Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace windows  (Přečteno 3162 krát)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Instalace windows
« kdy: 02 Prosince 2007, 10:48:05 »
Ahoj,

na vánoce dostanu novej PC  8) a na moje přání tam bude nainstalovaný Ubuntu, jenže to má háček - nevim, jestli tam nemuseli doinstalovávat nějaký ovladače, takže nemůžu zformátovat disk a nainstalovat to v pořadí "win-lin"..  Nevíte tedy někdo jak korektně nainstalovat Windows XP tak aby to šlapalo přes GRUB ??
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Re: Instalace windows
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosince 2007, 11:02:53 »
Nejprve si budete muset zmenšit stávající root oddíl nejspíš (předpokládám že vám to dají na celý disk). Poté na prázdné místo nainstalovat windows... přičemž se Vám přepíše zavaděč grub na windows zavaděč. A potom podle návodu na wiki obnovíte grub.

PS: ale raději bych se naučil instalovat ubuntu sám než doufal, že mi tam vydrží celou dobu co budu mít toto pc (operační systém tzv. stárne)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #2 kdy: 02 Prosince 2007, 11:09:28 »
Odinstaloval bych to celkem rád, a až pak to nainstaloval v opač. pořadí; ale jak říkám - problém je v ovladačích.. co když mi pak Ubuntu nebude fungovat  ???
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Prosince 2007, 11:18:27 »
Je pravda, že asi nějjednodušší naistalovat win, a při instalaci si udělat rovnou místo pro lin a poté instalovat lin na volné místo.
Nechápu problém v ovladačích, co tím myslíš.
Pokud ti tam to ubuntu již naistalovali  a funguje, tak bude fungovat i když ho znovu naistaluješ. Ovladače v lin jsou již "naistalované" po instalaci.
Pouze může být problém z grafikou a to asi takový, že si jedním kliknutím a restartem naistaluješ ovldač grafiky, v případě že máš ATI nebo Nvidia a nevyskytnou se žádné problémy. U jiných grafáren by to mělo fachat hned po instalaci.
Není to jako ve win, že na každý "kousek" hardware musíš mít cd a naistalovat ovladač popř. stáhnout ovladač s insternetu a naistalovat. V lin teoreticky by mělo jít hned vše po instalaci. (samozřejmě záleží na hw jestli je podporovaný pod linuxem)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #4 kdy: 02 Prosince 2007, 11:26:57 »
Citace
Nechápu problém v ovladačích, co tím myslíš.
Pokud ti tam to ubuntu již naistalovali  a funguje, tak bude fungovat i když ho znovu naistaluješ. Ovladače v lin jsou již "naistalované" po instalaci.

Tak to bych netvrdil! dyť se stačí kouknout do problémy s hardware, tam je toho habaděj a většinou nezbývá, než čekat!
Navíc je problém v tom, že v podpoře hardwaru pro ubuntu jsem nenašel ani jednu shodu s mým "nastávajícím" PC, takže fakt nevim.
Jinak konfigurace je takováhle:

MB: MSI skt. AM2, nForce chipset, PCle
CPU: AMD 64 Athlon 5200+ X2
GRF: nVidia GeForce 8600 GT

a skutečně podle seznamu není podporováno ani jedno z toho!, takže předinstalované Ubuntu je moje jediná jistota.
Citace

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Prosince 2007, 11:49:13 »
Kód: [Vybrat]
samozřejmě záleží na hw jestli je podporovaný pod linuxem
Samozřejmě souhlasím, co jsi napsal, ale kromě výše uvedeného jsem také napsal:

Kód: [Vybrat]
Pokud ti tam to ubuntu již naistalovali  a funguje, tak bude fungovat i když ho znovu naistaluješ
je pravda, že jsem mohl ještě dodat, že se může stát, že budeš mít systém funkční a po nové instalaci se vykytne nějaký problém, který jsi před tím neměl, to může tedy znamenat jedině nějakou tu úpravu v systému, která je ovšem tedy řešitelná, pokud už fungovala. Popř. se stačí zeptat jestli stačilo systém pouze naistalovat a vše fungovalo, nebo jestli se muselo nějak do systému zasahovat.

Ono tu podporu hledat je někdy trochu obtížné, já když jsem kupoval něco nového, tak jsem hledal na forech zda právě u toho hardware co chci koupit měl někdo problém a pokud ano zda se podařil vyřešit.
« Poslední změna: 02 Prosince 2007, 11:51:46 od luisah »

Pethros

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Prosince 2007, 16:26:31 »
no v procesoru bych neviděl žádnej problém to mělo jít na klid
grafika se povolí ve správci nesvobodnejch ovladačů to už tu je napsaný(s tim sem eště nezažil problém)
a jestli tam nemáš nějákej spešl hw (třeba síťovku který je jen pár kusů atp.)tak to jede taky v klidu

ale celkově nevim co by tam mělo bejt za zváštní ovladače (podle toho co si napsal tak to bude standartní hw na kterej ovladače sou už v základu)

nebo se zeptat toho kdo ti tam to ubuntu předinstaluje jestli tam dával něco speciálního navíc

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Prosince 2007, 17:05:36 »
Odinstaloval bych to celkem rád, a až pak to nainstaloval v opač. pořadí; ale jak říkám - problém je v ovladačích.. co když mi pak Ubuntu nebude fungovat  ???
A oni na internetu nejsou? A kde je vzala ta firma co Vám stavěla PC?
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.