Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Drobná úvaha Linuxového začátečníka  (Přečteno 17342 krát)

vklee

• Návštěvník
Re: Drobná úvaha Linuxového začátečníka
« Odpověď #25 kdy: 09 Března 2009, 11:09:56 »
 Já sem e učil na střední škole DOS a WIN. Čiže víceméně sem by roky na jiném stystému jako je LINUX. Asi před 3 lety sem se něco snažil s LINUXEM ale nic se nepodařilo. V roce 2008 sem se zase začal zabývat linuxem a stáhl si UBUNTU 8.04.1 a vypadalo to fajn až na pár detajlú : nešel mi mikrofón na noťasu, problémy s aktualizací ( co se mi povedlo vyřašiť cez lidi tu na fóru-dík). Ale pořád sem měl na noťasu taky WIN XP i když sem se do něj nepřihlasoval. Letos v únorusem WIN XP zrušil nadobroo a dal UBUNTU 8.10 na celej HDD. Šlape bezvadně a funguje i ten mikrofón.
 Ja měl při pechodu na LINUX problémy s tímhle:
 znační HDD žádné C,D,E  ale HOME ..
 vadil mi sype u linuxu ale zvykl sem si
 ješte sem neskoušel wifi ( takže nevím jestli funguje)- nepotřebuji protože sem připojen cez kabel

Takže ja sem zatím spokojen.

Kecik

• Aktivní člen
  • *
  • nuqDaq yuch Dapol-where do you keep the chocolate?
    • Personal web page
« Odpověď #26 kdy: 09 Března 2009, 11:40:40 »
A co proboha čekáte?
Ukaž svojí babičce widle a bude blábolit to samý co ty.
The most important thing in the programming language is the name. A language will not succeed without a good name. I have recently invented a very good name and now I am looking for a suitable language.
D. E. Knuth, 1967

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #27 kdy: 09 Března 2009, 12:11:46 »
A co proboha čekáte?
Ukaž svojí babičce widle a bude blábolit to samý co ty.

Nechápu proč tolik akce,ten člověk napsal,že jespokojený.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

vklee

• Návštěvník
« Odpověď #28 kdy: 09 Března 2009, 12:39:01 »
 Nechápu proč si tak na mně vyjel. Jen sem dal múj pohled při přechodu z WIN XP na UBUNTu. Já sem s UBUNTU spokojen. Neadá to, nevyhazuje chyby jako WIN XP a všechno jde. a nejsem tak starý. je mi 30-let.

Kecik

• Aktivní člen
  • *
    • Personal web page
« Odpověď #29 kdy: 09 Března 2009, 13:23:11 »
Nevyjel sem na tebe ale na pzera
Citace
Proč jenom je Linux tak nepřátelský k začátečníkům? Když jsem poprvé začal používat Windows díky jeho snadnému ovládání jsem na podobný problém nenarazil.
a reagoval sem na tohle
The most important thing in the programming language is the name. A language will not succeed without a good name. I have recently invented a very good name and now I am looking for a suitable language.
D. E. Knuth, 1967

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #30 kdy: 09 Března 2009, 14:00:41 »
4 pzero>
Já jsem začínal celkem nedávno (datum mám v podpisu). A zrovna minulý týden jsem měl v ruce novou knížku o Ubuntu a zavzpomínal si na začátky. Mohly být mnohem lehčí. Napsal jsem něco i o knížce (jednoznačně ji doporučuji), můžete se podívat na můj blog

Dnešní stav je takový že Windows nezavrhuji (V podnikovém prostředí se dají nastavit tak že kompletní reinstalace libovolného uživatelského počítače mi zabere dvě minuty práce a slabou hodinku čekání bez toho abych u toho seděl), ale když nemusím tak je nepoužívám. A hlavně Microsoftu musím jen poděkovat. Díky Vistám jsem objevil Linux.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

vklee

• Návštěvník
« Odpověď #31 kdy: 09 Března 2009, 14:06:21 »
Tak se omlouvám. Promiň.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #32 kdy: 09 Března 2009, 14:23:03 »
Linux neni pro vsechny !!

.. donedavna byl Linux vysadou lidi, co se tak nejak (nekdo vice, nekdo mene) seriozne a profesionalne zajimali o *NIXove systemy ..
Pokud si nainstalujes Linux tak se nedovolavej jakychkoliv zaruk na kvalitu a privetivost ..

Ja osobne jsem presvedcen, ze s prichodem Ubuntu si Linux instaluje dokonce vice skudcu (angl. pest) nez pred nim ..
Skudce se pozna tak, ze je schopen se dle sve natury trapit se sytemem na ktery vetsinou intelektualne a ani z hlediska trpelivosti a tim vznikle potreby studia novych veci nema a zhusta po nekolika dnech/tydnech/mesicich zbabele prchne z5 do svych vysostnych vod (windows) a pomlouva Linux, ze tam nic nejde ..

Mas moznost #2 .. dej tomu par let a zkus to znovu.

@t.kubicek .. jedina poznamka .. dej pokoj s tim os x ;) .. tady jsi na Linuxovem foru, takze lobuj za jakou chces distribuci ale uz ne za tvuj mac .. zkus tady zalobbovat za vindous a uvidis co se semele ..

regards

Kecik

• Aktivní člen
  • *
    • Personal web page
« Odpověď #33 kdy: 09 Března 2009, 14:30:44 »

Ja osobne jsem presvedcen, ze s prichodem Ubuntu si Linux instaluje dokonce vice skudcu (angl. pest) nez pred nim ..
Skudce se pozna tak, ze je schopen se dle sve natury trapit se sytemem na ktery vetsinou intelektualne a ani z hlediska trpelivosti a tim vznikle potreby studia novych veci nema a zhusta po nekolika dnech/tydnech/mesicich zbabele prchne z5 do svych vysostnych vod (windows) a pomlouva Linux, ze tam nic nejde ..

Nádhera to si nechám zarámovat a pověsim v kanclu. Polovina kolegů se v tom pozná.
 :D :D :D
D. E. Knuth, 1967

vklee

• Návštěvník
« Odpověď #34 kdy: 09 Března 2009, 15:30:05 »

.. donedavna byl Linux vysadou lidi, co se tak nejak (nekdo vice, nekdo mene) seriozne a profesionalne zajimali o *NIXove systemy ..
Pokud si nainstalujes Linux tak se nedovolavej jakychkoliv zaruk na kvalitu a privetivost ..

Mas moznost #2 .. dej tomu par let a zkus to znovu.

@t.kubicek .. jedina poznamka .. dej pokoj s tim os x ;) .. tady jsi na Linuxovem foru, takze lobuj za jakou chces distribuci ale uz ne za tvuj mac .. zkus tady zalobbovat za vindous a uvidis co se semele ..

regards

Tak to je dobré!!!

To by chtělo dát tím lidem co na LINUX nadávají.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #35 kdy: 09 Března 2009, 15:56:29 »
Ja lobuju za klid a pohodu :D Kazdy at si instaluje co chce - nekdo se vyziva v tom, ze musi googlit, konfigurovat a kompilovat, aby rozjel kloudne svuj HW, nekdo dava prednost distru, ktere mu spravne detekuje HW a samo zaradi dobre ovladace...Osobne mam raci tu druhou variantu, pac mi zustane vic casu na zvladnuti jednotlivych, mne potrebnych aplikaci...
MAC je NIXovej system, tak bych ten lobing az tak spatne nevidel - taky se na MACa uz dlouho chystam - treba to do duchodu stihnu.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #36 kdy: 09 Března 2009, 21:06:54 »
Dobrý den,
už jsem tady také párkrát vyjádřil svůj názor, a ano, souhlasím, Linux není pro všechny. Ale je skoro pro všechny na domácí desktop. Člověk si musí poskládat priority, pokud chci, buď:
  - hrát nové hry
  - programovat pro windows :-)
  - stahovat kdejakou kravinu s koncovkou .exe a vyzkoušet co to dělá
  - provozovat DTP na profi úrovni
  ..... srovnávat Linux s windows
Tak pro mě Linux není.

Pokud chci od domácího počítače, aby uměl "internet" včetně komunikátorů, mailů,... Abych na něm mohl upravovat fotky z chlastaček/narozenin dětí/výročí rodičů, prarodičů (každý, ať si vybere co jeho momentálně jest), abych na něm mohl jednoduše sestříhat video, abych mohl tisknout, abych mohl scanovat, abych mohl zkouknout nějaký ten film, poslechnout písničku, napsat dokument, udělat tabulku...  Tak pro mě Linux je. Znovu podotýkám, že mluvím o domácím počítači! Člověk, který na úpravu fotek z dovolené naprosto nezbytně potřebuje nejnovější Photoshop a v něm dovede s bídou udělat ořez, ale má ho, je nesvéprávný struk tura (vemeno) pro kterého Linux není ;D

Cesta ke spokojenému uživatelství Linuxu je dvojí:
   - mám někoho, kdo Linux nainstaluje a stará se mi o počítač (v tom se ale kupodivu Linux neliší od jiných systémů i když nám MS tvrdí něco jiného) - tak to má má žena a nemá problém, vše jí funguje (má mě :-))
   - mám chuť se učit a hledat (mimochodem v tom si myslím se také Linux neliší od jiných OS), dnes mi kamarád popisoval jeho peripetie s hledáním ovladačů pro WiFi kartu... Hledal je na netu, stahoval, instaloval, zkoušel rozchodit a když asi na desátý pokus narazil na funkční postup, tak už měl WXP těmi instalacemi a odinstalacemi tak rozhašené, že udělal komplet reinstall, aby jak říkal to měl pěkně čisté, ale považuje to za "standardní, jednoduchý a uživatelsky příjemný postup" ;)
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: 09 Března 2009, 21:21:44 »
Citace
Skudce se pozna tak, ze je schopen se dle sve natury trapit se sytemem na ktery vetsinou intelektualne a ani z hlediska trpelivosti a tim vznikle potreby studia novych veci nema

Nesouhlasím. Intelektuálně na to má kde kdo, troufám si říct, že každý, kdo má ukončenou standardní základní školu problém vidím v tom, že Linux si naistaluje nesvéprávné, líné pubertální hovado proto, aby mohlo dělat před jinými nesvéprávnými pubertálními hovady vofuky, jací oni jsou nýmandi, protože oni furt sjížděj ty zas...ný wokna, kdežto on je ten jedinej správnej cool a free man, kterýho nic nerozhází a nebude jako blbec dělat to co vostatní, kteří jsou naprosto mimo, protože on je taky drsnej hacker... Tohle není vtip, tuhle debatu jsem před nedávnem zaslechl v hospodě u vedlejšího stolu, teda pravda, trvala asi hodinu a nebyla to debata, ale spíš monolog a troufám si tipnout, že hackerské umění toho típka končí na spuštění scanování portů na  csas.cz ;D  A o linuxu tak možná četl v Bravu... Nebo co mají puberťáci dneska za časopisy... Jo a pak jsem si uvědomil, že v jejich věku jsem byl vlastně stejný, tak jsem si říkal, že jich pár z toho asi vyroste... 
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

vklee

• Návštěvník
« Odpověď #38 kdy: 10 Března 2009, 11:03:43 »
 Přítel mojí segri má doma WIN XP a to jen kvúli hrám. Jeho slova sou že pokud by ty hry šli pod linuxem tak nechce XP ani vidět. ja hry nehrávam takže mi to nechybí.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #39 kdy: 10 Března 2009, 13:51:49 »
matyskovo : ach jo, to abych se styděl za to, že mi je 15 a že používám linux . protože někteří ho hned mají za líne pubertální hovado.... nebylo by lepší kdyby Linuxu dali nalepku 18+ ?
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #40 kdy: 10 Března 2009, 14:10:31 »
matyskovo : ach jo, to abych se styděl za to, že mi je 15 a že používám linux . protože někteří ho hned mají za líne pubertální hovado.... nebylo by lepší kdyby Linuxu dali nalepku 18+ ?

Jirko,ty darebo stáhl jsi distro s hvězdičkou,ty,ty, kluku zlobivý  ;D
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #41 kdy: 10 Března 2009, 14:12:49 »
Ja si o tobe spis myslim, ze jsi za a) sebestredny a vztahovacny , nebo za b) mas komplex menecenosti a sam se povazujes za "nesvepravne, line pubertalni hovado" ktere  si Linux nainstalovalo proto, aby se mohlo vytahovat pred sobe podobnymi , nebo za c)mel by sis precist jeste jednou co matyskovo napsal

co jsem tu od tebe zatim cetl, vypadalo docela rozumne, takze osobne bych se priklanel k c
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #42 kdy: 10 Března 2009, 14:13:24 »
Asi před 3 rokama jsem zkoušel taky Kubuntu, ale nelíbilo se mi, že tam nejdou hry a dělení disků mi přišlo divné. Poté jsem se vrátil k XP... Nyní jedu již rok na Ubuntu. Na tento systém jsem přešel na stolním PC i notebooku. Poté co se otec přesvědčil že je to stabilní a rychlý systém na kterém se dá dělat vše na co je zvyklí z Windows tak už jedou všechny domácí PC na Ubuntu 8.04. Pokud se nyní zamyslím nad dělením disků, které mi dříve přišlo v linuxu divné, tak dnes mi příde divné spíše to windowsové značení. V linuxu si můžu připojit jeden disk jako /home ve více distribucích... Hry které nyní hraji ( Return to caslte Wolfenstein, doom3 a ut2004) šlapají v linuxu skvěle a neopovrhnu ani OpenArenou, Glest či Counter-strike 2D... Nyní se mě otec již několikrát ptal, jestli by na jeho MDA nešlo místo Windows Mobile 5 dát taky linux...

Základní často používané akce jsou na druhou stranu vítaným usnadněním práce se systemem. Kolikrát vypínáte počítač příkazem ?
Kód: [Vybrat]
sudo halt
Pustim si muziku v Amaroku a pak dám do konzole
Citace
sudo su; sleep 3600; halt
« Poslední změna: 10 Března 2009, 14:25:18 od soudruh »
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #43 kdy: 10 Března 2009, 14:14:46 »
 ;D ;D ;D
Docela jsem se zasmál. Reagovat skoro 3 roky od založení threadu je bomba. Snad si to pzero ještě přečte.
(Někteří diskutující nám zkrátka dorostli  ;))
« Poslední změna: 10 Března 2009, 14:16:51 od nikola »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #44 kdy: 10 Března 2009, 14:27:05 »
Snad si to pzero ještě přečte.

No nevím -- Last Active: 07 June 2006, 17:34:27

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #45 kdy: 10 Března 2009, 14:39:09 »
;D ;D ;D
Docela jsem se zasmál. Reagovat skoro 3 roky od založení threadu je bomba. Snad si to pzero ještě přečte.
(Někteří diskutující nám zkrátka dorostli  ;))
.. omg. toho jsem si ani nevsiml .. taky jsem si mohl sve vylevy usetrit

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #46 kdy: 10 Března 2009, 15:05:19 »
Stet:
Citace
matyskovo : ach jo, to abych se styděl za to, že mi je 15 a že používám linux . protože někteří ho hned mají za líne pubertální hovado...
a to jako proč? Teda pokud se nechováte tak, jak popisuju?  ;) Pokud se tak chováte, tak to dá rozum, ne?

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #47 kdy: 10 Března 2009, 15:15:04 »
nekdy mi prijde ze kdyz reknu " je mi 15 a pouzivam linux" tak si to spousta lidi prelozi "dalsi z tech umachrovanych pubertaku co si mysli ze kdyz maji linux tak ze jsou cool a free" .  jo, mozna par takovych je, ale urcite to neni pravidlo
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #48 kdy: 10 Března 2009, 17:06:31 »
.. omg. toho jsem si ani nevsiml .. taky jsem si mohl sve vylevy usetrit

Ještě že sis je nešetřil. Vzpomněl jsem si na hru PEST kterou dávali k didaktiku gama, kde se škůdci likvidovali různobarevnými spreji. To jsem si nějak spojil s některými tvými údernými komentáři, zase zapracovala představivost a  dost dlouho jsem se chechtal...

IMHO "Linux není pro všechny" bych změnil na "Počítače nejsou pro všechny."
Někdo se klikat naučí, je jedno jestli Windows/Linux/Mac a někdo se klikat nenaučí. Stejně jako řídit auto. (v inzerátech označováno jako "požadována znalost práce s počítačem a ŘP sk. "B")

Myslím že můžu souhlasit s matyskovo. S instalací a opravami systému je to stejné jako když dostane 1ks univerzální motor + 1ks libovolného auta bez motoru + 1ks návod. Buď se nevyskytnou problémy a úspěšně to složí dohromady a bude vše fungovat, nebo na to nemá a nechá to udělat mechanika, nebo se to naučí.
Nějak ale nechápu proč někteří lidé, kteří počítač (složitější zařízení než auto) sotva umí zapnout si myslí, že je to automaticky kvalifikuje na techniky bez toho aby se museli cokoliv učit. Ať si klikají na své ikonky (řídí auto) a servis nechají odborníkům. Nebo se to chtějí naučit sami a s tím jim tady na fóru rádi pomůžeme.

...dokud ale nebude jeho ovládání jednoduší nemá šanci se rozšířit mezi běžné uživatele kteří si počítač pořizují proto aby mohli pracovat s aplikacemi.
Ovládání je jednoduché dost, s aplikacemi pracovat můžete.
Takový běžný uživatel nechce trávit dlouhé hodiny konfigurací operačního systému.
Když něco potřebuje, ale nechce se tím zabývat tak ať to nechá servisu. Já to tak s autem dělám. Potřebuju jezdit, občas něco odejde, servis to opraví. O tom jak funguje motor mám sice nějakou představu, ale podrobněji mne to nezajímá, takže volím servis. Kromě toho kam nalít benzín jsem se naučil i kam nalít vodu do ostřikovačů a z těch věcí, co jsem nechával dříve na servisu, si už konečně umím zkontrolovat jestli mám dost oleje a případně ho i dolít. Žárovku bych v případě nouze asi také zvládl vyměnit, ale špatně se k nim dostává.

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: 10 Března 2009, 17:24:06 »
Když už jsme tedy rozjeli tu tři roky starou diskusi, myslím, že v této větě je celý zakopaný pes!!!:
Citace
Takový běžný uživatel nechce trávit dlouhé hodiny konfigurací operačního systému.
Uživatel nesmí stávit ani milisekundu konfigurací operačního systému! Uživatel se ke konfiguraci OS nesmí připblížit ani na setinu milimetru! To může dělat pouze správce!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.