Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Find - Locate  (Přečteno 2659 krát)

Jean1

• Návštěvník
Find - Locate
« kdy: 02 Prosince 2007, 14:25:27 »
Jsem lama, bfu ..., to uznávám - a taky asi platí - čím víc se vyznáš ve windows, tím hůř si budeš zvykat na linux.

No - tak jsem zkusil ten příkaz find / |grep index.php , jak mně tady někdo poradil,
ale nevím přesně co to vlastně udělalo :) Tuším, že by to asi mělo "oindexovat" názvy souborů
a uložit to do index.php - a tím by mělo být umožněno konečně to vyhledávání ?

Jinak to locate - to indexuje obsah?

PS. - je nějaká možnost, jak v Ubuntu vyhledávat bez toho, abych musel indexovat?
« Poslední změna: 03 Prosince 2007, 12:37:57 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Find - Locate
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosince 2007, 16:39:28 »
IGNORE
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Prosince 2007, 16:49:50 »
1) Vážím si toho že jste konečně přestal nadávat na linux a slušně se zeptal a že vás (i když do značné míry oprávněný) postoj většiny uživatelů neodradil od Ubuntu a linuxu.
2) Příkaz find hledá soubory, v příkazu napsaném je zadaný parametry cesty "/" tím pádem hledá od kořene adresářů, tedy úplně všechno. Znak "|" posílá výstup z prvního příkazu (find /) na vstup druhého příkazu (grep index.php). Příkaz grep "filtruje" vstup dle toho zda se shoduje se zadaným parametrem (index.php). Tedy tímto příkazem najdete všechno na svém počítači a následně to vyfiltrujete na souboru jenž mají název index.php.
3) Pokud byste chtěl uložit výsledek svého hledání do nějakého souboru tak to provedete takto (namísto seznam.txt jde cokoliv s jakoukoliv příponou, přípony jsou na linuxu jen orientační)
Kód: [Vybrat]
find / | grep index.php > seznam.txt
4) Většinou chcete hledat jenom ve své domovské složce proto bych místo / používal spíš /home/jean1 (či jak se jmenuje váš home)
5) http://wiki.ubuntu.cz/Základní_příkazy
6) Příkazová řádka je mocný nástroj a když se v ní jednou naučíte nebudete toho litovat :).
« Poslední změna: 03 Prosince 2007, 12:40:01 od Anna Taliánová »
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Prosince 2007, 16:53:48 »
 2marp: Proč? Předchozí dva posty Jean1 byli nevhodný flamy ale tohle je myslim celkem k věci a bez stupidních poznámek na rychlost,stabilitu a všeobecnou dokonalost woken.
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 02 Prosince 2007, 16:58:24 »
Duffy: souhlasím
Jean1: Pokud se takhle "normálně" zeptáš není problém a rádi ti všichni "normálně" poradí.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #5 kdy: 02 Prosince 2007, 17:44:39 »
2marp: Proč? Předchozí dva posty Jean1 byli nevhodný flamy ale tohle je myslim celkem k věci a bez stupidních poznámek na rychlost,stabilitu a všeobecnou dokonalost woken.

No mám obavy, že nás Jean1 zase překvapí, že toto ve Windows XPP jde jinak a lépe a hlavně rychleji...Taky se divím, že jako nováček již začne s takovým dotazem, aniž by si nejprve nevyzkoušel spoustu dalších věcí, nepřečetl si základní věci na wiki a hlavně si nevyzkoušel to klasické Hledání pomocí "nováčkovských" GUI aplikací. Mám takový dojem, že nás chce zase "nachytat" a "nandat nám to, jak je Linux špatný".

Je to prostě můj osobní dojem - proto bych to zkusil ze své stránky ignorovat, dokud nebude mít Jean1 alespoň základní přehled o systému a Ubuntu vůbec. Pak se taky může stát, že tu bude celé fórum Jeana1, který místo toho, aby si to přečetl a zjistil zde na fóru a na wiki, tak bude pokládat jednotlivé dotazy...

Ono taky zakládání vláken typu - "no tak jsem zkusil tenhle příkaz, a nevím co to udělalo" mi připadá dost stupidní.
« Poslední změna: 02 Prosince 2007, 17:47:20 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 02 Prosince 2007, 17:48:02 »
Doufám, že Jean1 nebude druhý tomubuntu :)
Pevně věřím, že ne a že si ubuntu  zamiloval na první pohled = láska je zkrátka nevyzpytatelná. :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #7 kdy: 02 Prosince 2007, 17:59:06 »
nechajte ho na pokoji - urcite ma s toho vsetkeho hlavu jak balon - dobre si spominam svoje zaciatky a tiez debilne otazky, co som sem pisal....
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.