlo.
« Poslední změna: 04 Prosince 2007, 15:03:05 od Anna Taliánová »

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.